08 Юли 2020сряда11:43 ч.

Изчерпана философия

/ брой: 221

автор:Евгени Гаврилов

visibility 660

Напоследък министърът на финансите Владислав Горанов ражда идея след идея. Първо предложи на общините да вдигнат местните данъци, след това го осени и друга мисъл - кметовете да въведат подоходен данък. А от години кметове настояват държавата да преотстъпва на общините 2% от данъка върху доходите. Горанов обаче бе категорично против, защото така богатите общини щели да станат още по-богати. Сега запя друга песен. Спокойно, всички тези идеи са само поредното празнодумие, нали от ГЕРБ многократно са заявявали, че докато те са на власт, няма да има никакви промени в данъчната система. Макар че сегашната философия на тази система е изчерпана. От дебатите за бюджет 2020 се вижда, че отново ни предлагат данъчна козметика, а не необходимата данъчна революция, която за България трябва да има два основни елемента - въвеждане на прогресивно подоходно облагане и диференцирана ставка на ДДС. Нищо подобно пак няма да се случи. 

У нас ДДС осигурява повече от половината от данъчните приходи, а за сметка на това на преките данъци се падат само около 20%. Събирането на преките данъци обаче е относително по-трудно и вероятно това е една от причините, поради която ведомството на Влади, търсейки комфорт в своята работа, не проявява каквото и да било желание да преразгледа данъчната система. По приблизителни оценки през последните 10 години държавата е подарила на капитала чрез данъчната система 30 млрд. лева и е ощетила със също толкова трудовите хора, малкия и средния бизнес, интелигенцията и пенсионерите. Общото облагане на хората с високи доходи клони към 10%, а на тези с работна заплата под максималния осигурителен доход данъчната и осигурителната тежест е 42.7%". Освен това, държавата се самолишава ежегодно от 3-3,5 млрд. лв. приходи чрез прекалено ниското облагане с преки данъци. За сметка на това Влади ни баламосва с общински налози, които няма да се състоят.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ