25 Май 2020понеделник14:49 ч.

Качиха "Албена" на сцена след 35 години

Режисьор на новата постановка в старозагорския театър е Ивалин Димитров

/ брой: 88

автор:Петър Георгиев

visibility 2023

След почти 35-годишно отсъствие на сцената на старозагорския драматичен театър "Гео Милев" се завърна класическата Йовкова драма "Албена". Новият прочит е дело на режисьора Ивалин Димитров, който припомня, че в самото начало на актьорската си кариера през 1975 г. в Добрич е изиграл образа на Нягул.
"Албена" е магия за всяка актриса. Лично аз имам късмета в трупата да работят две подходящи за тази роля млади и талантливи момичета: Тихомира Темелкова и пристигналата в Стара Загора само преди месец от класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ Светла Рангелова. Заложих и на двете, като разчитам на професионалната подкрепа от Ивелин Керанов в образа на Куцар и бързо наложилия се  Делян Илиев - Нягул. На практика в пиесата участват почти всички колеги. Надявам се да запалим "огънчето" в публиката. Както сред по-възрастните, които познават Йовков още от училищните години, така и сред младите. За част от които тая дълбоки съмнения, че не са го чели. Дано да греша!", коментира постановчикът.
Лично за него "връщането" към класическата творба се превърнало в търсене на отговор на въпроса "Кой ще спаси Красотата?" И признава, че умишлено е "избягал" от регионализирането на темата. Защото Любовта и Грехът вървят ръка за ръка през хилядолетията по целия свят.
"Ако "Албена" беше излязла изпод перото не на мълчаливеца Йовков, а някъде по на запад, със сигурност пиесата щеше да бъде сред най-поставяните по световните сцени. А изпълнителките на главната роля щяха да бъдат най-титулуваните и награждавани", допълни Ивалин Димитров. Според него всяка театрална трупа трябва да има минимум по едно българско класическо заглавие в репертоара си. "Присъствието на Йовков е задължително - той е изключително съвременен, колкото и някои псевдокритици да се опитват да го изкарат демоде и... "некасов", сподели той. И припомни култовата фраза на дядо Власю (Димитър Карамалаков): "Момчета, дръжте, не я давайте. Какво е селото без Албена!"
Във възраждането на "Албена" участват сценографката Радослава Петрова-Андонова. Част от нейните решения са истински принос към представянето на разигралата се в Добруджа преди близо столетие драма. Определен дял за успеха има и участието на композитора Иван Драголов, особено с вокалите на Албена.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ