29 Ноември 2021понеделник19:47 ч.

ЦИК ще вземе редица решения за технологията на гласуване, след като стане ясна и датата за парламентарния вот

Избори 2 в 1 са възможни

ЦИК призна пред президента, че се надява на 2 седмици разстояние, ако двата вота не са на една дата

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 40

Избори 2 в 1 са възможни, стана ясно от срещата на президента Румен Радев с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК). Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова отправиха редица въпроси, свързани с техниката, логистиката и начина на гласуване. Радев попита за финансовата страна на нещата, но председателят на ЦИК Камелия Нейкова не бе много категорична в позицията си. По думите ѝ "едните разходи малко ще бъдат за сметка на някои други", ако бъде избрано парламентарният вот да съвпадне с някой от туровете за президент, или датите бъдат различни. Все пак тя даде пример, че на изборите от 11 юли стойността по сметката е била 57 млн. лв., ЦИК е изразходвала 23 млн. лв., в които влиза и закупуването на допълнителните устройства, и програмирането им.

"Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага и отделни кампании, и отделни избори. Още повече, че това досега не е ставало в нашата практика, нито в други страни около нас. От друга страна, отделните избори изискват повече финансови средства. А и българите натрупаха тази година електорална умора, за да гласуват на три поредни недели", обобщи Радев като припомни, че парламентът е определил последната възможна дата за президентските избори.

Макар да стана ясно, че ЦИК няма против изборите да са 2 в 1, Нейкова посочи и някои от трудностите, до които това ще доведе. По думите ѝ със сигурност ще се наложи закупуването на допълнителни машини, за да е достатъчно времето за гласуване, в максимален брой секции трябва да се осигури второ устройство, тъй като тогава и електронните бюлетини ще са две, и технологичното време за всеки избирател ще е поне 1 път и половина спрямо сегашното. Колегата ѝ Димитър Димитров отбеляза, че допълнителният разход за купуване на машини ще трябва да се направи за местните избори през 2023 г., така че инвестиция сега ще намали разходите след 2 г.

Емил Войнов посочи, че избори в 3 поредни седмици значат допълнителни разходи за възнаграждения в секционните комисии. Той сметна набързо, че пари трябват за 12 хиляди секции по 7 души, или за около 85 хил. членове, които на последния вот са получили еднократно между 160 и 200 лв. Разделянето на вота ще утрои разходите за логистика, програмиране и инсталиране на машините, посочи той. Войнов отбеляза, че за логистика на изборите през юли са похарчени 5 млн. лева.

ЦИК не можа да отговори на въпроса на Йотова дали ще се гласува с една или две карти, нито колко време ще отнема това. Уточняващият ѝ въпрос за технологичното време, необходимо за програмирането на техниката, също не получи конкретика. Росица Матева обаче разкри, че в ЦИК са се надявали, ако гласуванията не са на една дата, между тях да има 2 седмици, за да може да подготвят машините. 

Ако изборите са 2 в 1, комисията има готовност да приеме обща хронограма и изборни книжа, като отделни бъдат само тези, които го налагат. Обучението на комисиите също ще бъде извършено. Комисиите биха се справили с провеждането на избори 2 в 1, твърдят от ЦИК.

Нейкова изтъкна, че на 11 юли машинното гласуване е срещнало доста препятствия, но ЦИК е имала пълна подкрепа от служебното правителство. Смятам, че и сега може да разчитаме на такава, заяви тя по повод думите на Радев, че вот 2 в 1 е възможен, ако има необходимата логистична и финансова подкрепа от правителството.

Президентът настоя за публичност на методиката за тестване и поиска клипчетата с разяснения за машинен вот да бъдат насочени повече към телевизиите, защото последния път преобладавали само в социалните медии.

 

 

 

 

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 4

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 160

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 264

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 363

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 234

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 487

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 953

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1163

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 965

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 1222

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ