31 Юли 2021събота00:28 ч.

Иво Христов: Пациентите не са банални потребители на везните на пазара

"Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании", смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 692


"Отсъствието на общоевропейска правна уредба се оказа големият проблем при овладяването на пандемията", заяви евродепутатът Иво Христов на пленарното заседание на Европейския парламент.
"Затова приветствам предложението за регламент за засилена роля на Европейската агенция по лекарствата. Пандемията от Ковид-19 ясно открои необходимостта от координиран подход при осигуряването на медицински изделия и лекарствени продукти в кризисни ситуации. Категорично подкрепям и призива на докладчика Николас Гонсалес Касарес за нуждата от подходяща нормативна рамка, която да гарантира предоставянето на висококачествени здравни услуги  в условия на извънредни ситуации."
Иво Христов поиска думата като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE), по време на пленарното заседание на Европейския парламент в сряда. В Брюксел евродепутатите обсъдиха доклад относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно засилена роля на Европейската агенция по лекарствата в готовността за действия при кризи и управлението на кризи по отношение на лекарствените продукти и медицинските изделия, по който Христов е докладчик в сянка.
 "Сред основните предизвикателства се открои липсата на механизъм за събиране на данни от държавите членки и тяхното анализиране, както и отсъствието на оценка на риска от недостиг на лекарствени продукти", каза още Христов.
Според него разширяването на правомощията на Агенцията ще създаде условия за разработването на терапии и адаптирани стратегии за борба с извънредни ситуации в общественото здраве.
"От друга страна, обаче, възлагането на по-широки правомощия, без да разполагаме с оценка на въздействието, съдържа известен риск - към днешна дата нямаме яснота какво ще бъде отражението върху здравните системи на отделните държави членки по отношение на финансовия, административния и човешкия ресурс", предупреди Иво Христов.
Според българския евродепутат здравната криза не бива да е предлог за разхлабване на режима за защита на личните здравни данни.
В изказването си той напомни кибератаката над Агенцията по лекарствата през ноември миналата година, която, по думите му, е показала уязвимостта на системите за сигурност.
"Защитата на цифровата инфраструктура е първостепенна задача", категоричен е Христов.
Друга тема, която Иво Христов засегна в изказването си, е ценообразуването на лекарствата: "Не на последно място: липсата на прозрачност при ценообразуването на лекарствата ерозира общественото доверие. Пациентите не са банални потребители на везните на пазара. Това са страдащи хора, хора в нужда. Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании."

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 957

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 364

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 636

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ