11 Август 2020вторник03:52 ч.

Иво Христов: Коронавирусът хвана властта неподготвена

От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа

автор:Дума

visibility 1205

"Коронавирусът хвана властта неподготвена, включително и медицинските капацитети. До преди две-три седмици те отричаха реалната опасност от коронавирус в България. Подцениха вируса, но към момента полагат необходимите усилия в условията на голям стрес. Сега не е моментът за придиряне, но властта трябва да предприеме пакет от мерки за подпомагане на най-засегнатите. Неизбежно тази санитарна и здравна криза ще прерасне в икономическа и малцина ще са дребните предприемачи, които ще могат да устоят на един месец безделие. Всички те ще трябва да освобождават свои работници, като тук става въпрос за десетки, вероятно и стотици хиляди хора", коментира Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в ефира на Дарик радио.

Според него предстоящата криза ще засегне и средния бизнес, като тепърва предстоят социалните трусове и обществено напрежение. Евродепутатът изтъкна, че обявяването на извънредното положение е трябвало да бъде съпроводено и с ясни икономически мерки, каквито се взимат в тази ситуация в други страни. Съгласи се, че родният икономически ресурс е по-скромен, но подчерта, че намира за редно да се въведат определени данъчни облекчения, които да бъдат покрити от бюджетния излишък и че очаква адекватна и бърза реакция от правителството.

"Мисля, че навсякъде властите късно осъзнаха мащаба на бедствието. Тази криза е урок, който ще промени много неща в нашия начин на живот. Както си спомняме, терористичните атаки от 2001 г. породиха траен страх от тероризма, който стана част от нашето ежедневие. Промени се законодателството и досега в големите мегаполиси патрулират войници в пълно бойно снаряжение. След коронавируса вероятно ще се промени културата на общуване между хората и ще се възприемат определени методи на действие при такива опасности", каза още Христов.

По думите на евродепутата, извънредното положение не трябва да трае прекалено дълго. Похвали бързата и своевременна реакция на левицата, както и въведената поправка в продължителността на срока на извънредното положение. Той подчерта, че сега приоритет е да се овладее възникналата ситуация, но че през цялото време трябва да се седим с едно наум за предстоящото ни връщане към нормален начин на живот след кризата.

"Текущото извънредно положение ще внесе сериозни изменения и последствия в дългосрочен план. От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа. Към момента обаче трябва да се концентрираме върху здравната и мерките за овладяване на икономическата", заяви Иво Христов.

   

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ