05 Юни 2020петък00:56 ч.

12-годишният Кахлан с оръжието си

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК

Изпратиха децата да убиват

Непълнолетните бойци воюват за вярата, какво ще стане, когато пораснат?

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1543

Йемен затъва все по-дълбоко в ада: от години там бушува война, а покрай нея - глад, мизерия и холера. Това е най-тежката хуманитарна катастрофа на съвремието: 20 милиона души в Йемен гладуват, 7 милиона от тях са деца. В тази страна, раздирана вече години от кървава война, на всеки десет минути умира по едно дете. И това не е всичко: почти 1,5 милиона йеменски деца са прокудени от родните си места, над 2 милиона не посещават училище, все повече непълнолетни момичета биват насила омъжвани, а невръстни момчета биват принуждавани да се бият с оръжие в ръка. 

Казват, че на война всички средства са добри: някои избиват мирни села, други горят врага с напалм. В Йемен враждуващите страни са намерили идеалния възобновяем военен ресурс - децата. Откакто бунтовниците хуси превзеха през 2014 г. столицата на страната Сана, на фронта са били изпратени стотици ученици. Докато връстниците на непълнолетните йеменски бойци учат уроците си и обсъждат новите мултфилми, непълнолетните войници седят в окопите с оръжие в ръце и мечтаят да бъдат изпратени у дома в ковчег с надпис "мъченик".

Да изпращат в бой деца не се отказват и двете страни, но, както отбелязва Асошиейтед прес, хуситите вербуват далеч по-активно, като често не предоставят на новобранците никакъв избор. По думите на един високопоставен хуситски военен, от началото на конфликта през 2014 г. те са изпратили в бой близо 18 хиляди деца. Това е почти седем пъти повече от данните на ООН. Международната организация не може да получи по-точни данни и защото много семейства просто не си признават, че са изпратили детето си на война. Официалните представители на хусите отричат вербуването на деца. Според тях някои младежи се присъединяват към тях доброволно. "Това е тяхна инициатива - твърди генерал Яхия Сари. - Някои деца горят от желание да отмъстят, те смятат, че е по-добре да отидат на фронта, отколкото да чакат да бъдат убити в собствения си дом". Родители, живеещи в земи, контролирани от хусите, обаче казват, че войниците идват при тях с предложение или да дадат детето си, или да се откупят с пари, необходими на бунтовниците. При това на майките и бащите се обещава, че децата няма да бъдат изпращани на предната линия.

Как живеят децата, воюващи в редовете на бунтовниците хуси срещу подкрепяната от Саудитска Арабия и САЩ армия на правителството, показва галерията на Лента.ру.

12-годишният Кахлан е бил изпратен на война с лъжа: на него и съучениците му били обещани нови училищни раници, а вместо това им връчили автомати и ги изпратили в тренировъчен лагер. В лагерите новобранците прекарват около месец. Там им обясняват за религиозния дълг и им внушават, че отиват на свещена война да воюват с евреите, християните и предателите мюсюлмани. След "обработката" те вече не искат да се връщат вкъщи. По думите на Калахан, той и приятелите му трябвало да доставят оръжие на предната линия. Най-страшното, признава момчето, е да виждат лежащите наоколо мъртви тела. Сега Кахлан със семейството си е изпратен в реабилитационен център.

Някои деца разказват, че са отишли да воюват доброволно, за да припечелят пари за семейството си или за подържат в ръце истинско оръжие. Други, като Кахлан и приятелите му, не са имали избор. Взимат ги направо от училищата или домовете, често в замяна на свободата на друг член от семейството. Някои деца с автомати в ръцете охраняват контролно-пропускателни пунктове, други са по-малки късметлии - те стават пълноправни пехотинци.

13-годишният Рияд разказва, че половината от бойците в района Сирва са били негови връстници. Веднъж 11-годишният му брат убил двама вражески войници, когато отказали да се предадат. Бунтовническите командири изпращали децата в бой дори, когато над главите им летели самолети на коалицията. Рияд си спомня, че помолил командира си разрешение да изчакат бомбардировката, но той му отговорил, че войниците на Аллах трябва да атакуват. "Честно казано, когато ме е страх, нямам идея накъде стрелям", признава Рияд. По време на стрелба той си затварял очите.

Колко точно деца са се върнали у дома в ковчези не е известно. По думите на 13-годишния Мохамед, който е изкарал на фронта 2 г., единственото, което го е крепяло в боя, била гривната с личния номер - "джихади-гривна", или "ключ от рая". Той разказва, че сам е убивал и е участвал в мъчения на пленени врагове, и не го вълнувало кой знае колко дали ще остане жив. Ако беше загинал, по номера на гривната му щяха да го разпознаят и да го признаят за мъченик. "На ковчега ми щяха да сложат табелка с името и снимката ми, а отдолу щяха да напишат "мъченик". И щяха да ме изпратят вкъщи", обяснява Мохамед.

По данни на УНИЦЕФ от началото на конфликта в Йемен са загинали или пострадали над 6000 деца. Бившият учител от град Дамара казва, че от неговото училище са вербували най-малко 14 ученици. Никой от тях не се е върнал. Портретите им после ги слагали на стените на училището през седмицата на мъчениците, която хусите отбелязват през февруари.

По думите на учителя, хуситските командири не щадят и собствените се отрочета: "Трудно ми е да говоря за това, всички тези деца са ми като мои, та аз съм им учител. Те отиват да воюват, а се връщат обратно в ковчези".

В реабилитационния център в Мариб се опитват да върнат към нормален живот непълнолетните ветерани. Близо 200 души учат тук арабски език, общуват с връстници, четат стихове. Един от основните проблеми на децата-ветерани е неконтролируемата агресия и паник атаките. Освен това, разказват педагози от центъра, някои от момчетата са били подложени на сексуално насилие от страна на командирите си.

Нагиб ал Саади, йеменски правозащитник, смята, че осакатените от войната деца тепърва ще причиняват грижи: "Истинските проблеми ще се проявят след десет години, когато ще израсне поколението, на което му промиха мозъците".

И никой не знае кога ще бъде сложен край на ужаса.

(По материали от чуждия печат)

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ