09 Декември 2019понеделник18:56 ч.

Изчерпана философия

/ брой: 221

автор:Евгени Гаврилов

visibility 434

Напоследък министърът на финансите Владислав Горанов ражда идея след идея. Първо предложи на общините да вдигнат местните данъци, след това го осени и друга мисъл - кметовете да въведат подоходен данък. А от години кметове настояват държавата да преотстъпва на общините 2% от данъка върху доходите. Горанов обаче бе категорично против, защото така богатите общини щели да станат още по-богати. Сега запя друга песен. Спокойно, всички тези идеи са само поредното празнодумие, нали от ГЕРБ многократно са заявявали, че докато те са на власт, няма да има никакви промени в данъчната система. Макар че сегашната философия на тази система е изчерпана. От дебатите за бюджет 2020 се вижда, че отново ни предлагат данъчна козметика, а не необходимата данъчна революция, която за България трябва да има два основни елемента - въвеждане на прогресивно подоходно облагане и диференцирана ставка на ДДС. Нищо подобно пак няма да се случи. 

У нас ДДС осигурява повече от половината от данъчните приходи, а за сметка на това на преките данъци се падат само около 20%. Събирането на преките данъци обаче е относително по-трудно и вероятно това е една от причините, поради която ведомството на Влади, търсейки комфорт в своята работа, не проявява каквото и да било желание да преразгледа данъчната система. По приблизителни оценки през последните 10 години държавата е подарила на капитала чрез данъчната система 30 млрд. лева и е ощетила със също толкова трудовите хора, малкия и средния бизнес, интелигенцията и пенсионерите. Общото облагане на хората с високи доходи клони към 10%, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход данъчната и осигурителната тежест е 42.7%". Освен това, държавата се самолишава ежегодно от 3-3,5 млрд. лв. приходи чрез прекалено ниското облагане с преки данъци. За сметка на това Влади ни баламосва с общински налози, които няма да се състоят.

Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата

автор:Дума

visibility 22

Източиха 35 литра гориво от влакови цистерни в Белозем

автор:Дума

visibility 62

Изпратихме Кралицата на комедията

автор:Дума

visibility 82

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 50

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 236

68% от французите са против пенсионната реформа на Макрон

автор:Дума

visibility 1

600 км задръствания заради стачката във Франция

автор:Дума

visibility 48

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 237

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 366

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ