Изнасяме месо за емира на Катар
/ брой: 105
В навечерието на Гергьовден по традиция българинът се юрна да купува агнешко. Тази година нашенците имаха възможност да избират между пресни български агънца и замразени вносни, които обаче са с няколко лева по-евтини.
Министър Мирослав Найденов обясни, че има достатъчно родно производство и пазарът е пренаситен с български агнета. Износът тази година почти липсва заради кризата в Гърция. Но затова пък южните ни съседи внасят у нас замразени животни, които са на по-ниска цена и подбиват родното производство. Той допълни, че вносът е съвсем малък процент, и то на замразени, а не на живи животни. "Пазарът обаче се отваря към огромния Арабски свят, който не е засегнат от кризата", съобщи министър Найденов. Той посочи, че Катар, Саудитска Арабия и Турция са изявили желание да изкупуват българско агнешко.
Според земеделския министър цените на агнешкото по Гергьовден са били по-ниски от тези на Великден. В момента задно бутче от българско агне върви по около 15 лв. Предно бутче е около 13 лв. По Великден цените бяха малко по-високи - задно бутче тогава достигна до 18 лв.
Той съобщи още, че българските овцевъди ще получат 5 млн. лева компенсации заради високите цени на горивата. От 2009 г. секторът се подпомага от държавата чрез национални доплащания. Субсидията се увеличава всяка година. "През 2012-а животновъдите получиха по 30 лв. на глава добитък", обясни министърът. Според него този бизнес ще става доходоносен, тъй като вносът на агнешко в ЕС е над 60 %.