06 Декември 2022вторник16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Излезе новият брой на сп. "Ново време"

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 34

"Ново време"

В дните, когато се навършва една година от първото заседание на 50-ия Конгрес на БСП (26-27.09.2020 г.), излезе от печат новият брой 7-8 за 2021 г. на сп. "Ново време" с водеща тема "За преучредяване на БСП и на левицата!". 

Тогава Конгресът реши: БСП тръгва на избори с Резолюцията "Промяна за България! Сега!", както и до 2022 г. да бъде представен за обсъждане проект за нова програма на партията. Днес отчитаме пълния провал на тези решения – две безпрецедентни изборни загуби и блокирана програмна дейност. По всичко личи, че подготовката за президентските и парламентарните избори на 14 ноември т.г. отново отрежда на БСП  второстепенна роля в политическия живот, неспособна да предложи на страната така необходимата качествено нова социална перспектива.

Подробни данни за застрашителния за бъдещето на партията срив на доверието към нея през тази година ще намерите в подготвените от редакцията "Данни за участието на БСП/коалиция в национални избори 1990-2021 г.". Сурова истина, пред която обаче Националният съвет на БСП недопустимо си затвори очите в приетия от него в края на м. юли т.г. Доклад за резултатите на "БСП за България" от проведените на 11 юли 2021 г. парламентарни избори, също поместен в книжката.

Ето защо в последния брой на "Ново време" се отправя призив за дълбоко обновление на програмните, политическите и организационни основи и дейност на партията. На този призив е посветена статията на Георги Пирински "Повелята на деня - преучредяване на БСП и на левицата!", в която се пледира за силна левица, годна да разчупи статуквото и да даде нов хоризонт за развитие на България. Двата поместени в броя документа - Манифестът на идейно-политическото обединение в БСП "Социализъм ХХI век" и Позицията "Време е!" на група леви активисти, съдържат редица виждания с амбицията да отговорят на това ключово предизвикателство.

В броя са включени и поредица материали, вписващи се в общата тема "Социализъм ХХI век" – есето на Алберт Айнщайн "Защо социализъм?"; изследването на проф. Васил Проданов "Модели на социализма и пътища към тях, 130 години по-късно"; обзорът "Нова "лява вълна" в Латинска Америка? Кое е новото? Къде е лявото?" на Къдринка Къдринова. С отношение към темата са и статиите "Оптимистичен поглед към българския социализъм" на проф. д-р Захари Захариев, "Поява и развитие на левия печат в България" на проф. д.н. Ивайло Христов, както и "Функциониране и динамика на асиметричното общество" на проф. Мюмюн Тахиров.  

Изданието съдържа и материали за актуалните проблеми на левицата - "Правата на работниците и служителите – състояние и неотложни въпроси за решаване" на вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов, както и три статии, които се публикуват в сътрудничество със списание "The Progressive Post" - за плановете за възстановяване и устойчивост на страните от ЕС; за ревизията на фискалните правила на ЕС и за необходимостта от нова система, отхвърляща неолибералния капитализъм.

***

В София списание "Ново време" може да се купи в книжарница "Български книжици" (ул. "Аксаков" 10 – под колоните на "Кристал"), книжарница "Нисим" (бул. "Васил Левски" 59) и галерия-книжарница "София прес" (ул. "Славянска" 29). 

Сп. "Ново време" излиза благодарение на даренията на свои читатели и приятели, които се приемат по банков път и в редакцията – София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7, стая 107. Там, след предварително обаждане на тел. 0889181010 или с писмо на адрес novovreme2020@gmail.com, може да се намерят новият и предишните броеве на списанието. Най-сигурният начин през 2022 г. да следите редовно публикациите на сп. "Ново време" е да се абонирате за него, което можете да направите в редакцията на в. "Дума" (София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7), в поделенията на "Български пощи" АД и в офисите на "Доби прес" ЕООД.

 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 773

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 238

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 379

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 458

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 462

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 400

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ