10 Юли 2020петък18:16 ч.

Където лъкатуши Скът

/ брой: 166

автор:Боян Бойчев

visibility 1353

Боян АНГЕЛОВ


"Обидени души" на Петър Доневски е книга равносметка и книга изповед. Трудно ми е еднозначно да определя този сборник с разкази, защото художествената тъкан е проникната от документални ретроспекции, а публицистичната минорност се преплита с одухотворени природни описания. Еднозначното ми мнение обаче остава непоклатимо - това е книга, написана с много любов към хората и природните красоти, към добродетелите на живота и техните приносители. Книга, в която криволите на достолепната мизийска река Скът са скътали ливади с дъх на уханни треви и омайни билки. Книга за вечния чернозем български, заключен между Дунава и северните склонове на Врачанския балкан. Книга за Бяла Слатина и Враца, край, където живеят благородни, работливи, скромни и достойни хора. Книга за техните житейски пътища и тегоби, за малките им радости, страданията и терзанията им. Книга за действителността от миналото време и за тежката реалност на новите времена - несигурни и драматични. Такава книга не се чете на един дъх и не те носи върху безгрижните криле на романтиката. Тя е едновременно история и документ, лирика и хармонична честота. Авторът не е търсил евтини трикове за привличане на читателското внимание. Създал е справедлива панорама на един кът от България, където плодовитата земя се отплаща многократно на нейните грижовни стопани и където новите псевдодемократични реалности отнеха на обикновените хора най-важното и най-ценното - спокойствието и надеждите им.
Писателят Петър Доневски всъщност описва собствения си живот чрез спомени и срещи във времето преди и след политическите промени в страната ни. Книгата носи името на включен в нея разказ, но това заглавие точно и достоверно озарява сюжетните линии, изпъстрени с образите на бригадири, трактористи, учители, агрономи, зоотехници, полевъди, доячи, телчари... Това са реални хора с реални професии, от които зависеше нашият "хляб насущний".
Един след друг те преминават в отвъдното и техните обидени души са присъдата им над несправедливостите на днешния ден, белязан с нищета и бедност, с крещяща социална несправедливост.
Сюжетите на включените в книгата разкази авторът не измисля и героите му са негови познати и близки. Понякога героите са животни - уплашена от ловците сърна или избягала от господаря си мечка, или бездомно куче, търсещо човека между хората. С особена психологическа сакралност Петър Доневски пише за другите етноси, населяващи българската земя от незапомнени времена и отдавна станали част от нацията ни. Пише за работливи и честни цигани, за турци и помохамеданчени българи, които не искат да променят рождените си имена. Пише ясно, честно и открито за несправедливостите на миналото, но и за днешното обществено неравенство.
Вярвам на всеки ред от тази дълбоко човечна и изконно българска книга. Вярвам и на нейния автор, когото познавам и извън написаното от него. Познавам го като човек морален и интелигентен, възпитан, общителен и талантлив. Вярвам, че ще ни радва с нови творби, в които одухотворената природа ще чертае изгревни ветрове и ще издига облачни редути над живота ни - тежък, но неповторимо яснолик.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 391

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 360

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1013

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ