02 Декември 2021четвъртък03:36 ч.

Изчезнаха лекарства за епилептици

Детски градини и училища продължават да не приемат деца с такава диагноза

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 2700

В България липсват ефективни и евтини лекарства за спешни случаи при епилепсия, алармираха медици и родители. Отсъствието на утвърдените и ефективни лекарства като ректален диазепам и фенобарбитал, стимулира куфарната търговия и затруднява работата на специалистите и живота на семействата с епилептици, заяви доц. Петя Димова от Центъра по епилепсия при УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

Държавата не води официална статистика колко хора страдат от заболяването, заявиха от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В същото време детските градини и училищата продължават да отказват прием на такива деца с аргумента, че те са със специални потребности.

Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова е приела да представлява интересите на българските епилептици в ЕП.

За проблема сигнализираха експерти и родители по време на дискусия, посветена на Международния ден на епилепсията. По икономически причини няма кой да осигури тези лекарства за спешни случаи, защото са евтини, което налага да ги набавяме едва ли не по незаконен път, заяви проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по детска неврология в столичната болница "Проф. Иван Митев". Според детския невролог от столичната болница "Св. Иван Рилски" проф. Петя Димова липсата на евтините, но ефективни лекарства се дължи и на високата такса за регистрацията им. В мрежата липсват дори съвсем евтини медикаменти като фенобарбитал, а много от болните се налага да си ги набавят от чужбина.

В България все още няма официална статистика колко хора страдат от заболяването, отбеляза шефката на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея причината е в социалната стигма, която кара хората с овладяна епилепсия да я крият. Много малко от тях взимат лекарствата си през Здравната каса. 6656 деца са получавали лекарства за епилепсия през НЗОК към септември 2019 г., а 1133 деца до 18 години са били хоспитализирани. Това е изключително малка и нереална бройка, тъй като по данни на СЗО в световен мащаб 1% от населението страда от епилепсия. При правилно лечение 70% от хората с епилепсия могат да водят пълноценен живот, убедени са специалистите.

Продължава стигмата върху болните деца и възрастни, страдащи от епилепсия, алармираха медици и родители. В детските градини и училищата продължават да не приемат деца, страдащи от заболяването, обявиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия и определиха това като абсолютна дискриминация. "Не е редно децата да бъдат извън образователната система, не е редно и да се крие състоянието им, за да не отпаднат от образователната система. Тези деца не са със специални образователни потребности, единствената разлика между тях и останалите е, че в един момент болното дете може да получи пристъп. Учителите трябва да се обучат как да реагират и да не се страхуват", каза проф. Литвиненко. Проблемите съществуват, но приобщаването изисква и време, оправда безхаберието на властта Емануела Спирова от Дирекция "Приобщаващо образование" в МОН.

В Европейския парламент има 64 "адвокати", които се занимават с епилепсия и само България няма представител. Евродепутатката от БСП Цветелина Пенкова от БСП се е съгласила да защитава правата на епилептиците в ЕП.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ