22 Ноември 2019петък01:31 ч.

Акценти

Как го правят другите?

Традициите са темел за развитие - от училището до бизнеса

/ брой: 179

автор:Зорница Илиева

visibility 610

Изпратихме за пореден път първия учебен ден. С по-малко деца, дори и от миналата година, но с повече благопожелания от лидери, редови политици или видни общественици. И Светият синод не забрави децата на "милото ни Отечество" с пожелания като по канон и в унисон с традициите. 

Като казах традиции, се сещам как някои неща с правят в Европа. В Австрия например повечето частни училища, доволно скъпи за нас, започват учебната година с молитви в католически, протестантски или православни черкви и задължително обличат учениците си в униформи, които сякаш са свалени от модните подиуми. В чантите на децата има речник по... австрийски език, където не се и споменава, че произходът е немски. А в учебниците им по история пише за земите в Северна Италия, които са били в състава на Австро-Унгария - но няма и намек, че може да има претенции към тях. А в България след обявяването на независимостта на България през 1908 г. до Втората световна война у нас се е учело за земите ни в етническите ни граници, като каузата ни не е била прикривана... По австрийското национално радио поне 80% от музиката е на немски, но песните на австрийски автори са преобладаващи. Някой да е чул английски песни по гръцкото, сръбското или италианското радио? У нас националното радио напоследък само добави малко мелодии на френски, иначе английският не слиза от ефир. До неотдавна този език и в Австрия бе преобладаващ в програмите на различните радиа. Но тази година във Виена родители споделят, че децата им в първите учебни дни имат задача да издирят във водещите вестници в страната използвани често английски думи, като посочат "австрийските" им заместители. И се оказва, че в страната на Моцарт job, live, business, drive together, come back, das casting и т.н. спокойно може да бъдат ограничени. Някой да се е заел да ги чисти от нашите сайтове, медии или социални мрежи?

Друг въпрос е защо в австрийските общински училища уроците по музика, както и учебниците, са толкова важни и подробни, че и консерваторията у нас би завидяла. Без значение, че преподавателят може да е китайка и да ви учи да свирите на флейта. Странни хора са управляващите там, имат поглед за бъдещето, което не е само в стил оцеляване? Сигурно затова всеки ден по различните ТВ-програми има и дебати за начините на адаптиране на "другите" към правилата на австрийското общество. Няма как иначе, понеже извън стария център на Виена мигранти от различни нации и възрасти заливат градския транспорт през целия ден. Предимно забрадени майки с по 2-3 деца. Обучават ги и стягат законите по начин, който и съхранява тяхното достойнство, и не предизвиква гняв сред австрийците, напротив. Иначе цяла Виена би се преместила в провинцията, където напливът на придошлите кой знае защо все още не се усеща. Европейски политики, с които Виена без много шум се стреми да опази националните интереси. 

А за нас е важно, че ако за малко вдигнем очи от измислени и нелепи "шпионски" скандали, ако престанем благоразумно да "дърпаме мечката за лапата, докато спи", ако не се замеряме с кощунствени видеа или слова, може и да научим как го правят някои "на Запад". На тях също им предстоят избори, но не сочат неизменно Москва с пръст за "намеса в изборния процес" и си решават проблемите така, както им повеляват традициите. Дали заобикалят санкциите, срещу които често се изказват? Ами, наясно са, че при бизнеса празно не се търпи, че политиката трябва да насърчава бизнеса, а не да го принуждава да търпи загуби. И че когато си на граница, по-разумното е с едно око да гледаш на Изток, с другото - на Запад. Някои го и могат.  

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ