25 Май 2022сряда23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Паметник на загиналите граничари Вергил Ваклинов и Дончо Ганев в двора на ГПУ-Доспат

Черно на бяло

Продължение от вчерашния брой

Из архивите на ЦРУ за България - 2

/ брой: 69

автор:Христо Георгиев

visibility 5996

Въпреки първоначалните трудности и неизпълнение на една от основните задачи - "установяване на контакти със съпротивителното движение в България", в отчета [на ЦРУ] за януари 1952 се отбелязва, че предаванията на радиостанцията ["Горянин"] са успели да дадат "надежда и кураж" на българския народ, да предизвикат "гняв и негодувание към комунистическия режим", да "посеят недоверие и страх сред комунистите" и да създадат психологически условия за сътрудничество със съпротивителните сили в случай на война или революция. В указанията от декември 1952 се изисква предаванията да се обърнат към селското население в страната, а в директивите от януари 1953 - за подобряване на емисиите да се наблегне на "българското историческо наследство" и тезата, че "българите са роби на съветския колониализъм". В инструкциите от юли се иска да се отправят апели "селяните да се противопоставят на колективизацията и да саботират продукцията, а интелигенцията [да се] съпротивлява срещу комунистическия контрол". По-късно, през ноември 1953, са формулирани главните тези на психологическата пропаганда в предаванията на радиостанцията - срещу лошото управление и корупцията на режима, "окуражаване на пасивната съпротива" и противопоставяне на "съветизацията на България".

През лятото на 1953, във връзка с новата линия за приоритет на психологическите операции, се осъществява поредната реорганизация на радиостанцията, като нейното название е променено на "Гласът на съпротивата в България" и се препоръчва многократно да се повтарят 15-минутните информационно-коментарни предавания, за да се преодолее ефектът от масираното заглушаване на емисиите от българските тайни служби. 

Друго важно средство за психологическа война в операция BGCONVOY е разпространяването по въздуха на печатни позиви, листовки и брошури. Първоначално, през 1950-1951, това става със самолети, но предвид съществуващите рискове, от края на 1951 разпространяването на печатната пропаганда се осъществява с балони. В хода на провежданата операция в периода 1950-1955 са подготвени и разпространени над 5 000 000 позиви и листовки с различно политическо, сатирично, религиозно и друго съдържание... В някои позиви се отправят призиви дори към офицерите от българските служби за сигурност "да дезертират, за да не ги сполети съдбата на Лаврентий Берия"! След приключването на проекта BGCONVOY психологическите действия срещу режима в България се провеждат в рамките на новите проекти METAPHOR и MEASURE.

В работния дневник на директора на ЦРУ ген. Уолтър Бедел Смит има запис от 6 септември 1951, че българинът Димитри А. Димитров, който е трябвало да бъде отстранен, вече е прехвърлен благополучно в американска военна болница в Панама. Няколко новоразкрити документи на ЦРУ, включително и отчетите по проекта QK STAIR/BG CONVOY разкриват детайли от историята, останала напълно неизвестна на българската аудитория. Младият български политически емигрант Димитър Димитров (с кодово име KELLY) е включен в началото на 1951 като водещ редактор в екипа на Радио "Горянин", но скоро след това е заподозрян за "двоен агент" и прекарва известно време в гръцки затвор, където е подложен на разследвания с използване на физическо насилие. Оказва се, че действително е предоставял сведения, но на представители на съюзното френско разузнаване. След излизане от затвора обаче заплашва, че публично ще разкрие връзките си с ЦРУ, с което се превръща в заплаха за Агенцията. През август спешно е прехвърлен в база на ЦРУ край Франкфурт, а оттам в базата на армията на САЩ Форт Клейтън в зоната на Панамския канал. В меморандум от 25 януари 1952 Морз Алън от отдела за сигурност в ЦРУ отразява състояла се дискусия за евентуално прилагане върху Димитров на средства с "наркохипноза" от проекта на ЦРУ ARTICHOKE. На 2 февруари се провежда ново обсъждане с представители на OPC по случая "KELLY", а в началото на март е разрешено използването на петседмична "терапия" с цел предизвикване на частична амнезия в съзнанието на българина. През 1955 Димитров е върнат в Атина, а през 1956 е прехвърлен в Съединените щати... Той отново привлича вниманието на Агенцията през 1977, когато под името "ген. Доналд Доналдсън" дава сензационно интервю в Лондон, че може да разкрие поръчителите на убийството на президента Джон Кенеди, като разправя небивалици за свои лични контакти с няколко президенти на САЩ.

През юли 1954 е одобрен последният годишен бюджет за тайната операция BGCONVOY, като е предвидено нейното приключване в средата на следващата година. В последния отчет по хода на този проект се посочва, че той е окончателно прекратен на 30 юни 1955, а някои от поставените цели са включени в следващи секретни проекти за България. Обобщаваща оценка за състоянието в страната към момента на прекратяване на проекта се съдържа в разузнавателния анализ "Антикомунистическият съпротивителен потенциал в Китайско-Съветския блок" през есента на 1955. В документа се посочва:

"До 1952 Българският национален комитет бе най-влиятелен сред емигрантските организации, но без подкрепата на НКСЕ неговото влияние намаля. Най-известният български емигрантски политически лидер Г.М. Димитров е неспособен, според нас, да подобри ситуацията. Няма свидетелства, че емигрантските елементи ръководят някаква мощна организирана или неорганизирана съпротива в България. Малко вероятно е организирана съпротива да се създаде при тези условия. Изолирани действия ще се предприемат вероятно, но без външна помощ или отслабване на комунистическата власт, те ще намалеят. При избухване на война между Изток и Запад потенциалът за съпротива в България ще се увеличи значително, но не би могло да се очаква възникване на мащабна съпротиваЕ Народно въстание в България срещу комунистическия режим ще е възможно, едва когато бъде премахнато съветското управление и осигурена западната победа."

Документ 23

Секретна информация

Поверително

...Общата цел на дейностите на ПП срещу България включва създаването на нелегални мрежи във вътрешността на страната, провеждането на психологическа война срещу българското правителство и развитието на ефективна група, действаща като прикритие за операциите.

Поредица от интервюта с един скорошен български бежанец, който е социолог, експерт по отношение на балканския селски живот, изпратен в Атина като съветник по дейностите за психологически войни, показа, че радио "Горянин" продължава да е ефективно и може да бъде значително активирано в съществуващите рамки...

Отделът полага сериозни усилия, за да може агенцията да осигури оборудване за отпечатване на кирилица, на тези и на следващите психологически военни проекти.

Съобщава се, че Иван Михайлов продължава да настоява за среща с представители на ЦРУ, за да се обсъдят възможностите за оперативно използване на неговата организация (Вътрешната македонска революционна организация). Също така, той иска среща с г. Алън Дълес, за да представи своите политически възгледи.

В интерес на нашите отлично работещи трайни уговорки с гърците, ако д-р Г. М. Димитров продължи да настоява, че неговият главен кандидат за предложената пробна операция, който обаче е персонално неприемлив за гръцкото правителство, трябва да присъства в Гърция при окончателното обучение и съставяне на екипа, то операциите може би ще трябва да бъдат анулирани.

Строго секретно

8,30 ч. 6 септември - 8,30 ч. 7 септември

Отдел за политическа координация (ОПК)

...Димитри А. Димитров, българският агент, който заплаши да разкрие операции на ЦРУ срещу България от Гърция и по този начин се превърна в обект за елиминиране, пристигна в Панама, където ще бъде задържан за неопределено време в армейска болница. 

Строго секретно

Копирано...1.../ в ...5.....екземпляра

6 септември 1951 г.

Документ 35

Секретна информация

Поверително

...11. Резюме

Мисия и план: Мисията на ПП дейностите срещу България в момента е ограничена до използването на психологическите военни средства на Проекта (радио и писмени пропагандни материали), за да се разкъса комунистическата примка около България, за да се предизвика провал на комунистическите властници и техните последователи, да се съхрани в съзнанието на българския народ жива надеждата за възможно освобождение, да се насърчи народът да не се отдава на апатичното примирение с комунистическото робство и на постоянна пасивна съпротива.

В емигрантското политическото поле бе докладвано, че в резултат на едностранчивите действия на Г. М. Димитров в Европа с цел формиране на негов роден Национален комитет, трима членове на БНК са подали оставки. Те са Балабанов, Милев и Мацанкиев.

Целта на METAPHOR е да създаде илюзия за нелегална радиопредавателна станция, работеща на къси вълни в рамките на България. Проектът е одобрен на 12 януари 1954 г. След 14 декември 1953 г. на място, не е получаван доклад за операцията, но приемаме, че програмата продължава по почти същия модел като и преди.

Прелитане над България за разпространение на 350 000 машинописни листовки за саботаж, бе планирано за средата на януари, но трябваше да се отмени поради неблагоприятните метеорологически условия. В момента се планира за февруари.

Документ 24

Секретна информация

...Радио "Горянин" остана в ефир през целия месец, като дневно е имало, средно 28 повтарящи се емисии с 15-минутна програма. В Атина бяха изпратени за окончателно одобряване отделни листовки с лозунги, призоваващи към съпротива; планира се 200 000 от тези листовки да бъдат разпространени или разпръснати по въздуха в България тази пролет. Междувременно плановете за реорганизация на персонала на радио "Горянин" напредват; трима квалифицирани българи, пребиваващи в САЩ, вече са интервюирани и чакат разрешение.

Продължават преговорите с д-р Г. М. Димитров за предложената съвместна операция, която ще стартира тази пролет, с цел да се изпробват възможностите на Димитров в България. Димитров представи имената на три потенциални връзки в България, чрез които екип от агенти, да проникне и да установи контакти.

Началникът на SE/2 (България) ще се срещне с Иван Михайлов, лидер на ВМРО в Рим приблизително в средата на март; дискусиите ще се съсредоточат около желанието на последния да се обсъдят възможностите за оперативно използване на неговата организация.

ЦРУ и USAREUR постигнаха споразумение, според което Българската гвардейска рота, която сега е под изключителен армейски контрол, ще остане непокътната в очакване на по-конкретна информация за предложения "Корпус на свободата". (В документа, този текст е зачеркнат с линия)

Строго секретно

Отдел за специални операции

...Започва набиране на офицери за българската гвардейска рота в Германия. Освен това са назначени 61 българи, в процес на стартиране са 110 кандидати за попълване на списъците... (липсва краят на документа)

Превод от английски на документите Лиляна Ванова

Кандилце за душата

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 99

Дано не е фарс

автор:Евгени Гаврилов

visibility 246

/ брой: 99

На България е необходим неутралитет

автор:Петър КАРЛУКОВСКИ

visibility 251

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ