27 Февруари 2021събота18:10 ч.

Образование

Изпитите и матурите пак тревожат обществото

Предвижда се кампанията за приема да се проведе в присъствен режим

/ брой: 37

автор:Велиана Христова

visibility 344

През тази учебна година редуването на присъствено и онлайн обучение на учениците от прогимназията до ХII клас заради мерките срещу КОВИД-19 създава най-много грижи и на децата, и особено на родителите им. Ясно е, че "шахматното" обучение, дългото отсъствие от класните стаи, нарушеното общуване с учителите не водят до нормално и ефективно усвояване на знания, но като че ли друг изход от ситуацията няма, все пак някак трябва да бъде спасена учебната година на децата. Естествено е, че докато учениците от повечето класове при реалното връщане в училище се радват най-вече на срещите с приятелчетата, тези, на които им предстоят външно оценяване, прием в гимназиите или матури, се притесняват дали ще могат да се справят с учебния материал и как ще бъдат организирани изпитите. И без пандемията приемът слeд VII клас и матурите, откакто съществуват, предизвикват ажиотаж сред населението, та камо ли сега!

Външното оценяване след IV, VII и X клас няма как да отпадне заради пандемията, въпреки настояването на омбудсмана Диана Ковачева и на родители. То е задължително по закон. Ако ученик не се яви на него обаче, той може да продължи в следващ клас. Ала учениците от обединените училища (до Х клас) с оценките от външното оценяване се записват да продължат обучението си в друго училище, а с оценките след VII клас се кандидатства пък за гимназиите. През август миналата година МОН оповести на сайта си датите на изпитите, както и учебното съдържание, което те ще включват. Нищо не се отлага, освен датите за формиране на регионалните и училищните комисии за приема.  

Известна яснота върху това, което предстои - поне за сроковете, дават няколко проекта, които МОН публикува на сайта си за обществено обсъждане до 18 март. 

Прием след IV клас 

И тази година математическите гимназии и тези с профил "природни науки" ще приемат деца, завършили успешно началния курс, явили се на външното оценяване след IV клас, както и на областна ученическа олимпиада по математика и на поне едно състезание в областта на математиката или на природните науки. От 2018 г. насам вече може да се кандидатства и без участие в олимпиада, а само с участие в поне две състезания по математика или по природни науки. Състезанията и/или олимпиадата, резултатите от които ще участват в балообразуването, се определят от педагогическия съвет на всяко училище преди началото на учебната година и не могат да бъдат срещу заплащане на такса или дарение, гласи проектът на министерството.

Началникът на съответното Регионално управление на образованието (РУО) изпраща обобщено предложение за местата за прием в тези гимназии по предложение на училищните директори; съобщава им резултатите на децата от олимпиадите и състезанията; до 16 юли т.г. закрива паралелки, ако не се съберат достатъчно кандидати според нормативите, и до 30 юли утвърждава приема. Т.е. кампанията трябва да завърши до края на юли.

Директорите ще публикуват на интернет страницата на училищата основните параметри на приема, сред които - броя паралелки и отпуснатите места, критериите за класиране на кандидати с еднакъв резултат, а до 10 май т.г. трябва със заповед да определят училищната комисия за приема и задълженията й. В комисията не може да влизат родители на деца, които кандидатстват за същото училище. Изпитите след IV клас са на 27 май по Български език и литература (БЕЛ) и на 28 май по Математика. 

Класирането ще се направи на 6 и 7 юли. Балът се образува от броя точки от външното оценяване по математика; средноаритметичната стойност на оценките по предметите, изучавани в IV клас, от удостоверението за завършен начален етап (превърнати в точки), броя точки от олимпиада или състезания, които педагогическият съвет е определил като балообразуващи. На 7 юли след 17.30 ч. се обявява класирането. Записването става на 8 и 9 юли, след което се оповестяват евентуално незаети места. За записването е задължително представянето на оригинал на удостоверението за завършен начален образователен етап. Второто записване на класираните на свободни места е до 13 юли. Образците на необходимите документи, които децата подават, също са оповестени в сайта на министерството. 

Прием в гимназиите след VII клас

На учениците, завършващи VII клас, и тази година им предстои Национално външно оценяване (НВО) с тестове - по Български език и литература (БЕЛ) на 16 юни и по Математика на 18 юни. В изпита се включва учебният материал от трите години прогимназия. От 2019 г. с оценките от НВО се извършва приемът в VIII клас на гимназиите. Всеки ученик по желание може да държи и изпит по чужд език на 17 юни.

Съответният началник на РУО утвърждава приема и до 2 април т.г. трябва да определи областна комисия по приема и комисия за насочване на деца с увреждания, със специални образователни потребности и без родителска грижа, включително настанени в приемни семейства. До 2 юни той определя училищата и залите, където ще бъдат изпитите, а до 18 юни - училищата, където ще се приемат документите.  

Ученици, получили максимален брой точки 100 на националните кръгове на олимпиадите по БЕЛ и Математика, участват с тях в класирането, вместо с оценките от НВО. Преди началото на първото класиране началникът на РУО закрива паралелките, за които не се събират брой кандидати според норматива, а децата, нарочени за тях, се преразпределят към други паралелки със свободни места. До 25 юни директорите определят училищните комисии по приема и записването. Заявление за участие в изпитите учениците подават два дни - на 27 и 28 май. Всеки кандидат получава от училищния директор входящ номер с информация за мястото и залата за изпитите от НВО.   

Директорът на училище, в което се провежда  изпит за проверка на способностите, до 7 юни определя няколко различни училищни комисии - комисия по организирането на изпита и обработката на документите по оценяването (в нея не се включват учители по съответния предмет); комисия за разработване на изпитните материали и на конкретните правила за оценяване (с учители по съответния предмет); комисия за проверка и оценка на способностите (поне двама учители по съответния предмет), както и специални комисии за изпитите в училища по изкуствата. Явяването на изпитите е по познатия досега начин. Учениците ще имат право в присъствието на родител да се запознаят с мотивите за поставените им оценки. 

Допълнителен прием след Х клас

След завършването на първия гимназиален етап в т.нар. обединени училища, които са до Х клас, учениците може да бъдат приети в профилирани или професионални гимназии и в паралелки за профилирана или за професионална подготовка в средните училища. Професионалните структури с обучение 2 години осигуряват и професионална квалификация първа, втора или трета степен. Директорите на тези училища до 26 юни т.г. трябва да определят училищните комисии за приема. Така МОН отлага замислената м.г. дата за това, която бе 8 февруари. 

Приемането на учениците от обединените училища се извършва по резултатите от НВО в X клас - изпитите са по БЕЛ на 16 юни и по Математика на 18 юни. Учениците може да се явят по желание на изпит по чужд език (17 юни) и по ИКТ - по график в периода 11-15 юни. Остава изискването явилите се на изпита да не напускат залата по-рано от 30 минути след началния му час. След трето класиране до 7 септември се утвърждава броят на паралелките, отговарящи на норматива за брой ученици.

***

За съжаление, проектите на МОН не хвърлят светлина върху въпроса какво ще се случи, ако не дай Боже, по време на приемната кампания ни връхлети нова вълна на пандемията и бъдат предприети нови рестриктивни здравни мерки и ограничения. Разбира се, целият прием ще се осъществява от следващото правителство, но това не променя проблема.

И още нещо. Трябва да напомним, че според учебния план, натрапен от корифеите на ГЕРБ, повечето ученици след Х клас престават да изучават основополагащ за формирането на личността предмет като История. За две години до завършването на средното си образование те забравят и това, което са учили до Х клас, затова имаме среднисти, чиито познания за родната история са почти на кота нула. Затова и студентите ни по история са 1200 в цялата страна, по данни от рейтинговата система за 2020 г., а от завършилите 50,6% не работят по специалността си! 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ