18 Май 2021вторник10:18 ч.

сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Иван Таков: София е изсипала милиарди в частни фирми за почистване

БСП настоява да се създаде общинско предприятие, което да поеме чистенето на града, казва общинският съветник от групата на социалистите в столицата

/ брой: 113

автор:Деси Велева

visibility 1207

ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 г. в София. През 2002 г. се дипломира в "McGill University", Монреал, Канада - специалност финанси. Има следдипломна квалификация в БНБ - инвестиции, сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика", Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Общински съветник от БСП в София и зам.-председател на групата. Заместник-председател на постоянната Комисия по финанси и бюджет и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори и на Комисията по икономика и собственост. 

"По-важно от парите е, че срещу тях софиянци не са получили по-качествена услуга"

- Г-н Таков, групата общински съветници от БСП внесе доклад в Столичния общински съвет, в който по същество предлага общинско предприятие да поеме почистването на града от частните фирми. Защо е нужна тази драстична промяна? 

- Промяната не е драстична. Ние предлагаме Столичната община да отговаря за всички комунални услуги. Това не е първото наше предложение - преди години се опитахме да направим референдум за разтрогване на концесията на "Софийска вода" и тази комунална услуга да се върне отново на общината. Новото ни предложение не е революционно. Убеден съм, че този модел работи. Уточнявам - групата съветници от БСП не предлага директно създаване на общинско предприятие, а първа стъпка в тази посока. За да сме максимално коректни, в доклада ние възлагаме на кмета да бъде изготвен правен и финансов анализ, както и правен и финансово-технологичен модел за бъдещо предприятие, който да включва план за организацията на дейностите и източниците на финансиране. После се приемат правила за работата на това предприятие. Анализът ще покаже дали е по-ефективно общината да поеме дейността по почистването на града, или да продължи да я отдава чрез конкурси на частни фирми. 

- Ако тази стъпка е толкова полезна за столичани, защо управляващите така категорично се изправят срещу нея? Те вече отхвърлиха доклада на ниво комисии към СОС. Очаква се той да влезе за разглеждане на сесията. 

- За нас е странно, че от ГЕРБ са против изготвянето на анализа, който ще покаже кое е изгодно за общината и за софиянци. Това, което предлагаме, е кметът да поеме пряка отговорност и контрол върху чистенето. През последните години много често, когато има проблем с чистотата на града, кметът обещава да глоби фирмите, които не са си свършили работата. Това по никакъв начин не прави града по-чист. Важна е не глобата, а свършената работа.

Когато се появи общинско предприятие, то ще е пряка отговорност на кмета и той няма да може да я прехвърля на друг. Важно е да се поеме тази отговорност, защото общината отделя все повече средства за чистотата на града. През последните шест години те са нараснали с почти 50 на сто - от 145 млн. лв. преди сега те са 220 млн. лв. Всяка година около 140 млн. лв. от тях отиват за фирмите, които се занимават със сметопочистването, сметоизвозването и снегопочистването - наистина внушителна сума.   

От ГЕРБ питат откъде общината ще извади пари, за да купи техниката за боклука. Ами, ето от къде - точно от парите, които в момента се разпределят от сметопочистващите фирмите. Това е голям финансов ресурс, който може да бъде пренасочен към бъдещо общинско предприятие, отговарящо за чистотата на града. 

Не сме против частната инициатива и не искаме да ни разбират погрешно. Въпросът е, че парите за почистване се увеличават всяка година, а градът не става по-чист. Това е упрек най-вече към администрацията и към кмета. 

- В какъв срок би могла да се осъществи идеята ви? 

- За период от шест месеца може да се изготви анализ. Именно той ще ни даде представа колко пари, колко хора и каква техника ще са необходими. Има време до края на мандата да се организира всичко. Вариант е общинското дружество "Чистота-Искър" да се преструктурира в предприятие и да се използват наличната техника и кадри. Така или иначе, новите договори, подписани с фирмите по чистота през миналата година, са 5-годишни и вече текат, така че оттук нататък гледаме в един четиригодишен период какво може да се случи. Има възможност, след като приключат договорите, чистотата да се поеме от общината. 

- Каква е практиката в по-големите европейски градове? 

- Във Виена, която често се цитира за пример от нашите управници, всички комунални услуги са под "шапката" на общината. В Мюнхен положението е подобно. Но имаме и добри български примери като Пловдив, така че София няма да е изключение. Националното сдружение на общините в България, доминирано от ГЕРБ, преди две години излезе с препоръка към всички общини комуналните услуги да бъдат поети от тях и да не се отдават на концесия или с обществена поръчка. 

- А колко пари са глътнали частните фирми, откакто са поели почистването на София? 

- Не е трудно да се изчисли, след като на година се разпределят по 140 млн. лв. Средствата са се променяли през годините, но ако сметнем платените суми за 20 години назад, става ясно, че говорим не за милиони, а за милиарди левове. Но по-важно е не колко пари са дадени, а какво са получили софиянци за тях. Няма да спекулирам с политическо говорене по темата, защото всеки, който ходи из града, вижда и често може да помирише качеството на почистването. 

- Друга актуална екотема през последните седмици е свързана с инсталацията за оползотворяване на РДФ-горивото, което остава след обработката на смет в завода за отпадъци. Наскоро от "Демократична България" поискаха референдум за изграждането на инсинератора. Каква е вашата позиция? 

- Позицията ни е последователна през годините. Сега "Демократична България" се опитва да наложи в обществото тезата, че те са пионери в провеждането на референдуми. БСП още през 2013 г. поиска допитване за разтрогване на концесията със "Софийска вода", а през 2018 г. внесохме доклад за референдум с три въпроса точно за РДФ-инсталацията. Години се харчат по 10-15 милиона лева за разнасяне на боклука из страната, да се гори в циментовите заводи. Това е недопустимо. Ние сме за изграждането й - това е третата фаза от интегрираната система за третиране на отпадъците.

БСП е против съоръжението да бъде изградено на площадката на ТЕЦ-София - широкия център на града. По-доброто място е до самия завод за механично и биологично третиране на отпадъци при гара Яна. Така РДФ-горивото няма да се разнася с камиони през целия град. Юридическите възможности да се противопоставим за терена са изчерпани, но не и политическите. Няма да спрем с искането за промяна на местоположението. По план изграждането трябва да започне тази година, но се правят технически промени и най-вероятно няма пълна готовност. Реалното строителство би трябвало да започне през следващата година, ако не - се лишаваме от европейското финансиране. 

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 221

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 340

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 573

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ