19 Септември 2020събота11:31 ч.

Мигранти се качват на италианския круизен кораб "Азура" на остров Лампедуза. Италианските власти преместиха в него почти всички 650 лица от мигрантския център на острова, който има капацитет за не повече от 100 души...

Източните германки с по-високи пенсии

Те получават с 214 евро повече от западните им връстничките благодарение на бившата ГДР

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 663

Пенсионерките от източна Германия получават по-високи пенсии от сънародничките си в Западна Германия благодарение на социалистическото им минало или на ГДР. Близо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали за старост поне 40 години, получават пенсия малко под 1000 евро. Това са над 30% от хората, работили 40 години, става ясно от справка на германското правителство, изготвена по искане на парламентарната фракция на Лявата партия, предаде "Дойче веле". Статистиките отпреди падането на Берлинската стена показват, че работещи са били цели 90% от жените в тогавашната ГДР. За сравнение: по същото време в Западна Германия е работела едва всяка втора жена. Това личи и от пенсиите им днес: в източните провинции жените получават средно 907 евро пенсия, което е с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции. 

От общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а почти всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче са включени и хората, които имат право на допълнителна пенсия, например от частни пенсионни фондове. И въпреки това данните показват, че дори и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини изобщо не е гарантиран. 

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на непълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е недостатъчен, не може да очаква висока сума от държавното пенсионно осигуряване. Това важи най-вече за жените, при които средната пенсия възлиза на 693 евро месечно. 

Именно такъв е профилът на много жени от западните провинции на Германия, където навремето мъжът изкарваше парите, а жената се грижеше основно за децата и припечелваше само от време на време нещо допълнително. Тази сметка излиза само, ако брачният съюз се запази и след пенсионирането - с двете пенсии може да се живее добре. Но ако човек остане сам и е бил с ниски доходи, лесно може да попадне в категорията "бедност на старини". Освен тона все повече от бъдещите пенсионери ще са работили на непълен работен ден, а това означава, че ще са застрашени от бедност на старини. Тук жените отново са по-силно представени. И понеже работят в сектори с ниски заплати (здравеопазването, социалната помощ и услугите), ниски ще са и пенсиите им. 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 179

Силно земетресение край остров Крит

автор:Дума

visibility 613

Как търпим това десет години?!

visibility 764

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 382

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 742

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ