10 Юли 2020петък06:51 ч.

Изчезнаха лекарства за епилептици

Детски градини и училища продължават да не приемат деца с такава диагноза

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 1518

В България липсват ефективни и евтини лекарства за спешни случаи при епилепсия, алармираха медици и родители. Отсъствието на утвърдените и ефективни лекарства като ректален диазепам и фенобарбитал, стимулира куфарната търговия и затруднява работата на специалистите и живота на семействата с епилептици, заяви доц. Петя Димова от Центъра по епилепсия при УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Държавата не води официална статистика колко хора страдат от заболяването, заявиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В същото време детските градини и училищата продължават да отказват прием на такива деца с аргумента, че те са със специални потребности.

Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова е приела да представлява интересите на българските епилептици в ЕП.

За проблема сигнализираха експерти и родители по време на дискусия, посветена на Международния ден на епилепсията. По икономически причини няма кой да осигури тези лекарства за спешни случаи, защото са евтини, което налага да ги набавяме едва ли не по незаконен път, заяви проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по детска неврология в столичната болница "Проф. Иван Митев". Според детския невролог от столичната болница "Св. Иван Рилски" проф. Петя Димова липсата на евтините, но ефективни лекарства се дължи и на високата такса за регистрацията им. В мрежата липсват дори съвсем евтини медикаменти като фенобарбитал, а много от болните се налага да си ги набавят от чужбина.

В България все още няма официална статистика колко хора страдат от заболяването, отбеляза шефката на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея причината е в социалната стигма, която кара хората с овладяна епилепсия да я крият. Много малко от тях взимат лекарствата си през Здравната каса. 6656 деца са получавали лекарства за епилепсия през НЗОК към септември 2019 г., а 1133 деца до 18 години са били хоспитализирани. Това е изключително малка и нереална бройка, тъй като по данни на СЗО в световен мащаб 1% от населението страда от епилепсия. При правилно лечение 70% от хората с епилепсия могат да водят пълноценен живот, убедени са специалистите.

Продължава стигмата върху болните деца и възрастни, страдащи от епилепсия, алармираха медици и родители. В детските градини и училищата продължават да не приемат деца, страдащи от заболяването, обявиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия и определиха това като абсолютна дискриминация. "Не е редно децата да бъдат извън образователната система, не е редно и да се крие състоянието им, за да не отпаднат от образователната система. Тези деца не са със специални образователни потребности, единствената разлика между тях и останалите е, че в един момент болното дете може да получи пристъп. Учителите трябва да се обучат как да реагират и да не се страхуват", каза проф. Литвиненко. Проблемите съществуват, но приобщаването изисква и време, оправда безхаберието на властта Емануела Спирова от Дирекция "Приобщаващо образование" в МОН.

В Европейския парламент има 64 "адвокати", които се занимават с епилепсия и само България няма представител. Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова от БСП се е съгласила да защитава правата на епилептиците в ЕП.

Хиляди блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 457

Посегнаха на президента

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 130

Арести за двама президентски приближени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 130

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 130

Кървави сблъсъци в сръбската столица

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 130

Лавров: САЩ са заплаха стратегическата стабилност

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 130

"Света София" става джамия, реши Анкара

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 130

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 197

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 181

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 144

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 741

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ