23 Септември 2021четвъртък11:51 ч.

Как да им вярваме

/ брой: 136

автор:Мая Йовановска

visibility 1411

Към 4000 животни вече отидоха на дръвника, БАБХ обаче е непреклонна, ще продължи с евтаназията. Властите си признаха за калпава комуникация със засегнатите животновъди, но това не е достатъчно и те дължат отговори както на фермерите, така и на обществото. Изтребването на здрави животни ли беше единствената възможна мярка е основният въпрос, който се задава през последните дни. И макар санитарите да са непреклонни, че няма друг изход освен да се избиват хиляди животни в Странджа, кризата ще става все по-голяма, защото това, дето прави властта, е да се опитва просто да замете този огромен проблем под килима, което няма обаче как да се случи.
Какво свърши вчера сформираният от премиера Бойко Борисов оперативен щаб за разпространение на чумата? Забрани протестите на фермерите. Ето така бори кризата властта! Толкова са се уплашили от кашата, дето забъркаха, и вероятно от присъствието у нас на европейските санитарни власти, че са напълно неадекватни. Нито дума не обелиха дали на заседанието на щаба са мислили за обезщетяването на засегнатите стопани и възможно ли е да получат по-добри компенсации. Друго ги вълнува - да не им пречат животновъдите с протестите си. Как да им вярваме.
Междувременно се оказа, че самата БАБХ не спазва собствените си разпоредби. Експерт огласи, че агенцията съвсем наскоро е издала ръководство за борба с чумата и в него карантината е посочена като метод, с който може да се ограничи заразата. Защо тогава БАБХ толкова бързаше да избива животни? На този въпрос шефът й д-р Дамян Илиев дава следното обяснение - документът бил написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса. "Практическото ръководство в момента не е състоятелно", заявява той. Ако това е така, защо е издадено подобно ръководство, за което някой си е получил парите? И въобще какво работи БАБХ, след като предписанията, които сама дава за макар и сравнително нова за Европа болест, не се спазват?
А в съседна Гърция, където също са наясно с опасната болест, оказва се, ни броят за луди, че избиваме цели стада, а не само болните животни.
Вчера Илиев заяви още, че с евтаназията "може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. лв.". И така "създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България". Що се касае до понятието впечатление за БАБХ, какво е то може да ви кажат всяка фирма, всеки фермер или редови гражданин. Престъпно е обаче, ако агенцията работи само за впечатление!
Какво ще бъде "впечатлението" на търгуващите с България не е ясно, ако въобще са останали, щото българските агнета, оказва се, стояли непродадени, докато ЕС внася замразени от Нова Зеландия и Австралия, но е повече от ясно, че оттук нататък фермерите няма как да вярват на БАБХ. А какви може да са последствията от това не ми се мисли.

 

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ