12 Юли 2020неделя22:14 ч.

Снимка личен архив

Срещи

Ивайло Иванов-Играта: Показвам доброто лице на рапа у нас

Жестоката конкуренция не е само в хип-хоп средите, сподели известният изпълнител и водещ на музикални предавания

/ брой: 110

автор:Альона Нейкова

visibility 1561

Известният рапър Ивайло Иванов е прочут с псевдонима си Играта. Роден е на 25 април 1985 г. Едва на 18 е, когато започва да се изявява като автор и водещ на шоу предаване в радио "Мила" - първата и единствена хип-хоп електронна медия у нас по онова време. Забелязан е от Мишо Шамара и е поканен от него в лейбъла R&B Records. Няколко години след това прави първите си стъпки и в телевизията като част от екипа на музикалната програма на БНТ "МелоТВмания". По-късно става водещ в телевизия "7 дни" и е лице на класацията Power Mix. Присъединява се и към The Voice. Обича да играе футбол, да разпуска с приятели и да слуша хубава музика, както и да я създава.

"Всеки творец трябва да показва различните цветове в себе си"

- Публиката е свикнала с амплоато ви на забавен шоумен. Защо и как се решихте да покажете непознатото си лице във вашата нова песен "Ярък цвят", Ивайло? Как очаквате да я приеме публиката?

- Благодаря за хубавия въпрос! Обичам да се обръщат към мен с истинското ми име, а не само с псевдонима ми. 

Самото заглавие на песента "Ярък цвят" подсказва, че всеки музикант, било то шоумен или творец, трябва да показва различните цветове в себе си. Вярвам, че публиката е усетила през годините искреността ми във всеки мой текст, независимо дали е забавен или сериозен. В "Ярък цвят" споделих лични мисли и чувства и съм изключително щастлив от факта, че песента и видеото се харесаха на всички.

- Как ви понесе социалната изолация, която се наложи заради коронавирусната пандемия? 

- Качих килограми. И за да съм точен - цели 6 кг. Това не означава, че не съм тренирал - напротив. Заедно с моята приятелка тренирахме всеки ден в домашни условия. Но по-голямата част от времето си отделих на ремонтна дейност в дома ми - почистване, боядисване. Това беше и вид физическо натоварване, което ми помагаше също да поддържам форма. Намерих време за любимото ми занимание - слушане на музика и писане на нови текстове. Благодарение на изолацията се активизирах още повече в създаването на нови музикални проекти, които очакват да бъдат заснети. Получих и специална покана от моите приятели от група "СкандаУ" в техния онлайн концерт, като това беше единственият ми ангажимент, защото с налагането на мерките всичките ми участия бяха отменени.

- Подценяван ли е хип-хоп жанрът в България? Мислите ли, че стереотипът за рапъри-хулигани и несретници може (или трябва) да бъде разрушен?

- Дълги години се гледаше на рапа като на нещо лошо. Като на  стил, който не може да даде послание на младите, да ги накара да бъдат себе си и да повярват в мечтите си. Смея да кажа, че аз съм една малка част от именно този рап, който показва това добро лице на хип-хоп културата в България. Не липсват и екземпляри, които наподобяват образи от 90-те години в България, да уточня - мутренските. В днешно време рапът е много разнообразен, а и всеки може да намери в интернет този стил, който харесва.

- Може ли е млад човек да се издържа от музика в България?

- Да, напълно е възможно. Аз го правя от 17-годишен до ден днешен. Светът е много динамичен и дава шанс на артиста да има приток на финанси от различни места. Но е необходимо той да е умен и да не гледа на това като на нещо модерно и временно. 

- Има ли жестока конкуренция и удари под кръста между хип-хоп изпълнители у нас?

- Тази конкуренция не е само в хип-хоп средите. Не мисля, че е нужно да давам примери за хора, на които съм подавал ръка, били са до мен и съм ги имал за приятели, а в следващия момент "изгряват" на небосклона и забравят. Но, за жалост или не, в нашата среда се учиш в движение и рядко може да срещнеш човек, без маска (но не заради коронавирус :), който да наречеш приятел.

- Имате няколко дуета, пели сте и заедно с хора, които не са професионални музиканти (визирам Лео Бианки и Део). Кога ви е по-комфортно - да сте сам на сцената или в нечия компания?

- Винаги съм експериментирал и ми е приятно и в двата случая - и в компания с приятелите ми от години Лео и Део, и когато съм сам. 

За мен сцената е място, на което се чувствам комфортно и винаги съм развълнуван. В много свои интервюта големи артисти и музиканти споделят, че ако това чувство изчезне, значи никога не е трябвало да бъдат на нея. 

Моята кариера стартира като част от група и това да съм в екип никога не ми е било проблем. Дори може би сте забелязали, че когато излизаме с Лео на сцена, има много силна и позитивна енергия, която публиката винаги усеща.

- Често заявявате, че сте оптимист. Още ли чашата е наполовина пълна за вас? На какво се дължи подобно усещане за живота?

- Това, че винаги съм показвал своя оптимизъм, не означава, че не съм реалист. Гледам на живота като здраво стъпил на земята човек. Моите мечти са мои цели, и ако не мислиш позитивно, няма как да ги достигнеш. С годините много пъти съм бил разочарован, но вярата в себе си винаги ме е карала да погледна оптимистично и да се изправя отново. Още като дете се научих сам да вдъхвам този кураж и сила в мен. Това ме превърна в човека, който съм в момента - винаги усмихнат и позитивно гледащ на нещата. При мен думите "не мога", "не искам", "отказвам се" не съществуват. 

- Съгласен ли сте, че, за да успее човек в дадена област, са нужни 99% труд и 1% талант? Или имате друго разбиране по въпроса?

- Колкото и грубо да звучи, все по-често виждам хора, които нямат нито талант, нито полагат труд. И тук става дума за всички професионални сфери. Но конкретно за музиката и телевизията - мога да коментирам темата много дълго време. С риск да обидя колеги, ще кажа, че музиката не е това, което беше и трябва да е. 

- На какво ви научи работата като радио- и телевизионен водещ?

- На професионализъм, взискателност, бързо мислене и дори комуникация. Радиото беше и остава за мен голяма тръпка, която няма нищо общо с телевизията. Спомням си за първи път включването ми в радиоефира - беше огромна еуфория и все още усещам вълнението ми оттогава. Беше едно приключение, което вярвам, че не е приключило. 

От друга страна, телевизията ми даде огромна палитра от емоции и чувства. Благодарение на ангажимента ми като ТВ водещ, се запознах с много хора, пътувах до различни места и осъзнах, че това е работа, за която съм роден и умея най-добре. Старите телевизионери казват, че телевизията дава, но и много взима. Смея да твърдя, че сега разбирам тези думи. 

- Защо станахте лице на кампанията "Сърфирай безопасно"?

- Като публична фигура смятам, че трябва да давам пример на подрастващите. Интернет е необятно място, в което има забавление, но се крият и големи опасности. Нека не забравяме, че нашите деца са застрашени не само навън, отивайки на училище или разходка, но и в уеб пространството. Аз съм на мнение, че трябва да се говори открито за това, преди да е станало късно. Всеки от нас носи отговорност.

- Омръзна ли ви да разказвате за произхода на псевдонима ви?

- Ще бъда честен - да. Не съм си измислил псевдонима сам, той сам ме намери. Виновникът за този прякор е баскетболът, игрите на сварка и всички останали игри, на които бях инициатор. Така се роди Играта.

- Кога Играта не играе и е себе си?

- Когато е вкъщи, с любимите хора. Така е дори в момента, докато отговарям на въпросите. Нека не забравяме, че артистът има лице пред публиката и лице в семейството си. През повечето време аз съм себе си и не ми се налага да играя.

- Определяте се като работохолик и перфекционист. Това не ви ли пречи да общувате и сътрудничите с хора, които нямат идея от подобно отношение към професията и живота като цяло? 

- Да, пречи ми много. Когато се наложи да работя с такива хора, ми е много трудно и контактът ми с тях е единствено и само заради ангажимент. Изпитвам огромна радост, когато се срещна с личности, сходни на моето мислене и разбиране. Тогава всичко преминава с лекота. 

Животът е учител и сблъсъкът с различни характери ме провокира да съм перфекционист в работата си. 

- Наложи ли се да се лишите от нещо в личен план заради кариерата?

- Нещото, от което най-много ме е страх, е времето. Може би съм лишил близките си от това време. За мен това винаги ще остане най-големият ми кошмар.

- Как ви е променила популярността?

- Направи ме по-мъдър. Помогна ми да преборя егото си - сигурно това е най-големият проблем, когато си популярен. Забравяш за истинския човек, който си. В днешно време се старая с тази популярност да давам пример и да оставям стъпки в пясъка, които да не изчезват.

- Какво не знаят хората за Играта, а бихте разкрили поне отчасти?

- Играчите винаги се променят, но Играта остава една. Песните ми ме разкриват най-добре. Който иска да ме опознае, нека слуша и гледа музиката ми. Не обичам да споделям личния си живот и предпочитам това да е моята неприкосновеност.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ