02 Август 2021понеделник06:38 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Кабинетът заварил корупция, маскирана в закони

автор:Дума

visibility


Корупция, маскирана в законосъобразна форма. С тези думи служебният премиер Стефан Янев описа в какво състояние са заварили държавата, встъпвайки в длъжност на 12 май. Днес служебното правителство отчита един месец от дейността си.

От думите му стана ясно още, че колкото повече работи сегашният кабинет, толкова повече злоупотреби открива. На всички нива и във всички ведомства. По повод кадровите смени в министерствата и областните управи, Янев подчерта, че това е опит да  се одвободи държавата и нейните институции от досегашния модел, за да може да заработят в интерес на хората. Ако обвинението е, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина, каза още служебният министър-председател.

Подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли е основната задача на служебното правителство, каза още Янев.

За служебния министър на икономиката Кирил Петков основен приоритет е справянето с икономическите последици от пандемията. Той припомни, че правителството е разработило програма за 2,5 милиарда лева, които ще послужат като гаранции за кредити за бизнеса чрез търговските банки.

Социалният министър Гълъб Донев напомни дупките в бюджета, които е заварил и бързината, с която служебното правителство успя да подсигури средства, за да останат добавките към всички пенсии и схемата 60/40 и в следващите месеци.

Служебният кабинет подготвя актуализация на бюджета, каза от своя страна финансовият министър Асен Василев. За да дадем пари, трябва да ги вземем отнякъде - или трябва да спрем течове и неефективни разходи, или да подобрим събираемостта. Министерството на финансите е фокусирано да работи и в двете насоки, напомни Василев.

Здравният министър Стойчо Кацаров напомни, че е възложил анализ за високите нива на смъртност от ковид в България. Заяви и амбициозните си намерения да направи радикална реформа в здравната система.

Очакайте подробности.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ