15 Октомври 2024вторник06:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как австрийските вестници реагират и отразяват Априлското въстание

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 157

По повод 140 г. от избухването на Априлското въстание излиза от печат книгата "Априлското въстание в пресата на Австро-Унгария" (издателство "Гутенберг") на д-р Димитър Драндийски. Направените проучвания показват, че близо 200 европейски вестници и списания, и то най-авторитетните, най-четените, най-търсените са публикували около 3 хил. статии, дописки, информации, телеграми, писма, съобщения и други материали, свързани с причините, подготовката, обявяването, развоя, потушаването и последиците от въстанието. В изданието се прави опит да се проследи как австрийските вестници реагират и отразяват това събитие през 1876 г.
Днес от 17 ч. в залата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" авторът ще представи своята книга.
Димитър Драндийски е роден в Оряхово, където завършва средното си образование. По-късно в София следва в Института по библиотекознание и архивистика. След завършването му работи като методист по библиотечно дело в Софийски окръг. През септември 1968 г. записва да следва славистика във Виенския университет. През 1970 г. е назначен и започва да работи в Научната медицинска библиотека на Gesellschaft der Arzte - Wien. Същата година следва и медицина. Пише и защитава дисертация и завършва с докторат във Виенския университет. За 60-годишнината си е награден с орден от Виенската камара на лекарите за заслуги в научната медицинска информация. През 1996 г. излиза книгата му "Априлското въстание 1876 в пресата на Австро-Унгария", която е посрещната добре от специалистите в двете страни.

 

Цената на чушките - нагоре с 10% само за седмица

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 195

Засякоха опасна маска за Хелоуин

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 195

Обсъжда се "Сименс" да осигури турбините за 7-и блок на АЕЦ

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 195

Само един кандидат иска да модернизира билетната система на БДЖ

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 195

Мицкоски: Със София няма да сравнявам баби и жаби

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 195

Недостиг на работна сила в Гърция

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 195

Полша временно спира даването на убежище

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 195

Накратко

автор:Дума

visibility 906

/ брой: 195

Черната дупка на ББ

автор:Александър Симов

visibility 634

/ брой: 195

Уникален ритуал, насочен към бъдещето

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 195

Всички посочват проблемите, ние даваме решенията

автор:Юлия Кулинска

visibility 590

/ брой: 195

100 решения за България

автор:Дума

visibility 689

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ