18 Септември 2021събота23:41 ч.

Кабинетът залага на социалните мерки

През следващата година ще бъде възстановено годишното индексиране на пенсиите и увеличението на детските надбавки, гарантира Пламен Орешарски

/ брой: 219

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

Социалните мерки са акцент и имат водеща роля в управленската програма на правителството, заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента вчера. По думите му най-добрата социална защита е създаването на предпоставки за заетостта, които се базират на системите за обучение и преквалификации. Според премиера опитите за каквато и да е реалистична оценка на стартовата база рискуват да попаднат в приказката за лъжливото овчарче. Правителството на ГЕРБ преекспонира темата и оправдаваше всичките си неблагополучия с наследството от предишните 60 години, припомни той. Орешарски уточни, че управленската програма "Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството" е базирана на програмните приоритети, с които бе избран кабинетът. Тя стъпва на приемственост за съхранение на Валутния борд и стабилността на банковата система, на последователност в изграждането и обновяването на  инфраструктурата, поясни Орешарски. Той открои новите модели на управление в нея - антимонополна политика във всички сектори, стъпки в посока на по-активна защита на потребителите, залагане на повече мерки срещу бедността, ясно и открито поставяне на проблемите и търсене на приемливи или поносими за хората решения. "Ще следваме принципа на откритост и прозрачност на управлението. Ще провеждаме диалогична, а не конфронтационна политика и отчетност", обеща  Орешарски. Той пое ангажимент още следващата година ще бъде възстановено годишното индексиране на пенсиите и увеличението на детските надбавки. Реформирането на системата на здравеопазването, стриктен контрол на Здравната каса и намаляване на цените на лекарствата е записано още в програмата.  Третият й раздел включва мерки за укрепване на държавността.
Без усилия за налагане на върховенството на закона няма да можем да върнем доверието на хората в институциите, нито да подобрим стопанския и инвестиционен климат, нито благосъстоянието на гражданите, отбеляза Орешарски. Милтън Фридман казва, че не познава страна, която е установила върховенството на закона и да е бедна, цитира той известния икономист. Ще разширим кръга от мерки за подобряване на борбата с корупцията чрез електронизацията на публичните услуги и търгове, чрез намаляването и опростяването на лицензионните режими, изброи премиерът. Необходимо е създаване на предпоставки за връщане на икономиката на пътя на растежа и за смекчаване острите социални асиметрии, заплашващи общественото ни развитие, смята Орешарски.
ДПС стои зад програмата на правителството, подкрепя я и ще следи за нейното изпълнение, заяви Йордан Цонев от ДПС. Той настоя изпълнението на реформите да бъде заложено още в следващия бюджет - административна реформа, здравна реформа, реформа в бюджетирането. България се намира в колониално робство и чуждите монополи трябва да бъдат изгонени, категоричен бе Павел Шопов от "Атака". Той призова премиера да взима решенията си в кръга на министрите си и в Народното събрание. 
Разочарован съм, че имаме 43 страници добри пожелания без никакви срокове и конкретика, подчерта Делян Добрев от ГЕРБ, без да отчете, че това е дългосрочен план за действие на кабинета.


Управленската програма е базирана на програмните приоритети, с които бе избран кабинетът, заяви Пламен Орешарски
снимка Мариета Томова


Корнелия Нинова:
ГЕРБ сътвори за 100 дни четири лъжи

В социалната сфера за 100 дни вие сътворихте четири лъжи, обърна се председателят на социалната комисия Корнелия Нинова към депутатите от ГЕРБ. Тя беше категорична, че за 100 дни правителството свърши добра работа. По думите на Нинова с краткосрочните социални мерки са подпомогнати над 1 млн. българи. Депутатката уточни, че сред тях са енергийни помощи за социалнослаби, увеличаване на майчинските, на помощите за първокласниците, намаляване на цената на тока. Тя опроверга твърдения на ГЕРБ, че правителството се е отказало от семейното подоходно облагане. "В предизборната програма е записано, че тази мярка ще се въведе през втората половина на мандата. Друга лъжа е, че не сме открили 250 000 работни места за първите сто дни. В програмата е записано, че това ще се случи в периода на целия мандат до 2017 г. Не се отказваме от този ангажимент. Следващата лъжа е, че сме се отказали да увеличим минималната работна заплата. В програмата пише, че до края на мандата минималната работна заплата ще стигне 450 лв.",  припомни Нинова.


С краткосрочните социални мерки на кабинета са подпомогнати над 1 млн. българи, категорична е Корнелия Нинова
снимка Мариета Томова


Вотът на недоверие е изграден върху хипотеза

Отнасям се сериозно към вота на недоверие към правителството, внесен от опозицията, но той е изграден върху хипотезата, че Министерството на инвестиционното проектиране няма да работи, а не върху реално несвършена работа от него. Това е становището на премиера Орешарски. Той припомни, имаме законодателна програма, която вече е внесена в парламента и в нея има над 50 проектозакона за подобряване на регулациите, на създаване на ефективна конкурентна среда за бизнес, както и за защита на потребителите и за антимонополни регулации.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ