05 Август 2021четвъртък08:54 ч.

Изследовател на Севтополис взе наградата "Александър Фол"

/ брой: 200

автор:Христо Христов

visibility 2283

Доц. Камен Димитров от центъра по тракология при БАН е новият носител на наградата, учредена преди 10 години на името на проф. Александър Фол. Статуетката с изобразения на нея Орфей му бе връчена за цялостния принос по изучаване и популяризиране нумизматичното наследство в древната столица на одрисите Севтополис. Лауреатът е син на откривателите на потопения във водите на язовир Копринка град -  проф. Димитър Димитров и доц. д-р Мария Чичикова.
Пред журналисти, присъствали на церемонията при откриването на юбилейните, десети Празници на тракийското наследство в Долината на царете, доц. Димитров сподели, че при разкопките на Севтополис е открита една-единствена бронзова монета, сечена от цар Ройгос около 280 година пр. н.е.
На едната страна на монетата е образът на Александър Велики с рога на бог Амон. На другата има конник с брада, който по всяка вероятност е Севт ІІІ. Има и името Ройгос. Монетата тежи 7 грама, а покупателната й възможност се е равнявала на около 1/12-та от сребърната драхма, с която в онази епоха се плащало на наемните войници за ден.
Името на цар Ройгос беше разчетено в уникалната Тракийска гробница, която е защитена от ЮНЕСКО, а гробницата със символичното погребение на Севт ІІІ откри в могилата Голямата Косматка археологът д-р Георги Китов.
В рамките на тридневните празници бяха представени две научни изследвания за находките от долината: на д-р Меглена Първин за уникалната казанлъшка гробница на хълма Тюлбето и на Диана Димитрова за находките в могилата Голямата Косматка, където е било символичното погребение на цар Севт Трети. Отвори врати и лапидариумно пространство към историческия музей Искра, където има обособен и специален кът за най-малките любители на археологията.
Новите придобивки са осъществени в рамките на проект по Програма за опазване на археологическите обекти, реставрация на артефакти, развитие на музейните експозиции и инфраструктура на Американския научен център - София, на обща стойност 50 000 долара, уточни директорът на културния институт Момчил Маринов.
В обновената експозиция жителите и гостите на Казанлък ще могат да видят артефакти от тракийския град Севтополис, светилищата при село Виден и Крън, както и единични находки от Шипка, Тъжа и Мъглиж.
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ