06 Юли 2020понеделник11:43 ч.

Природа

Изумление и възторг пред чудото на цветята

Листа до 3 м в диаметър, цвят, висок до 2,30 м, бяло, което става розово за няколко часа, плод с тежест 30 кг - що е то?

/ брой: 172

visibility 12228

Мария Попова,
ландшафт архитект

В причудливия свят на природата съществува такова разнообразие, че човек остава смаян и никога не би могъл да го опознае напълно. Представяме ви няколко интересни шедьовъра от растителната флора, които се срещат в различни части на нашата планета.


Оказва се, че най-малкото цвете може да се разположи върху... иглен връх. Нарича се волфия (Wolffia) и се състои от множество тънки сфери. Въпреки липсата на корени, размножаването става много бързо. При индийската разновидност това се случва само за 36 часа. Подходящо е за храна поради голямото си съдържание на протеин. В Тайланд се нарича "водни яйца", а в цяла Азия влиза в зеленчуковото меню. Може да го срещнете върху езера и ромонливи поточета. 
Най-голямото водно растение в света се развива в плитките води на Амазонка. Листата на гигантската водна лилия (Victoria amazonica) достигат диаметър до 3 метра (1), а стеблото й - около 19-20 сантиметра. Освен впечатляващи по размер, листата й са и изключително здрави. Могат да издържат тежестта дори на малко дете. Истинско тайнство е как цветовете на лилията цъфват в бяло през нощта, а на следващия ден се променят в розово...
Най-голямото цвете в света разцъфна отново в ботаническата градина в Базел. Известно е като титаничен аморфофалус (Amorphophallus titanum). Преди това уникалното растение е разпукнало цвят през пролетта на 2011-а - за първи път през последните 75 години. На височина цвета му достига до 2,30 метра.
Хищното растение рафлезия арнолдий (Rafflesia arnoldii) се слави с гигантски цветове. Разпространено е на индонезийските острови Суматра и Борнео. Най-често е обагрено в яркочервен цвят, който на големина може да надмине 1 метър в диаметър. Рафлезия арнолдий разцъфтява за около седмица, а гледката е изключителна. На тежест цветът може да достигне до около 15 килограма!
Растението няма развита коренова система и стъбло, а малки коренови образувания. С тях то пробива лианите и се храни с техните сокове. Хищното растение излъчва специфична неприятна миризма, с която отблъсква бозайниците, но за насекомите е опасна примамка.
Морската кокосова палма (Lodoicea maldivica) дава най-големия плод в света. Известна е още като Сейшелска палма. Нейните орехи достигат огромни размери - до 50 сантиметра, като всеки тежи до 30 килограма! За да узрее напълно плодът, са необходими от 5 до 8 години, накрая той сам пада от дървото. Изумително е, че от едно дърво могат да се съберат до 70 ореха. Тази палма се среща само на два от Сейшелските острови, тя е обявена за защитен вид.
Кокио е изключително рядко дърво, открито през 1860 г., когато са намерени само три екземпляра от него. Расте в Хавай. Най-впечатляващи са стотиците му яркочервени цветове, които се появяват през годината върху по-зрелите дървета.
Последният опит за размножаване през 1950 г. е неуспешен. Единственото оцеляло растение е намерено през 1970 г., но то е унищожено от възникнал пожар. За щастие обаче, един от клоните на това последно останало дърво е спасен и присаден на 23 дървета, които съществуват и днес.
Папагалска човка (Lotus berthelotii) е красиво цвете, през 1884 г. е класифицирано като изключително рядко. За съжаление, обаче, напълно изчезнало в дивата природа. Въпреки това природолюбителите смятят, че някъде има оцелели от вида. Цветето е характерно за Канарските острови и се смята, че първоначално е било опрашвано от птици, които също са изчезнали. Днес обаче папагалската човка е култивирана в градинарството.
Едно от най-рядко срещаните растения в цяла Европа е лилавата дамска пантофка. Това е дива орхидея с екзотична комбинация от тъмнолилави и жълти цветове. Уникалното цвете може да достигне цена до няколко хиляди евро! 
Друг интересен представител от орхидеите е маймунският салеп. На височина може да достигне до около половин метър. Името му идва от формата на цвета, наподобяваща маймунка. Среща се най-вече в дивата природа. Видът е разпространен в Южна и Западна Европа, Средиземноморието и Северна Африка, както и в нашия Балкан. Това растение е защитено и записано в Червената книга.
Листата му започват да се появяват рано през пролетта, а необикновените му цветове разцъфват през май. За този красив процес обаче на една луковица са необходими поне 7 години.
Подобно на другите представители на този род всяко растение има две овални грудки, от които получава гръцкото наименование - салеп, което се превежда като тестис.
Цъфти в бяло или нежнорозово. Всяко цветче прилича на маймунка с шапка и бледочервени или лилави точици по телцето. По-тъмни са лапите и опашката на "маймунката".
Още едно рядко съкровище е орхидеята-призрак (Epipogium aphyllum). Смятана за изчезнала в продължение на почти 20 години, но за радост е открита отново. Растението няма листа, не зависи от фотосинтезата и не произвежда своя собствена храна. Подобно на дамската пантофка се нуждае от специфична плесен в близък контакт с кореновата система, която да го храни. Интересно е, че на орхидеята-призрак никога не й израстват листа, затова тя винаги зависи от плесента, която й осигурява необходимите хранителни вещества.
Загадъчно за вида е, че растението може да съществува под земята в продължение на години, без да показва никакви външни признаци. Ще цъфне едва тогава, когато всички условия за живот са изключително благоприятни. Някои любители търсят орхидеята в продължение на години само за да имат възможността да видят това неуловимо цвете.
Дърво на Франклин (Franklinia alatamaha) е единственият вид в рода си, кръстено е на Бенджамин Франклин. Изключително рядко цъфтящо растение, част от чаеното семейство. Родината му е Грузия. През ХIХ век е изчезнало в дивата природа. Можем да го видим сега само заради ентусиазираните градинари от семейство Бартрам. Те са размножили дървото, преди да изчезне съвсем. Цъфнало с нежните си бели ароматни цветове, дървото е необикновено красива гледка, а обагрените му в червено листа през есента добавят допълнителен колорит.


Върху иглен връх - цвете

Гигантска водна лилия

Хищното растение рафлезия арнолдий


Палмата, която дава най-големите орехи в света

Папагалска човка

Не животно, а цвете - маймунски салеп

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ