27 Февруари 2021събота17:57 ч.

Изборите - на 4 април

Президентът поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на броенето

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 499

Президентът Румен Радев подписа указ, с който насрочва парламентарните избори за 4 април. Отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които да гарантират здравето на избирателите, добави той. Според него промените в Изборния кодекс не бива да се изчерпват само с осигуряването на правото на глас на хората под карантина. 

Радев очаква гласуване по пощата за българите в чужбина, да има видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините и на изготвянето на протоколите. Справедлив достъп до медиите на всички по време на предизборната кампания и премахване на ръчното броене на машинния вот са другите очаквания на президента.

"Българите желаят промяна, максимално бързо да върнем страната в руслото на демокрацията. Дълбоката криза, необходимостта от реформи и решения за възстановяване, модернизация и пълноценна евроинтергация изискват легитимен парламент и активно адекватно правителство", подчерта президентът. Отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които да гарантират здравето на избирателите, добави отново той. Радев очаква да бъдат предоставени лични предпазни средства на изборната администрация и всеки гласуващ гражданин.

Държавният глава смята, че промените в Изборния кодекс не бива да се изчерпват само с осигуряването на правото на глас на хората под карантина. Според него законодателите трябва да разгледат и гласуват и други не по-малко важни решения като гласуване по пощата за българите в чужбина, които в редица страни ще са силно затруднени и в невъзможност да упражнят правото си на глас. Радев отново настоя за видеонаблюдение в изборните секции и излъчване както на преброяването на бюлетините, така и на изготвянето на протоколите. Справедлив достъп до медиите от всички по време на предизборната кампания и премахване на ръчното броене на машинния вот са другите очаквания на президента.

Радев отбеляза, че когато са имали интерес, управляващите са пренебрегвали доводите, че ИК не бива да се променя непосредствено преди избори. Очаквам сега, когато българските граждани имат интерес, да проявят същата активност, заяви държавният глава и призова пандемията да се използва като възможност, защото вече е дала шанс да се приложат много отлагани решения.

Президентът е получил писмено уверение от ЦИК, че и последните изборни машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборите. Той обаче я призова да даде възможност на всички партии и граждански организации да участват в сертифицирането и тестването. Радев иска ЦИК да проведе активна кампания за обучение на администрацията и да информира гражданите за машинния вот. Действия за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на "Информационно обслужване", са други задачи, които той постави на ЦИК.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ