19 Октомври 2021вторник08:04 ч.

Кабинетът ще иска допълнителни пари за председателството

Средствата ще бъдат изхарчени по целесъобразност, а не по това кой колко е поискал, категорична е вицепремиерката Деница Златева

/ брой: 68

автор:Мария Нинова

visibility 2639

Служебният кабинет ще поиска от новоизбрания парламент допълнителен финансов ресурс за председателството на Съвета на ЕС. Това заяви вицепремиерът Деница Златева след заседание на Министерския съвет вчера. Причината е, че исканията на ресорните институции, отговарящи за председателството, надвишава планираните за тази година 50 млн. лв. По думите на Златева институциите са поискали допълнителни 80 млн.лв, но това не означава, че в предложението към новите депутатите ще бъде вписана тази сума. "Парите ще бъдат изхарчени по целесъобразност, а не по това кой колко е поискал", отсече вицепремиерката.
По нейно предложение правителството прие план сметка за необходимите средства за подготовката на председателството за 2017 и 2018 г. Припомняме, че гласуваният бюджет за председателството за три годишната рамка (2016-2018 г.) е 150 млн. лв. По данни на Министерството на финансите за миналата година са изхарчени към 23 млн. лв. "За тази година разходите възлизат на над 37 млн. лв., а прогнозното разпределение за 2018 година е 32 млн. лв.", каза Златева.
10 млн. лв. отиват при Народното събрание за продължаване на ремонта на зала "Св. София", 8 млн. лв. за МВР, 14,3 млн. лв. за Министерския съвет, от които 8 млн. лв. са за ремонт на Дом 2 в "Бояна" и 6,3 млн. лв. за Националния център за подготовка на председателството. 1,2 млн. лв. са за Националната служба за охрана за закупуване на специализирана техника за осигуряване на сигурността на делегатите, както и превоза им. 2,8 млн. лв. са за бюджета на МВнР и 500 000 лв. за Министерството на културата. 388 000 лв. са за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, насочени към ремонта на правителствения ВИП А. "С разпределянето на тези 37 млн. лв. ще се даде възможност ресорните институции да започнат и подготовка, и възлагане на обществените поръчки", обяви Златева и допълни, че те ще бъдат в режим на открита процедура. "Обществените поръчки се подготвят повече от 4 месеца. Ще минат през необходимия предварителен контрол. Ще бъдат обявени, но в рамките на мандата на редовното правителство. Не деля периодите на период на редовно и служебно правителство. За мен периодът е един", заяви Златева. 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ