23 Май 2024четвъртък19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как да спрем полета на България към пропастта

БСП и изборните перспективи

/ брой: 110

автор:Чавдар Добрев

visibility 2684

Партията на българските социалисти я очакват две много тежки изпитания: избора за президент на страната и избора за местна власт. На тези избори БСП се явява като партия, която след 2000 г. по принцип печели на парламентарни избори между 750 000 и милион и сто гласа. Тази ситуация е коренно различна от изборния резултат на БСП по време на парламентарните избори през 1994 г., когато тя спечели над два милиона гласа.
Според социолозите БСП би могла да се надява на известно увеличение на гласовете за нейния кандидат-президент и защото националното й влияние е нараснало между 18 и 20% от хората, които ще гласуват на изборите, и защото на сигурния втори тур биха я подкрепили граждани, които са недоволни от управлението на ГЕРБ.
Този прилив на гласове би ли могъл обаче да осигури победата на БСП и Коалиция за България на президентските избори? Особено, ако за президент се кандидатира Бойко Борисов, който продължава да съхранява авторитет сред големи маси от населението.

Кои са козовете на Бойко Борисов?

На първо място, Бойко Борисов е политически представител на олигархичния кръг "Глобална България", създаден през 2002 г. за гарантиране на интересите на "червената" плутокрация, стояща в основата на криминалния преход у нас след 1989 г. В този кръг се кооперират главно медийният, банковият и енергийният капитал при тясно обслужваща роля на известни политолози и социолози. Командни функции притежават медийни и банкови босове от САЩ, работещи на българска територия.
Несъмнено кръгът "Глобална България" (каквито и трансформации да е претърпял след 2002 г.) ще се активизира в поддръжка на Бойко Борисов. Ако не заради друго, то заради това, че той е в състояние да отстои монополното им положение в нашия икономически, медиен и обществен живот.
През последните почти две години ставаме свидетели как медийната империя на Ирена Кръстева (майка) и Делян Пеевски (син), "сраснала" се с Кооперативна банка (главен разпоредител с държавните вземания и давания), установи монопол в медийното пространство, провеждайки безогледно политиката на ГЕРБ, внедрявайки култ към личността на бившия офицер от органите на МВР Бойко Борисов. Притежаваните от Кръстева-Пеевски медии вече започнаха всекидневна работа в името на изборния успех на ГЕРБ на президентските и общинските избори.
Логично е да се отчете и фактът, че Делян Пеевски е елитен кадър - депутат на ДПС в парламента. Едва ли дейността му като медиен магнат в полза на ГЕРБ се разминава толкова силно с политиката на партията на българските турци, щом ръководството на ДПС до ден днешен не е изразило безпокойство от заниманията на своя народен представител. Въпросът е дали днешното сътрудничество на Пеевски с ГЕРБ утре ще се трансформира в политика на ДПС с оглед на президентските и местните избори?! И дали подкрепата, която Кръстева-Пеевски получиха преди две години от правителството на Тройната коалиция, е била от епизодично естество.
На второ място, Бойко Борисов е "най-удобният" български държавник и политик за настъплението на Съединените щати в бившите социалистически страни. Никога България не е била давана за откуп (така директно) на международна финансова институция като Световната банка. Парадокс е, че нейният чиновник Симеон Дянков изпълнява до голяма степен функциите на премиер, а вероятно (по всичко личи) при избор на Борисов за президент за нов министър-председател ще бъде назначена висша чиновничка на Световната банка - Кристалина Георгиева. Не е случайна безпримерната защита, каквато посланикът на САЩ Джеймс Уорлик осигурява на Бойко Борисов и ГЕРБ. И тъй като у нас

"петата колона" на Вашингтон

е извънредно влиятелна (тя има позиции и в елита на соцпартията), и тъй като зависимостта на българските медии от граждански организации, субсидирани от САЩ, е огромна, би трябвало да се очаква, че този фактор ще изиграе решаваща роля в предизборния период.
Тези няколко обстоятелства ги щрихирам, понеже съм убеден, че шансовете на ГЕРБ за успех на двата избора не са никак малки.
Когато разработват своята стратегия и тактика, ръководителите на БСП и Коалиция за България би трябвало, според мен, да имат предвид специфичните условия, при които ще се проведе предизборната кампания.
За първи път през последните две десетилетия управлението на ГЕРБ благодарение на "кръстоската" от некомпетентност, национална безотговорност и корумпираност:
- Ликвидира не отделни елементи от социалната държава, а взриви нейния корпус. Така България напуска "епохата на знанието", за да поеме пътя на т.нар. латиноамерикански капитализъм. По този начин се отнемат не единствено социални, но и биологически права.
- Дълбоко уязви принципите на буржоазната демокрация, като ни върна към практики и методи от времето на тоталитаризма. През изминалите 20 години не е познато такова вселяване на полицейщина, такова откровено нарушаване на човешките права и такова сливане на независимите по конституция власти. При изборен успех на ГЕРБ една партия ще овладее всички власти - парламентарна, президентска, изпълнителна, съдебна, общинска и медийна. Ерго, ще бъде възстановен член първи от конституцията преди 1989 г. с помощта на активитета на посолството на САЩ в София и равнодушието на чиновниците от Брюксел. Квинтесенция на

това узурпиране на властите

ще стане функционирането на новия Извънреден политически съд, подобие на зловещия Закон за защита на държавата.
- Ликвидира, и това е най-страшно, принципа и същността на българската държавност. Ударите, които ГЕРБ нанася на здравеопазването, науката, образованието и културата, на земеделието и промишлеността, на социалната осигуреност, засягат както "лява", така и "дясна" България. Днес най-важно е да се води политика за оцеляване на българите, за запазване на остатъците от българската държавност, за измъкване от руините на националната ни икономика, за преодоляване на реанимираната от ГЕРБ жестока вътрешна конфронтация. За съжаление, лидерите на СДС и ДСБ, вместо да представят нова дясна алтернатива, тиражират провокативно само идеи на политическия реваншизъм, разпространяват със средновековен фанатизъм бацилите на антикомунизма и русофобията. Така те, волю неволю, издават своя перестроечен произход и отчужденост от философията на европейската десница.
- Установи траен съюз с партия "Атака", чийто лидер неведнъж е демонстрирал ксенофобски и антисемитски възгледи. Това е опасна тенденция, особено на фона на световната криза и масовото обедняване на народа с настойчивото пропагандиране на популизма и лумпенманталитета. Освен това сега няма друга държава в Европейския съюз, а може би и в света, която да се управлява от двама бивши милиционери и един чиновник на чуждо финансово тяло.
Това са част от съображенията ми, които ме карат да опонирам на "ура-оптимистите" от соцпартията, заредени с инфантилна вяра в лесната победа на БСП на президентските и местните избори. По-скоро БСП, ако наистина е национално отговорна политическа формация, би трябвало да анализира реалните условия, а не да се уповава на реторичен мелодраматизъм. Би трябвало да осъзнае, че сегашната ситуация се различава, и то съществено, от ситуацията, свързана с двата избора на Първанов за президент. На изборите през 2011 г. БСП може да манифестира себе си като лява партия, ако се заеме с

решаването на главните национални въпроси

В този смисъл ръководството на БСП е нужно да мисли най-вече върху това коя национална фигура би била в състояние да се пребори с национално-разрушителната дейност и профил на ГЕРБ. Може ли да преодолее, в качеството си на президент, извънредно опасните и застрашаващи бъдещето на България тенденции? Има ли подготовка и воля, за да бъде главнокомандващ и стратег на разумно провежданата външна политика? И тъй като БСП разполага реално с около милион гласа, тя ще трябва да се договаря с всяка друга политическа сила (в парламента и извън него), с основните граждански организации и преди всичко със синдикатите, с видни общественици и интелектуалци, за да обезпечи на национално отговорния кандидат за президент около или над два милиона гласа.
Що се отнася до местните избори, явно е, че ще се наложи създаването на

различни по форма коалиционни формули

и структури, при които БСП невсякога ще изпълнява главната роля. В края на краищата кондицията на соцпартията през първото десетилетие на ХХI в. е по-оспорима от тази в края на ХХ в.
Честно да си призная, не мога да си обясня ентусиазма на някои другари, които и на страниците на ДУМА държат на всяка цена кандидат-президентът да е член на БСП. Да, той би трябвало да е солидарен с политиката на лявата партия и на нейните коалиционни съюзници относно заплахата ГЕРБ, относно приоритетите на България, които са поставени на политическата гилотина. В този контекст и във връзка със съпротивата срещу ликвидирането на корпуса на социалната държава. Но без съмнение определянето на кандидат-президента е необходимо да се съгласува с онези граждански и политически сили, които са готови за временен съюз с БСП и левицата. Готови са за национално обединение, което да предотврати запътването на отечеството ни "към пропаст".
Този текст опонира на мнението на сподвижници на лявата идея, че в момента морето ни е до колене. Опонира и на опитите да се налагат късогледи решения било заради сектантство, било заради задкулисни ангажименти, било заради обикновена завист, било заради пагубни вътрешнопартийни борби и сметки.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 713

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 367

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 361

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 342

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ