27 Март 2023понеделник07:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Снимка Емилия Костадинова

На фокус

Как България да настигне европейските доходи

Световната банка начерта път, по който страната да догони заплатите в ЕС... за 15 години

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 440

България може да достигне средните европейски доходи за период от 15 години, ако реализира амбициозни реформи, за които се говори от години. За този период правителствата трябва да преборят административните пречки пред бизнеса, за да ускорят ефективността му, да подобрят процедурата по предоставяне на обществени поръчки, да засилят прозрачността на публичните си разходи и да подобряват образователната и здравната система.
С придвижването на тези реформи и с помощ от европейски инструменти като Плана за възстановяване и устойчивост, България ще успее да достига годишно по около 4% икономически ръст в пост КОВИД-ерата. Така с експанзията си в следващите 15 години страната има шанс да се изравни по доходи с останалите страни членки на Европейския съюз. Такъв път чертае Световната банка за сближаването на средните доходи в България и Европа в свой специален доклад.
----------

В момента България е на кръстопът, подчертават от институцията. Какво трябва да направи държавата? Без съмнение, сближаването с Европа лежи до голяма степен на плещите на властта. Според доклада на Световната банка са необходими "амбициозни политически реформи". Без тях растежът на икономиката ще се забави заради демографската криза.
Пред държавата стои и големият въпрос с изкореняването на корупцията и подобряването на прозрачността при работата с публични финанси. Резултатите показват, че е необходим цялостен институционален подход за увеличаване на прозрачността, особено при обществените поръчки, и защита на политиките от лобистки интереси.
Данните на Световната банка показват, че в България при обществени поръчки с по-строги екологични стандарти има по-ниски рискове от корупция, което показва потенциални синергии между екологичния и антикорупционния дневен ред на България. Според Световната банка това е силен аргумент за въвеждане на "зелени" критерии при обществените поръчки.
Подобни практики ще допринесат за по-бърз растеж на производителността, тъй като ще отличат по-високо ефективни фирми. Те също така ще доведат до подобрено разпределение на ресурсите, тъй като при корупционни сделки обикновено държавата бива ощетена от по-високи цени за изпълнение.
Сред нужните реформи институцията изтъква осигуряването на достъп до качествено образование и здравни грижи на новото поколение, тъй като това е ключово за утрешните квалифицирани работници и предприемачи. В това число влизат и "дълбоки реформи" в образователната система към развитие на набор от умения в младежите, които да могат да бъдат използвани веднага при тяхното навлизане на пазара на труда. Сред останалите образователни реформи стои и развитието на дуалното обучение, а за положително въздействие върху икономиката от младежите ще помогнат и улесняване достъпа до гъвкаво и почасово работно време.
Ключовата цел за бизнеса трябва да бъде ръста на производителността, която според различни симулации носи най-голям "дивидент" за ръста на икономиката. Именно от нея зависят и последващите инвестиции на бизнеса, които са ключов двигател за растежа през следващите няколко години.
В тази връзка инвестициите в зелена енергия, включително с помощ на европейските инструменти, предоставят възможности за повишаване на конкурентоспособността на фирмите.
Освен това според Световната банка производителността и зеленият растеж се допълват в България: емпиричните данни показват, че фирмите с по-висока производителност са по-склонни да възприемат практики за екологично управление.
Симулациите допълнително разкриват, че инвестициите на бизнеса в натрупване на човешки капитал днес ще му помогнат за справяне с недостига на умения в бъдеще, ще смекчават неблагоприятната демографска тенденция и ще стимулират растежа в дългосрочен план.

economic.bg

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ