03 Декември 2022събота07:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Акценти

Как да ползваме ваучерите за храна в туризма?

Имат ли срок на валидност и какви услуги можем да заплатим с тях

/ брой: 168

автор:Мая Йовановска

visibility 153

Страницата подготви Мая Йовановска


Ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги. След последните изменения в Закона за държавния бюджет за 2022 г. към кръга услуги, за които могат да се използват ваучерите за храна по Наредба №7, бяха добавени и туристическите услуги.

Мярката беше приета при актуализацията на бюджета с почти пълно единодушие от депутатите и беше обнародванa в "Държавен вестник" на 5 юли 2022 г. Това позволява на ползвателите на ваучери за храна да ги използват за заплащането на туристически услуги, съгласно Закона за туризма, след като операторите на ваучери за храна сключат договори с доставчиците на туристически услуги.

Използването на ваучерите за храна в туризма е идея, за която от бранша настояват от години, а предложението дойде от бившия министър на туризма Христо Проданов. Целта на тази мярка е да насърчи вътрешния туризъм и да повиши приходите от туристическа дейност.

С ваучери за храна по Наредба 7 е възможно заплащането на всички туристически услуги, описани в Закона за туризма. Такива услуги могат да бъдат настаняване, хранене и транспорт, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения и други прояви и събития.

Законът за туризма урежда предоставянето на туристически услуги както от лица, които пряко ги предоставят в своите туристически обекти (собственици на хотели и т.н), от туроператори и туристически агенти, така и от лица, предлагащи допълнителни туристически услуги (напр. екскурзоводи, планински водачи, ски училища и т.н.).


На сайта на Министерството на туризма вече може да откриете нова секция, където подробно да се запознаете с възможностите, които предлагат ваучерите за туризъм. Какви са най-често задаваните въпроси относно използването на ваучерите в туризма.

1. Какво представляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна са допълнителна социална придобивка, предоставяна от работодателите на техните служители за подпомагане на покупателната способност и увеличаване на тяхната мотивация. Те са освободени от данъци и осигуровки в размер до 200 лв. на месец на работник. Ваучерите за храна са признат разход за данъчни цели на фирмите, те са освободени от облагане с данък върху доходите на работника/служителя и върху тези средства не се правят осигурителни вноски.

2. За какви услуги важат ваучерите за туристически услуги? Например, влиза ли в тях сметката за обяд в ресторант?

Според Закона за туризма "Основни туристически услуги" са настаняване, хранене и транспортиране, а "Допълнителни туристически услуги" са услуги, свързани с:

- пътувания, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер;

- конгресни и делови прояви (организиране на срещи, конференции, семинари, обучения, презентации и други корпоративни събития);

- спортно-анимационни и водноатракционни услуги, здравни, СПА и уелнес услуги, ползване на въжени линии;

- отдаване под наем на плажни съоръжения, ски екипировка, превозни средства и на плавателни средства за спорт;

- туризъм и развлечение, услуги, предоставяни от школи и клубове по танци, езда, ветроходство и други водни спортове;

- услуги, предоставяни от ски училища, както и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

В тази връзка всички доставчици на туристически услуги могат да се възползват и да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

3. Къде може да се използват ваучерите?

Към момента над 10 000 търговски обекта в цялата страна приемат ваучери за храна. Доставчиците на туристически услуги вече сключват договори за обслужване с оператори на ваучери за храна. Може да се запознаете със списък на лицата, получили разрешение за осъществяване на дейност като оператор на ваучери за храна, на сайта на Министерството на финансите - https://www.minfin.bg/bg/531.

4. Могат ли да се ползват чрез посредници - туроператори, сайтове за групово пазаруване, онлайн резервационни системи?

Единствено доставчиците на туристически услуги могат да се възползват от ваучерите за туристически услуги и ще имат възможността да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

5. Могат ли ваучерите да се ползват за пътувания в чужбина?

Ваучерите са средство да бъде подпомогнат туристическият бизнес, както и всеки, който желае почивка в България, но те са валидни и за пътуване извън страната при определени условия. Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

6. Има ли ограничения за ползването на тези ваучери за туристически цели?

Няма ограничения.

7. Имат ли ваучерите срок на валидност?

Ваучерите имат срок на валидност, която задължително се изписва върху тях. По закон тя е до 12 месеца. Операторите на ваучерите са длъжни да осребряват всички издадени от тях ваучери, които са пуснати в обращение и са валидни към датата на приемането им, както и един месец след изтичане на срока на валидност на ваучерите.

8. Какви са правилата за приемане на ваучери за храна?

Доставчиците, които са сключили договор за обслужване на ползватели с оператор, са длъжни да:

- не връщат остатък до номиналната стойност на предоставения ваучер;

- не продават вино, спиртни напитки, пиво или тютюневи изделия срещу ваучери за храна;

- попълват на гърба на всеки използван от ползвател ваучер за храна датата, на която е ползван, и да поставят печата на съответния доставчик;

- предоставят стоки и услуги по цени, обявени в съответния търговски обект, без да включват надценка или да коригират цените с размера на възнаграждението, дължимо на оператора.

9. Как се отчитат счетоводно и плащат ли се данъци върху сумите, платени с ваучери?

Това става съобразно нормативните изисквания, приложими и към момента за ваучерите за храна. Прилагат се съответно правилата на Закона за корпоративното подоходно облагане по отношение на ваучерите за храна и наредбата по чл. 209, ал. 6 от същия закон (Наредба №7 от 9 юли 2003 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна и осъществяване на дейност като оператор).

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ