05 Декември 2022понеделник19:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

ОУ “Кирил и Методий” в разградското село Киченица

Акцент

Как опустяват училищата

Всяка година тихо се закриват селски школа, стотици не оцеляха през последните 30 години

/ брой: 169

автор:Деси Велева

visibility 71

Деси ВЕЛЕВА


Осем села у нас ще опустеят от 15 септември. Но не защото хората изведнъж ще ги напуснат, а защото ще останат без училище. В България двата процеса са свързани и спре ли да се чува училищният звънец, тенденцията към обезлюдяване на населеното място става необратима. 

От 1991 г. до момента в страната са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални, 776 са основни, а 29 - средни. Учениците за този период са намалели почти двойно - от 1 366 927 до 708 628. 

През миналата учебна година класните стаи останаха завинаги затворени само в две населени места, за предходната - в цели 16, а за следващата - в 8. Очевидно посоката е една, макар че крачките към края са неравномерни.


Три от закритите школа с решение на МОН по предложение на общинските съвети са в Разградско, а две - в Силистренско. 

За съществуването на Основното училище "Кирил и Методий" в разградското село Киченица борбата на местните хора бе дълга, но тази година приключи. Още преди две години жителите на селото  остро се противопоставиха срещу заявеното намерение от Общинския съвет, а инициативен комитет дори събра подписка за запазване на учебното заведение. Голяма част от семействата в района са социално слаби и още тогава заявиха, че не могат да отделят допълнителни средства за придвижване на децата си до града, ако например изпуснат училищния автобус. Опасенията бяха и че децата от малцинствата вероятно изобщо няма да продължат обучението си. Тогава общинарите реагираха на протестите и решиха да оставят школото. Тенденцията за намаляване на учениците обаче продължи - те останаха под нормативно определения минимум, със слети паралелки от два класа и все по-голяма необходимост от дофинансиране от общинския бюджет - 30 896 лв. за година. При проверки в три поредни дни през април тази година пък е било установено, че учебните занятия се посещават от 15-ина ученици, а за отсъстващите не е била посочена причината. Затова бъдещите трима първокласници и останалите около 20 ученици ще бъдат насочени към училището в село Раковски. 

Другите две закрити школа в Разградско - в селата Трапище и Веселина, община Лозница, също хлопнаха вратите без опити да оцелеят. Още през 2016 г. местната управа предложи те са бъдат "оптимизирани" заради липса на деца и нужда от дофинансиране. В ОУ "Кирил и Методий" в с. Трапище до последно са работили 9 учители с 30-ина ученици в маломерни или слети паралелки, а за дейността общината е трябвало да отдели допълнително близо 20 000 лева през годината. 

Подобна е картината и в ОУ "Иван Вазов" в с. Веселина, където учениците през последната учебна година са били едва 16 по списък, а дофинансирането от общинския бюджет е към 30 000 лева. Само четирима са подлежащите да влязат в първи клас наесен, но сега те ще бъдат пренасочени към ОУ "Христо Ботев" в с. Гороцвет.

ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в с. Сокол

От първи до седми клас учеха и децата в две училища в Силистренско, които ще останат тихи на 15 септември - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Сокол и ОУ "Отец Паисий" в с. Стефан Караджа в община Главиница. Решението за затварянето им е взето от Общинския съвет с познатите мотиви. В първото школо учениците са били едва 31, а във второто - 47, всички в слети и маломерни паралелки с общо дофинансиране от над 36 000 лева за година. 

ОУ “Христо Ботев” в с. Николаевка

Малко по-необичаен и драматичен бе процесът по закриване на училището в с. Николаевка, община Суворово, Варненско. ОУ "Христо Ботев" е създадено през 1847 г. и това го прави най-старото във Варненската околия, а първият учител в него е бил поп Константин Дънов, бащата на Петър Дънов.

Неговата съдба беше неясна години наред заради проблеми с ръководството, уволнен и възстановен от съда директор и местни интереси. През миналата година Общинският съвет все пак взе решение за окончателното закриване на школото. То обаче бе спряно от Административния съд във Варна. Тази година училището не успя да избяга от предначертаното и със заповед на министъра на образованието е закрито. 

ОУ “Христо Ботев” в с. Д-р Йосифово, Монтанско

Поредното селско училище в Северозапада ще се опразни - ОУ "Христо Ботев" в с. Д-р Йосифово, Монтанско. В общината се очакват със 100 по-малко първокласници тази есен. В селското школо в 1 до 8 клас учениците са около 40, без тенденция да се увеличат. Класовете са слети, базата е остаряла и не дава отговор на актуалните условия, мотивират се общинските съветници. Преподавателите пък са само осем и са в предпенсионна възраст или вече пенсионирани. Децата ще бъдат преместени във II СУ "Никола Вапцаров" в Монтана.

Демографската криза не отмина и градове. Сливане на две училища ще се наложи и във Видин. Основното училище "Отец Паисий" ще бъде закрито, а учениците ще бъдат преместени в СУ "Св. св. Кирил и Методий". Учебното заведение изпитва сериозен недостиг на средства заради малкия брой ученици, сградният фонд не може да се поддържа на ниво, има и проблеми с финансовата издръжка. За 2021 г. например има има недостиг от 51 000 лева. 56 ученици, 10 учители и петима души непедагогически персонал трябва да бъдат преместени в другото школо. 

На фона на тази тъжна картина е неуместен въпросът дали има шанс скоро да чуем, че училищата се увеличават. Или за закриване остават още 1940...

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 482

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 220

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 287

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 252

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ