20 Януари 2020понеделник23:05 ч.

Иво Христов: Европейската комисия да забрани вредните пестициди

„ЕК трябва да мисли в по-дълъг хоризонт от бизнеса, който очаква бърза ликвидност и няма сам да се откаже от пестицидите. За това е нужна воля“, смята евродепутатът

автор:Дума

visibility 953

"Макар да е стъпка в правилната посока, инициативата на Европейската комисия не може да се смята за сериозен ангажимент за справяне с драматичното намаляване на дивите и домашните опрашители. Европейската комисия трябва да мисли в по-дълъг хоризонт от бизнеса, който очаква бърза ликвидност и няма сам да се откаже от пестицидите. За това е нужна воля."

Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в свое изказване в пленарна зала в Страсбург. По време на последното за тази година заседание на Европейския парламент бе разисквана представената през юни 2018 г. от Европейската комисия Инициатива на ЕС за защита на опрашителите. Резолюция, подготвена от Комисията по околна среда на ЕП на 3 декември, определи предлаганите мерки като недостатъчни за справяне с причините за проблема, които са свързани с измененията в климата, интензивното земеделие и загубата на естествени местообитания. Документът призовава за предприемането на мерки от страна на ЕС срещу намаляването на броя на дивите опрашители.

"През последните години в моята страна - България - имаше десетки случаи на отравяне на пчели. Много пчелари загубиха пчелите и поминъка си, често заради пръскане с вредни хербициди и пестициди. И това е само сметката за домашните пчели, върху които имаме наблюдения. Какъв е ефектът върху всички други опрашители, можем само да гадаем. Още не знаем какъв ефект ще окаже и 5G технологията, а учените предупреждават, че тя ще има ефект върху опрашителите", каза още българският евродепутат.

Според Иво Христов, ако не бъде поет действен, реален финансов и политически ангажимент от страна на Комисията към пчелари и научни специалисти, съдбата на тази инициатива ще бъде доста сходна с насоките на Европейския орган по безопасност на храните от 2013 г. - за намаляване на употребата на пестициди, които вредят на пчелите. 

"Шест години по-късно все още сме много по-близо до старта, отколкото до някакъв положителен резултат", смята Христов. 

Въпреки че съществуват достатъчно доказателства за проблемите, с които се сблъскват пчелите и другите насекоми, все още има много неясноти и мащабът на проблема е неизвестен. За да бъдат събрани повече данни, е необходимо отделянето на повече средства за изследвания и наблюдение на видовете опрашители в ЕС. Друга важна посока е разработването на нови видове пестициди, които са безвредни за пчелите и другите полезни насекоми.

Проучване показа, че през последните десетилетия в някои европейски региони летящите насекоми са намалели с над 75%.

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ