22 Септември 2021сряда21:33 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Позиция

Къде ще сме през 2040 г.?

/ брой: 221

автор:Тодор Коруев

visibility 1657

В последните 15-20 години у нас се разработват секторни стратегии и политически програми в определени области, те обслужват общото социално-икономическо, научно-политическо и културно развитие на България, но все още няма обща национална стратегия. И ето издателство "Захарий Стоянов" предлага фундаменталната разработка на чл.-кор. Иван Ангелов "Стратегия за догонващо икономическо развитие на България до 2040 година". Книгата бе представена на 12 ноември в Големия салон на БАН. В тази стратегия авторът използва и ръководената от него разработка през 2001-2002 г. на колектив на Икономическия институт на БАН, която за съжаление не бе обсъдена от правителството и НС. Защо догонващо развитие? Първо защото имаме да догонваме напредналите страни, а това не може да стане със самоцелни секторни стратегии с ограничена полезност. Световният опит, на който се опира ученият, показва, че надеждни оценки за догонващо развитие могат да се правят само за много дълги периоди от време - над 100 г. Важни, макар и предпазливи, изводи по догонващото развитие на нашата страна могат да се правят и за по-къси периоди - от 20, З0, 40 години.

Първата и втората глава на книгата са свързани с теорията и практиката на догонващото развитие в света, Европа и България. Третата очертава какви трябва бъдат стратегическите и социалните цели на нашето развитие докъм 2040 г., а също и демографските процеси. Основното тяло на стратегията е в четвъртата глава, където са описани 32 направления на икономическата и социалната политика на държавата, с многобройни конкретни идеи за постигане на предложените стратегически цели. Според автора важно е да бъдат посочени правилните цели за облекчаване на масовата бедност и на острата социална несправедливост, за смекчаване на демографската криза, за опазване на околната среда, за развитие на фундаменталната наука, националната сигурност и отбраната - чрез пряка намеса на държавата. Държавата и пазарът трябва да работят заедно за изпълнението на стратегията, а не да се конфронтират. Според проф. Ангелов, трябва да възприемем принципа "и пазар, и държава".

 

Водата в Хасково е с уран, спират я поетапно

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

"Сиела Норма" иска 14 млн. лв. наем за машините за гласуване

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 182

Политолог предрече комфорт за БСП в следващото НС

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ