16 Юни 2024неделя19:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Къде ще сме през 2040 г.?

/ брой: 221

автор:Тодор Коруев

visibility 2000

В последните 15-20 години у нас се разработват секторни стратегии и политически програми в определени области, те обслужват общото социално-икономическо, научно-политическо и културно развитие на България, но все още няма обща национална стратегия. И ето издателство "Захарий Стоянов" предлага фундаменталната разработка на чл.-кор. Иван Ангелов "Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година". Книгата бе представена на 12 ноември в Големия салон на БАН. В тази стратегия авторът използва и ръководената от него разработка през 2001-2002 г. на колектив на Икономическия институт на БАН, която за съжаление не бе обсъдена от правителството и НС. Защо догонващо развитие? Първо защото имаме да догонваме напредналите страни, а това не може да стане със самоцелни секторни стратегии с ограничена полезност. Световният опит, на който се опира ученият, показва, че надеждни оценки за догонващо развитие могат да се правят само за много дълги периоди от време - над 100 г. Важни, макар и предпазливи, изводи по догонващото развитие на нашата страна могат да се правят и за по-къси периоди - от 20, З0, 40 години.

Първата и втората глава на книгата са свързани с теорията и практиката на догонващото развитие в света, Европа и България. Третата очертава какви трябва бъдат стратегическите и социалните цели на нашето развитие докъм 2040 г., а също и демографските процеси. Основното тяло на стратегията е в четвъртата глава, където са описани 32 направления на икономическата и социалната политика на държавата, с многобройни конкретни идеи за постигане на предложените стратегически цели. Според автора важно е да бъдат посочени правилните цели за облекчаване на масовата бедност и на острата социална несправедливост, за смекчаване на демографската криза, за опазване на околната среда, за развитие на фундаменталната наука, националната сигурност и отбраната - чрез пряка намеса на държавата. Държавата и пазарът трябва да работят заедно за изпълнението на стратегията, а не да се конфронтират. Според проф. Ангелов, трябва да възприемем принципа "и пазар, и държава".

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1300

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1316

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1451

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1314

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ