17 Април 2021събота05:34 ч.

Кабинетът отказа да е пощенска кутия на КС

/ брой: 118

автор:Веселка Спиридонова

visibility 1282

Взехме решение да се въздържим от сезиране на Конституционния съд, няма да препратим жалбите на РЗС, НФСБ, ВМРО-БНД и "Другата България", няма да станем пощенска кутия на когото и да било. Такава е позицията на служебния премиер, който обоснова отказа на правителството с разпоредби в Изборния кодекс. МС отговаря за организацията на техническата подготовка на изборите, но няма правомощия върху работата на СИК - контролът се осъществява от Централната избирателна комисия, припомни Марин Райков.
Четирите партии се обърнаха към правителството с искане именно МС да оспори пред КС законността на проведените на 12 май избори. "Без да се ангажираме с преценка, ние нямаме никакво основание да смятаме, че е необходимо касиране на изборите, които сами сме организирали. За мен лично би било неуместно да се ангажирам с подобна теза", подчерта служебният премиер. "Взех решение да не дам ход на молбата, отправена до мен. Съдържанието на жалбите и молбата е притеснително, но не мога да преценя, доколко са основателни, каза Райков.
Междувременно КС образува три дела за изборите, се разбра от сайта на съда. Едното е по искане на група народни представители от ГЕРБ за обявяване на изборите за народни представители за 42-ро НС, проведени на 12 май 2013 г., за незаконни. Другото отново е по искане на група депутати от ГЕРБ за произнасяне по законността на изборите, във връзка с нарушения на изборното законодателство при провеждане на изборите в секциите в Република Турция (сигналът на РЗС). Третото дело е пак по искане на депутати от ГЕРБ за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители за 42-ро Народно събрание. С гласовете на народните представители на Борисов бяха внесени и жалби от името на РЗС и Национален фронт за спасението на България.
 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ