30 Май 2020събота22:18 ч.

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 717

Изчезването на насекомите носи риск за цялата природа, включително и за съдбата на човека. За това предупреждават учени от цял свят в две свои статии, публикувани в сп. Biological Conservation.
Изследователите освен това смятат, че отчитаните огромни загуби на насекоми на някои места са само "върхът на айсберга". Експертите признават, че се знае малко за повечето от общо около 5,5 млн. вида насекоми. Въпреки това разбрано е достатъчно, за да може незабавно да се предприемат действия. Защото чакането за сдобиването с по-добри данни, би рискувало необратими щети.
Безгръбначните животни вече не трябва да бъдат пренебрегвани при опитите за опазване, които са насочени към бозайници и птици, изтъкват учените.
Настоящата криза с изчезването на насекоми е дълбоко притеснителна, пишат изследователите. Измирането на насекомите води до загуба на основни, незаменими услуги за човечеството, категорични са учените. В същото време, добавят те, човешката дейност е отговорна за почти целия упадък и измиране на сегашната популация от насекоми.
Съобщава се за масово измиране на насекоми в Германия, Пуерто Рико и на други места. Първият световен научен преглед, публикуван през февруари 2019 г., посочи, че масовият упадък на насекоми заплашва да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми". Насекомите опрашват три четвърти от посевите, а друго неотдавнашно проучване показа масови загуби на такива насекоми в цяла Великобритания.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ