04 Декември 2021събота04:44 ч.

Снимки авторката

Места

Където водните кончета танцуват

Внушителна природа, древна история, разнообразни възможности за приключения привличат туристите в геопарк "Искър-Панега"

/ брой: 190

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1686

В приказни кътчета из страната, където, бродейки допреди няколко години, се разминавахме с по 5-6 души, предимно местни, сега кипи от народ. Благодарение на социалните мрежи, блогове на любознателни и сладкодумни пътешественици, както и на значителния брой прекрасно оформени и илюстрирани книги за маршрути и интересни места из България, много хора прекарват почивните си дни сред природата и по обекти, които стават все по-популярни.

В такова място през последните години се превърна и първият геопарк, изграден у нас - "Искър-Панега". Разделен е на две части - крайречен ландшафтен парк "Панега" и Карлуковски карстов комплекс до с. Карлуково. Началото на парка е западно от шосето София-Плевен-Русе, на около 2 км преди Луковит. До самия път е оформен голям паркинг, на който може да се видят стотици автомобили от цялата страна, Туристически информационен център, чешма, беседка и малко заведение за храна и напитки. На видно място е поставено табло с карта на района, снимки и описания на историята и природните забележителности, които може да се разгледат наоколо. Декоративна каменна арка указва мястото, от което се слиза към "долната земя". И другаде из страната има подобни места, които изненадват и очароват със своята феноменалност - докъдето погледът стига, е безкрайно равно поле, изведнъж попадаме на път, който води надолу, надолу... докато започват да се появяват огромни скали и внушителни пропасти - цял един свят, сякаш скътан под земята.

Два са подходите към парка: първият минава през арката и е по-труден - спуска се кратко, но стръмно по дървени стълби. Другият, обиколен път, който е широк и полегат, започва зад сградата на информационния център. Поемаме през поляните и не след дълго стигаме голям бетонен мост, на който е поставена табелка с надпис "Екопътека". По маршрута са изградени солидни дървени мостове, които прехвърлят пътя от двете страни на реката. Той минава покрай високи скални стени с причудливи форми и образувания, през гори и полянки. На няколко места са обособени кътове за отдих и пикник с беседки, пейки, барбекюта, поставени са множество кошчета за боклук, екопътеката е чиста и поддържана.

Галят окото красивите меандри на реката с тъмнотюркоазен цвят - вероятно заради плътната мрежа от водорасли, които я изпълват, между тях се стрелкат риби, жаби и други водни твари. Разнообразната растителност по бреговете се стеле във всички нюанси на зеленото - дървета, храсти, диви цветя, ароматни билки, между тях тук-там се прокрадват жълтите, оранжеви и кафеникави петънца на есента. Безброй пеперуди и водни кончета се реят из въздуха и засилват усещането как природата трепти и живее с гъмжилото от хилядите посетители. Радостно е, че голяма част от тях са млади хора, деца и дори бебета. Един ден със сигурност ще открият, че такива места вдъхновяват не заради ефектните снимки, които ще им донесат стотици лайкове, а защото ни даряват с възхитителното усещане, че сме част от красивата хармония на величествената природа.

Последната отсечка минава покрай голяма скална стена, опасана с дълъг дървен мост, който отвежда до обширен бивак и панорамна площадка сред дървета и скали. Нататък пътеката, която стига до с. Карлуково, е тясна, обрасла с гъста растителност и е подходяща за по-опитни туристи. Останалите поемат по обратния път.

Река Панега, приток на Искър, тръгва от един от най-големите карстови извори у нас - Глава Панега, на около 19 км южно от Луковит. В местността Котлен край града се намира най-ясно изразеният и впечатляващ стар меандър у нас, наричан от специалистите "старица". Огромният амфитеатър на меандъра Котлен е толкова впечатляващ, че местните са именували различните скални фигури Корабът "Радецки", Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Целебните свойства на реката били известни още на древните траки, елини и римляни. 40 древни поселища, светилища, некрополи, останки от крепости, скални манастири от античния, тракийския, римския период и от Средновековието са материалните свидетелства за духовната култура на хората от този край. В Карлуковския микрорайон има десетки хоризонтални и вертикални пещери. Най-атрактивна е карстовата арка (скален мост) Проходна, известна още като Очите на Бога, която заслужава отделен разказ.

"Магията на Панега" съчетава уникалните природни карстови образувания по долината на река Златна Панега с културно-историческото наследство на региона и възможности за алтернативен, приключенски, спелеоложки и познавателен туризъм. Любителите на историята и културата могат да се разходят до скалния манастирски комплекс от скитовете "Св. Марина", "Св. св. Козма и Дамян", "Св. Григорий", църквата "Успение Богородично" (единствената запазена сграда от Карлуковския манастир) или до село Карлуково, родното място на автора на едни от най-красивите народни хора - Дико Илиев.

 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ