01 Декември 2021сряда01:59 ч.

Иво Христов: Дийпфейк технологията застрашава личната ни свобода и демокрацията

По поръчка на Христов ЕП изследва рисковете от високореалистични видео и аудио манипулации

автор:Дума

visibility 105

 

В петък бе представено изследване, посветено на влиянието на дийпфейк технологията и възможните европейски политики, регулиращи прилагането на изкуствен интелект. Инициатор на изследването е евродепутатът Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), който е и член на научния панел на ЕП (STOA).
"Дийпфейк" е термин, използван за описване на манипулирано видео или аудио, създадено с изкуствен интелект. Чрез синтезиране на различни елементи от съществуващи видео или аудиофайлове се създава ново съдържание, в което индивидите изглежда, че изричат думи и извършват действия, които никога не са изричали и извършвали.
"В своя план за действие срещу дезинформацията ЕС признава, че "дезинформацията е мощен и евтин - и често икономически изгоден - инструмент за влияние", но не предлага конкретни действия за справяне с проблема. В предложеното законодателство за изкуствения интелект само определен тип забранени негови приложения касаят дийпфейк технологията. В САЩ регулирането на дийпфейк и дезинформацията е в доста напреднала фаза, докато ЕС изглежда изостава в това отношение", каза по време на представянето на изследването Иво Христов.
"Сега е точният момент да се потърсят начини за справяне с възможните предизвикателства, свързани с този феномен. Противното би означавало сериозно подкопаване на доверието в демокрацията, поверителността на информацията и индивидуалната свобода. Европейският парламент трябва да се обяви по-гласно за по-всеобхватен и дългосрочен регулаторен подход в сферата", смята българският евродепутат.
"Дори разобличените дийпфейк манипулации продължават да нанасят щети върху репутацията на пострадалите и върху оформянето на общественото мнение", подчерта Иво Христов.
Сред очертаните в изследването на STOA посоки за действие са систематизирането и институционализирането на процеса по събирането на информация за дийпфейк, като в това направление важна роля могат да имат Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) и Европейският комитет за защита на личните данни (EDPB). Друг акцент в изследването е оказването на подкрепа на различните организации, така че те да могат да извършат оценка на риска, да съставят план за действие и да се предпазят от репутационни и финансови щети, причинени от дийпфейк.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ