07 Октомври 2022петък16:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°. Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°.

Мнение

Изборите в САЩ - зайче от кутията на факир

Или защо сме по-напред от Америка по "демокрация"

/ брой: 133

автор:Славчо Кънчев

visibility 172

"Първото правило на историята е да не допуска лъжи."

Марк Тулий Цицерон (106-43 г. пр.н.е.), римски оратор, писател и политически деец

Един футболен афоризъм гласи: "Най-сигурният начин да не ти вкарат гол е да си махнеш вратата!". Върху основата на тази прагматична философия действа през 2000 г. администрацията на губернатора на щата Флорида Джеб Буш, брат на тогавашния кандидат за президент на САЩ през периода 2001-2005 г. - Джордж Буш, издигнат от Републиканската партия.

Машинацията е елементарна

Ал Гор, съперникът на Дж. Буш от Демократическата партия за стопанин на Овалния кабинет в Белия дом, посредством своята предизборна програма печели симпатиите на мнозинството от цветнокожите си съграждани, предимно афроамериканци, както и на по-бедните бели американци, зависими във всекидневния си живот от различните правителствени програми за социално подпомагане. Затова от администрацията на губернатора на щата Флорида полагат усилия по възможност да изчистят от избирателните списъци колкото е възможно по-голям брой гласоподаватели именно с подобен социален профил. Тези ходове са замаскирани в законова форма.

Този предизборен трик, замислен в канцеларията на губернатора на Флорида в полза на републиканския кандидат за най-важния държавен пост в САЩ, е с потенциално важни последствия, понеже историята на президентските избори в САЩ познава не един и два случая, когато резултатите от гласуването са били "на кантар".

Президентските избори върху територията под петдесетзвездния флаг са мажоритарни, но не са преки, тъй като са двустепенни. След т.нар. народен вот в първия вторник след първия понеделник на всяка високосна година биват определени гласовете на представителите в електоралната комисия (втория етап на гласуване) от всеки щат и в полза на кой кандидат ще бъдат дадени. Този брой от всеки щат е равен на съответния брой на конгресмените от него в Камарата на представителите (които са пропорционални на броя на населението в даден щат), плюс още двама, колкото членове в Сената има всеки отделен щат. Т.е. електоралната комисия наброява общо 535 плюс 3 електора, излъчени от федералния окръг Колумбия (DC), където е разположена столицата Вашингтон. Утвърдена историческа практика, без тя да е затвърдена чрез нормативна уредба, е, че който кандидат за президент спечели най-много гласове при т.нар. първичен вот, получава в електоралната колегия всички гласове от този щат. Изключение правят само щатите Мейн и Небраска, които са възприели пропорционалното определяне на броя на електорите в полза на отделните водещи кандидати, т.е. според количеството подадени "народни" гласове.

В желанието си да съдейства за спечелването на президентските избори във Флорида от републиканския кандидат Джордж Буш, държавният секретар на този щат Катрин Харис, в координация с губернатора Джеб Буш - брат на Джордж Буш, нарежда на местните избирателни контрольори 

да прочистят избирателните списъци

от онези резиденти на щата Флорида, които са квалифицирани като престъпници.

Формално това е законно основание, защото щатът Флорида лишава до живот осъдените в собствените му съдилища за престъпления от правото да гласуват. В САЩ само 13 щата, повечето в Старата Конфедерация (отцепилите се южни робовладелски щати по време на Гражданската война 1861-1865 г. - б.а.) лишават превъзпитаните престъпници от право на глас. Но тази санкция не е валидна спрямо жители на Флорида, които отговарят на условията за уседналост, но преди това са били осъдени за престъпления в някой от 37-те щата, които възстановяват избирателните права на престъпниците след излежаването на присъдата им.

Няколко по-добросъвестни длъжностни лица откриват, че в списъците, подготвени от държавния секретар на Флорида, са елиминирани 8000 души, въз основа на това, че са извършили престъпления в щата Тексас. Повечето от нарочените имената им да бъдат "прочистени" от избирателните списъци са афроамериканци, латиноамериканци и бедни бели хора, също като симпатизантите на Ал Гор. Но се оказва, че нито един от тези 8000 всъщност не е извършил престъпление.

След като грешката добива публичност, Катрин Харис изпраща през май нов, подобрен списък за прочистване на окръжните избирателни комисии, съдържащ 57 700 имена.

Журналистическото разследване, извършено още през ноември 2000 г. от известния британски журналист Грег Паласт, доказва, че голям процент от избирателите, изтрити от списъците, не са престъпници с произнесена присъда. Или изнесените "основания" за заличаване от избирателния списък изобщо не са верни. Лице с име Томас Купър е в списъка, като основание за заличаването му е, че е осъден през... 2007 г., т.е. 7 години по-късно от момента на съставянето на списъка!? Оказва се, че подобните случаи са около 4000, когато американски гласоподаватели, предимно цветнокожи или социално слаби, преимуществено симпатизанти на Демократическата партия, са заличени от списъците заради присъди за криминални деяния, извършени в... бъдещето.

Какъв е изборният резултат във Флорида на президентските избори през ноември 2000 г.? 2 912 780 гласа в полза на Джордж Буш и 2 912 253 гласа за Ал Гор. Републиканският кандидат 

печели само с 537 гласа

Затова пък получава всички 29 гласа в електоралната колегия от щата Флорида. Този щат е четвъртият по численост на населението си в страната след Калифорния, Тексас и Ню Йорк и затова излъчва толкова много електори. Но в конкретния случай не това е важното. А това, че разликата в гласовете на електорите за двамата съперници от останалите 49 щата е по-малка от 29, т.е., който кандидат спечели във Флорида, става президент.

Държавният секретар на Флорида Катрин Харис, информирана за "неточностите" в избирателните списъци, вместо да нареди връщането на незаконно отнетите права за гласуване, просто нарежда тези дати на присъди "в бъдещето" да бъдат изтрити, но санкцията за отнемане на правото на вот остава в сила.

Разследването, извършено от екипа на журналиста Грег Паласт, показва, че в десет избирателни окръга има минимум 15% грешки в идентификацията. Това е равно на още 7000 невинни лица, обвинени в престъпления и лишени от гражданските си права в дните преди президентската надпревара, мнозинството от тях чернокожи.

По-късно е открита и трета група резиденти на щата Флорида, чиито граждански права са отменени. Около 2000 души някога преди са били обвинени и осъдени за престъпления в щатите Илинойс и Охайо. Подобно на повечето американски щати (37), и тези два възстановяват гражданските права на хора, изтърпели присъдите си и след това останали законоизрядни. После канцеларията на Катрин Харис и длъжностните лица на окръзите се съгласяват, че Флорида няма право да налага наказателна мярка за лишаване от право на глас на хора, осъдени за престъпления, но в щати, които не отнемат граждански права след излежаване на присъдата. Във Флорида по време на президентските избори през 2000 г. сред регистрираните афроамерикански избиратели участието е над 80%. Социологическите анкети показват, че от десет чернокожи девет гласуват за Ал Гор.

Сумарният резултат от разследването на британеца Грег Паласт показва, че над 22 000 цветнокожи са били незаконно лишени от право на глас. 90% от тях са много, много повече от тези 537 души, които сочат официалните резултати от преброяването на бюлетините, в полза на Джордж Буш.

Алън Дършоуиц, професор по право в Харвард, най-реномирания университет в световната класация на висшите учебни заведения, заключава: "Това, което се появява, е модел на редуциране на общия брой гласоподаватели във Флорида, за който знаят, че ще намали гласовете за демократите." Дейвид Боситис - топ-експерт на САЩ по електорална демография, е категоричен, че станалото през 2000 г. в щата Флорида е 

"очевадна техника за дискриминиране

на чернокожите гласоподаватели".

Тази история със списъка с фалшивите престъпници във Флорида струва на Ал Гор загубата на президентските избори през 2000 г. Въпреки че материалът на Грег Паласт излиза във в. "Обзървър" в рамките на три седмици след изборите, докато повторното преброяване на гласовете във Флорида продължава (а и в Лондон в. "Гардиън" публикува статия на Грег Паласт за фалшификацията на изборите във Флорида), нито едно от големите печатни издания в САЩ не информира за разкритията. Единствено електронното издание Salon.com публикува на 4 декември 2000 г. материала "Етническо прочистване на избирателните списъци във Флорида".

Окончателното заключение на екипа на Грег Паласт, след повече от двегодишно анализиране на избирателните списъци за президентския вот през 2000 г., е, че броят на гласоподавателите, на които в щата Флорида неоснователно не е позволено да гласуват, е над 90 000, предимно чернокожи и от латиноамерикански произход, в огромното си мнозинство - привърженици на демократите.

Гореизложената история може да преизпълни с гордост босовете на някои партийно-олигархични формации в България. Че нали, вместо да прочистват избирателните списъци от неудобни гласоподаватели - не дай, боже! - от някои етноси, те просто ги пазаруват. Къде-къде "по-демократичен" трик! По-напред сме от САЩ по "демокрация"!

* Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

Цената на газа замръзва до Нова година

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 195

Изграждането на магистрали се бави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 195

Сага за паветата

автор:Деси Велева

visibility 110

/ брой: 195

Война и далавера

автор:Таня Глухчева

visibility 75

/ брой: 195

Атанас Зафиров: ГЕРБ са наясно, че с тях няма кой да управлява

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 195

Иван Ченчев пред БСТВ: БСП ще я има - напук на душманите

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ