23 Май 2024четвъртък00:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Как да започнем революция

Хибридните войни: непряк адаптивен подход за сваляне на режими

/ брой: 26

автор:Радко Ханджиев

visibility 2018

Руският университет на дружбата, който до 1992 г. носеше името на забележителния борец за свободата на Африка Патрис Лумумба, публикува монографичното изследване "Хибридните войни: непряк адаптивен подход за сваляне на режими". Авторът, Ендрю Корыбко, е млад американски политолог, журналист, автор и водещ на две програми по Спутник Нюз. Обект на изследването е новата стратегия на САЩ за смяна на политическите режими. Разглеждат се такива въпроси като цветните революции и неоконвенционалните аспекти на водене на война в адаптивния подход на Истеблишмънта.
Монографията си постави за цел да направи преглед и оценка на развиващия се модел за сваляне на неудобни на САЩ режими, както и новите методи за водене на война, обсъдени за първи път през 2014 г. на Конференцията по международна сигурност в Москва.
Според американските стратези класическата война с бомбардировачи и танкове може да остане в миналото, ако моделът, който САЩ в момента експериментира в Сирия и Украйна, даде резултат. Непряката война на бъдещето ще бъде маркирана от "протестиращи" и "бунтовници". Петите колони ще се формират не толкова от тайни агенти и саботьори, колкото от недържавни субекти, които публично ще се афишират като цивилни. Социалните мрежи и други подобни технологии ще заменят високоточните боеприпаси. Чатът и фейсбук-страниците ще станат новото убежище на "екстремистите". Вместо директно да се атакуват цели на терена на противника, ще бъдат водени прокси-конфликти в непосредствената близост, за да се дестабилизира неговата периферия. Вместо досегашните "традиционни" похвати смяната на режимите ще става с преврати и косвени операции, които са по-рентабилни и по-малко влияят на политическите чувства на хората.
Авторът счита, че е налице нова пълноценна теория за водене на война. Съчетаването на двете възможности - тоест възприемането на хибридния подход - може да се окаже предпочитано пред пряката военна интервенция или пред разширяване на дестабилизацията под формата на хуманитарна намеса или т.нар. отговорност за защита. В този аспект събитията в Украйна и в Сирия се разглеждат като тест за валидността на новата теория за дестабилизация на държавата, както и сценарий за стратегическото й разгръщане навсякъде по света.
В статия, публикувана в края на ноември 2015 г. в антимилитаристичния сайт The Saker, Ендрю Корыбко излага хипотезата, че през 2014-2015 г. САЩ претърпяват неуспешен опит да разгърнат хибридна война и на Балканите (http://thesaker.is/a-hybrid-war-to-break-the-balkans-by-andrew-korybko/). След първоначалния успех да стопират със съдействието на Европейската комисия и българското правителство европейския проект "Южен поток" последва опит за организиране на цветна революция в Македония през май 2015 г., който обаче е осуетен от патриотичното гражданство на страната.
Следващата стъпка в програмата за дестабилизация са предизвиканите политически вълнения, които заплашват да обхванат Гърция в навечерието и след референдума срещу строгите икономии; целта е Ципрас да бъде свален от власт, а новият руско-турски "Балкански поток" да бъде заменен от проамерикански проект. Балканите още веднъж показват устойчивост. Следва датата 24 ноември 2015 г., когато Турция сваля руски антитерористичен бомбардировач над небето на Сирия. Като се има предвид колко очевидно е, че турската провокация ще прекъсне осъществяването на замисления проект, не е трудно да предположим как САЩ нарочно са подстрекавали Турция да предизвика подобна реакция.
Ендрю Корыбко учи международни отношения в университета на щата Охайо. През 2009 г. специализира в Института по философия и социология към Полската академия на науките. През 2015 г. защитава магистърска степен в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Монографията е снабдена с обширна библиография, препраща към указателни текстове и анализи на официални американски представители, включително линк към филма "Как да започнем революция".

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ