26 Септември 2020събота17:56 ч.

Изборният кодекс е готов в чернова

/ брой: 212

автор:Юлия Кулинска

visibility 18

Проектът за нов Изборен кодекс е готов в чернова и ще бъде внесен за обсъждане в НС между 10 и 15 октомври, обяви вчера председателят на временната комисия по изготвянето му Мая Манолова. На публичното обсъждане на част от неговите текстове от граждански организации и експерти за първи път присъстваха и членовете на комисията от ГЕРБ. В текстовете на проекта за нов ИК се предлагат пропорционална система с преференции и смесена система, предложена от проф. Михаил Константинов. Въвежда се машинно гласуване, което на евроизборите на 18 май 2014 г. ще се тества в някои СИК в градове с над 20 000 жители. Бюлетините ще са интегрални, с преференции и ще имат допълнителна защита. Тя ще се изразява в изработването на кочани с номера, като съответният от тях ще бъде отстраняван след пускането на бюлетината с идентична номерация. Предлага се да се премине към професионална експертна изборна администрация, а членовете на ЦИК да се избират от НС, изреди Манолова.
На обсъждането беше решено Общественият експертен съвет към комисията да се състои от 24 члена. Сред тях са проф. Емилия Друмева, председател на Изборния борд, Лили Христова от НСОРБ, шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров, проф. Михаил Константинов и други. Омбудсманът е отказал участие.
В началото на заседанието Цецка Цачева с нападателен тон поиска Манолова да обясни кои са авторите на предложените текстове и в коя централа са писани. Манолова обясни спокойно как е работила комисията досега и напомни на Цачева, че е на работа в комисията едва от сряда. Това е чернова, вариант, върху който ще работим, и се надявам нашата работа да стане по-ефективна, каза тя. Ако искате, може да напишете изцяло нов вариант на Изборен кодекс, който също ще разгледаме, иронизира Манолова. Докато вие почивахте, ние работихме, възмути се Христо Бисеров.

 
 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ