02 Април 2020четвъртък03:51 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Акценти

Как го правят другите?

Традициите са темел за развитие - от училището до бизнеса

/ брой: 179

автор:Зорница Илиева

visibility 992

Изпратихме за пореден път първия учебен ден. С по-малко деца, дори и от миналата година, но с повече благопожелания от лидери, редови политици или видни общественици. И Светият синод не забрави децата на "милото ни Отечество" с пожелания като по канон и в унисон с традициите. 

Като казах традиции, се сещам как някои неща с правят в Европа. В Австрия например повечето частни училища, доволно скъпи за нас, започват учебната година с молитви в католически, протестантски или православни черкви и задължително обличат учениците си в униформи, които сякаш са свалени от модните подиуми. В чантите на децата има речник по... австрийски език, където не се и споменава, че произходът е немски. А в учебниците им по история пише за земите в Северна Италия, които са били в състава на Австро-Унгария - но няма и намек, че може да има претенции към тях. А в България след обявяването на независимостта на България през 1908 г. до Втората световна война у нас се е учело за земите ни в етническите ни граници, като каузата ни не е била прикривана... По австрийското национално радио поне 80% от музиката е на немски, но песните на австрийски автори са преобладаващи. Някой да е чул английски песни по гръцкото, сръбското или италианското радио? У нас националното радио напоследък само добави малко мелодии на френски, иначе английският не слиза от ефир. До неотдавна този език и в Австрия бе преобладаващ в програмите на различните радиа. Но тази година във Виена родители споделят, че децата им в първите учебни дни имат задача да издирят във водещите вестници в страната използвани често английски думи, като посочат "австрийските" им заместители. И се оказва, че в страната на Моцарт job, live, business, drive together, come back, das casting и т.н. спокойно може да бъдат ограничени. Някой да се е заел да ги чисти от нашите сайтове, медии или социални мрежи?

Друг въпрос е защо в австрийските общински училища уроците по музика, както и учебниците, са толкова важни и подробни, че и консерваторията у нас би завидяла. Без значение, че преподавателят може да е китайка и да ви учи да свирите на флейта. Странни хора са управляващите там, имат поглед за бъдещето, което не е само в стил оцеляване? Сигурно затова всеки ден по различните ТВ-програми има и дебати за начините на адаптиране на "другите" към правилата на австрийското общество. Няма как иначе, понеже извън стария център на Виена мигранти от различни нации и възрасти заливат градския транспорт през целия ден. Предимно забрадени майки с по 2-3 деца. Обучават ги и стягат законите по начин, който и съхранява тяхното достойнство, и не предизвиква гняв сред австрийците, напротив. Иначе цяла Виена би се преместила в провинцията, където напливът на придошлите кой знае защо все още не се усеща. Европейски политики, с които Виена без много шум се стреми да опази националните интереси. 

А за нас е важно, че ако за малко вдигнем очи от измислени и нелепи "шпионски" скандали, ако престанем благоразумно да "дърпаме мечката за лапата, докато спи", ако не се замеряме с кощунствени видеа или слова, може и да научим как го правят някои "на Запад". На тях също им предстоят избори, но не сочат неизменно Москва с пръст за "намеса в изборния процес" и си решават проблемите така, както им повеляват традициите. Дали заобикалят санкциите, срещу които често се изказват? Ами, наясно са, че при бизнеса празно не се търпи, че политиката трябва да насърчава бизнеса, а не да го принуждава да търпи загуби. И че когато си на граница, по-разумното е с едно око да гледаш на Изток, с другото - на Запад. Някои го и могат.  

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ