02 Юли 2020четвъртък21:40 ч.

Иван Кръстев - най-възрастният кавалер на Христо-Дановата награда

/ брой: 80

автор:Константин Еленков

visibility 1799

Всъщност грамотите са три: от СБП "за цялостното му творчество", от МОН - Почетен диплом за творчеството му за деца. Помним го от поредицата във в. "Септемврийче" - "Невидимият остава на брега", първото криминале в нашата детска книжнина. Иван Кръстев е автор на повече от 50 книги за деца и юноши, издадени с тираж приблизително 2 милиона екземпляра. Сред тях са  "Катя - катеричката", "Орловото перо" (повест за деца), "Чудак в Омуртаг" (поема), "Хитро огледало", "Петко и Петка", "Хитруша", "Къде живеят дните", "Невидимият остава на брега" (роман), "Весел аквариум", "Лунапарк". Автор е на творбите за възрастни "Синята фаянсова камина" (лирика), "Пътник до едно сърце" (мемоарна книга за Ангел Каралийчев), "Весел залез" (иронии и епиграми).
Роден е в месеца, в който славим гората и децата. Не е случайно това. По възраст и държеливост можем да го сравним с вековните горски герои - дъба и бора. И книгите му за деца са повече от 50. Свързват го спомени и приятелство с поети, писатели, композитори, оставили трайна диря в детската памет и историята на детската книга - Ангел Каралийчев, Дора Габе, Никола Фурнаджиев, Асен Разцветников, Елин Пелин, Йордан Йовков, Атанас Далчев, Николай Лилиев, Петър Ступел, Леда Милева... Последната си засега книга - "Азбуката в гатанки", Иван Кръстев иска да подари на деца от столичните училища и от SOS Детски селища в с. Дрен.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 37

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 48

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 766

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ