07 Декември 2019събота17:02 ч.

Снимки АВТОРКАТА

Репортаж

Извор - китното село, погалено от грижовна ръка

Геройство е да се управлява населено място без собствен бюджет, твърди кметът Мария Манова

/ брой: 125

автор:Юлия Кулинска

visibility 1854

Сгушено в уютните пазви на Колош планина, село Извор ни посреща със слънце и цъфнали рози. То е едно от големите села в историко-географската област Мраката и най-голямото в южната част на Радомирската котловина. В него живеят постоянно около 500 души, но през лятото, когато го напъплят курортисти и гости, обитателите му стават над 1000. 

Ако името на селото не ви говори нищо, трябва да си припомните един от култовите български сериали "Столичани в повече", чието действие се развива тук.

Още на мегдана личи, че селото е погалено от грижовната ръка на добър стопанин. Вече втори мандат кмет тук е Мария Манова. Тя е завършила славянска филология и право, но се е захванала с мерак да оправя бакиите на съселяните си. Манова е издигната от БСП, но твърди, че политическата принадлежност няма значение, когато човек обича селото си и неговите жители. 

Навсякъде пъстреят цветя, а

на чистотата може да завиди всеки жител на голям град 

Манова признава, че е много трудно да се управлява населено място без собствен бюджет. "Всичко зависи от благоволението и отношението на общинския кмет. Добре е, че имаме разбирането на радомирския градоначалник, който, независимо че е от друга политическа сила, ни помага много", разказва Манова.

И Извор не е пощадено от проблемите, които имат всички села у нас. Е, все още не е обезлюдено, но безработицата и тук бележи живота на местните. 

Основен поминък на населението са земеделието и животновъдството, като главната част са частното и дребното земеделие. Все още функционира цех за електрожени, открит през 1980 година като филиал към завода за заваръчни машини "Кракра" в Перник. Всъщност гръмкото му определение "цех" е относително, защото сега в него се трудят 4-5 човека. Няма поръчки и дейността му е сведена до минимум. Наскоро бившата фурна е превърната от собственика на сградата в малка фабрика, в която се произвеждат изолатори за електрически стълбове. Това съживило селото, защото предприятието осигурило работа на над 20 души. Хората са доволни, защото получават добри заплати. 

Мнозина от трудоспособните изворчани намират

препитание в Радомир, Перник и София

Все още функционират защитено училище и детска градина, в които се възпитават около 50 малчугани. Дейност развива и читалище "Отец Паисий-1927". В него има самодеен танцов състав, в който "дзупат оро" около 154 жени. Трупата участва във фестивали и надигравания в цялата страна. Сега са на участие в Черноморец и кметицата се надява да се върнат с награда. В читалището има библиотека и компютърен клуб. Истории за миналото "разказва" битова стая, обзаведена с автентични предмети от бита и културата на старите изворчани. Сградата на културното средище обаче се нуждае от спешен ремонт. Засега пари няма.

Вече 9 години селото е домакин на регионалния конкурс

"Червен, червен Великден" 

Празникът събира хора от цялата страна, които участват в надпреварата за най-красиво боядисано яйце, за най-вкусен козунак и празнични традиционни ястия.

Разхождаме се с кметицата из селото. Личи, че хората тук я обичат и й вярват. Спират я и й задават различни въпроси. Тя отговаря мило и приветливо. Опитва се да помогне на всеки да реши проблемите си. 

В центъра погледът грабва прекрасно поддържан парк, чиито алеи са обсипани с цъфнали розови храсти. Сред него се извисява паметник на загиналите партизани от Радомирския отряд. Има детска площадка с беседка, люлки и пързалки.  Мария Манова се хвали, че всичко е направено преди две години с пари по проект по ПУДОС, за спечелването на който им помогнали от общината в Радомир. Пак с европари е ремонтирана и магерницата в гробищния парк. 

Местните разказват, че Извор е едно от най-старите селища в Радомирско. Наследник е на древни поселения, водещи началото си от праисторическата епоха. В местността "Витановец - Калето" е разкрито антично римско селище. В местността "Изворско чукле" се намира късноантичната крепост "Градище". Части от нея се виждат и днес. Останки от старо селище се открити в м. "Старата бахча". Съществуват предположения, че на това място е било село Извор през по-ранния период от своето съществуване.

През Възраждането Извор е било едно от богатите и изявени в духовно-просветно отношение села в Радомирско. Селската църква "Св. Троица" е построена през 1860 г. Тогава е основано и килийно училище. Селото е родно място на хайдутин Миленко, боен саратник на небезизвестния Ильо войвода, изгорен жив от турците в съседното село Кленовик.

Разказват ни, че името на селото идва от това, че

в района има много извори 

Част от тях са каптирани и захранват с питейна вода и съседни села. Най-голямата река, течаща в землището, е Косматица с основен приток Негомийска река. Тя се влива в Струма, на която е изграден микроязовир "Извор". Дълго време този район е потъвал в мрак и пълно безмълвие. В началото на XIV век отношенията между Сърбия и България рязко се влошават. Цар Михаил Шишман заточва жена си Ана Неда, сестра на сръбския крал Стефан Дечански, и между тях започва безсмислена война. Загинал в нея и самият Шишман. Войната завършва с подписването на мирен договор през 1330 г. в крепостта Извор, която става и гранична крепост между България и Сърбия. 

Интерес за туристите и гостите на селото е и

възстановеният манастир "Св. Св. Петър и Павел"

За историята на тази обител се знае малко. Не е известно кога е била основана, нито колко време е просъществувала и кога е разорена. По разкопките личи, че е имало големи сгради с просторни дворове и много имоти. Според местните манастирът и имотите му са били заграбени от турчин и преобърнати на чифлик. В миналото стари хора, които са живели и по турско, разказвали, че местният дерибей забранявал на богомолците да посещават светинята, която била поругана от "неверен агарянец". Много е вероятно разсипването на манастира да е станало през кърджалийско време, когато по тези земи вилнял със своята банда кръвожадният Кара Фейзи. Тогава били поломени много църкви и манастири. "Св. Св. Петър и Павел" е възстановен през 2018 г. Тогава е преизградена манастирската църква, посветена на Свети Дух. Днес в манастира се отслужва Света литургия на големите християнски празници.

Независимо от проблемите в Извор все още не властва трайно обезлюдяването. Красивата природа, чистият въздух, бистрите реки и историческите забележителности примамват млади и стари. Дано и следващият местен управник на радомирското село продължи като грижовен стопанин да се грижи за по-добрия живот на изворчани.

Пуснаха Стайко Стайков от ареста

автор:Дума

visibility 0

Седем жертви на газовата експлозия в Словакия

автор:Дума

visibility 11

Проверяват търговците на коледни елхи

автор:Дума

visibility 17

Борисов се накара на ГЕРБ заради партийната субсидия

автор:Дума

visibility 25

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 133

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 101

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 282

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 889

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 400

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ