27 Септември 2023сряда04:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Иванов: БСП насочи правилно кормилото на държавата

Социалните плащания бяха увеличени благодарение на социалистическата партия и ако хората искат тази политика да продължи, трябва да направят своя избор, казва бившият земеделски министър от БСП и водач на листите на "БСП за България" в Русе и Шумен пред БСТВ

/ брой: 178

автор:Елена Пенчукова

visibility 48

Интервю на Елена ПЕНЧУКОВА


- Какви са постиженията на Министерството на земеделието по време на редовния кабинет?

- Години наред този сектор бе използван, за да се осъществяват определени политически цели. По времето на ГЕРБ 12 г. бяха създавани казионни организации, които консумираха немалка част от средствата, родиха се едри земевладелци, които, разбира се, дават някакъв принос към този сектор, но малкият и средният производител останаха на заден план, и в това направление земеделието търпя големи щети.

Ние безпрецедентно увеличихме бюджета за земеделие. Тази година е 3,4 млрд. лв., след като предни години е бил 2,6-2,8 млрд. лв. Само за първото полугодие успяхме да разпределим 143 млн. лв. за растениевъдство и животновъдство, като за второто полугодие има близо 700 млн. лв., които предстои да бъдат разпределени. Оставихме ги готови, просто трябва да се платят, но, за съжаление, има известно забавяне, което може да се отрази фатално.

Благодарение на изплатените през първото полугодие средства задържахме цените на основните хранителни продукти. Ако не се беше случило това забавяне в момента, голяма част от стоките в потребителската кошница щяха да останат на нивата от първото полугодие.

Вдигнахме летвата изключително високо и за следващата година трябва да се борим минимум тези допълнителни средства от 1 млрд. да бъдат заложени в следващия бюджет. С това почти се изравняват субсидиите за нашите земеделски производители с тези на техните колеги в ЕС. 

Успяхме да увеличим с 20% заплатите на всички служители в МЗ - нещо, което не се е случвало никога. Това са хора, които понасят всичко на гърба си и с чийто труд може да бъде обслужен българският земеделски производител. 

- Връща ли служебният кабинет модела "ГЕРБ-ДПС" в земеделието? 

- Започна освобождаване на служители, назначавани по времето на редовния кабинет и се върнаха на работа, и то на ключови позиции като зам.-министър, съветник, хора, работили като такива в предишни издания на кабинети на ГЕРБ. Това неминуемо поражда въпроса какво се случва и защо се прави, тъй като политиката на ГЕРБ в този сектор бе насочена към буквалното му унищожаване. Хора, работили в тази посока, да определят политиката на това министерство е, меко казано, смущаващо. 

- А какви са причините за атаките на служебния кабинет срещу БСП, предвид кадровите промени, на които ставаме свидетели?

- Лично съм изненадан от това поведение, тъй като БСП беше партията, която издигна президента Радев, която го избра 2 пъти, ние правихме неговата кампания... Да се влезе в такава риторика и такова отношение към единствената лява партия в България, и то в хода на предизборна кампания да се атакува, е доста опасно, тъй като това може да наруши сериозно баланса на силите в тази кампания. Надявам се това да спре, разумът да надделее.

Персоналните атаки срещу председателя на партията и срещу членове на кабинета от БСП няма да доведат до нищо хубаво. Напротив, това поражда сериозна дискусия вътре в партията и не е от полза нито за президента, нито за служебния кабинет. Вземането на такава страна може би има друг подтекст и смисъл, който, надявам се, да не е верен. Но, виждате, че нападките са изцяло към кабинета "Петков", не към ГЕРБ и ДПС. 

- Взехте решение всеки да има право да си купи дърва за огрев директно от горското стопанство. Защо сега се твърди, че няма дърва за огрев?

- Това беше изключително добре премерена реакция от наша страна, защото миналата година по същото време и в края на годината имахме безпрецедентна ситуация, в която хората бяха оставени без дърва. От встъпването ми в длъжност като министър трябваше да се вземат бързи реакции за цели общини и региони. Беше ясно тази година, че, предвид кризата с газа и увеличената цена на тока, немалка част от гражданите ще преминат към отопление с дърва. Затова беше разпоредено директорите на държавните горски предприятия да изградят 56 склада, 43 от тях бяха изградени, откъдето да се продава дървесина на местното население, т.е. правоимащи. Има недостатък в законодателството, който трябва да бъде премахнат. Започнахме, но, за съжаление, парламентът приключи и само 30% от дървесината е разрешено да се добива от държавните горски и ловни стопанства, което ограничава значително техните възможности. Тази година има вече над 30% направени заявки и мога смело да твърдя, че до 1 август 2022 г. този механизъм работеше. Дървесина се доставяше на хората, складовете се пълнеха и се изграждаха. В момента, в който служебният кабинет пое това, темповете се забавиха изключително и негов ангажимент е той да осигури тази дървесина. Не може да се търси отговорност на БСП вече месец и половина за работата на служебния кабинет. 

С въвеждането на електронната търговия почти успяхме да отменим тенденцията с нагласените търгове за фирмите на ГЕРБ и ДПС, които традиционно бяха завзели сектора и които в момента го саботират. С тяхното ограничаване основното количество дървесина, което се добива, е насочено към гражданите. И това са действия, които бихме направили като ръководство на МЗ, ако бяхме все още там. 

- Има ли риск служебният кабинет да отнеме социалните придобивки, които нуждаещите се получиха благодарение на БСП?

- С притеснение следя изявленията на финансовия министър, че няма постъпления, че няма средства, че могат да се ограничат определени разходи, гласувани вече. Озадачен съм, тъй като само в края на юли, когато кабинетът "Петков" предаде властта, имаше 1,5 млрд. лв. излишък. Това е изключително голям ресурс. Вярвам, че ще оставят популизма и ще изпълняват законно поетите ангажименти. 

- Г-н Иванов, а кои са автентичните леви в политическото пространство?

- По тази тема не трябва да има дискусия и съмнения, че единствената лява партия е БСП. Това е партията, която години наред отстояваше правата в социалната сфера. В това правителство БСП беше основният гарант за социалните придобивки. Благодарение на министрите от БСП успяхме да създадем тези буфери и искрено се надявам БСП да бъде част от едно следващо управление, защото това е стълб, който със сигурност ще гарантира продължаването на подобна политика.

На практика ние осъществихме от години предлагани наши политики и програма. Това са леви практики, които се прилагат в цяла Европа, и никой новопоявил се политически субект не може да си приписва заслуги и лявото пространство. През годините сме видели много самозванци, които твърдят, че са част от лявото пространство. Всякакви лъжливи пророци се явяват, видяхме ги и миналата година, виждаме и докъде стигнаха...

- На първо място сме в ЕС по бедност и по смъртност, казвам го с огромно съжаление. С реални действия БСП успя да облекчи живота. Как ще надгради постигнатото след 2 октомври?

- Имахме заложено от предния кабинет преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, увеличаване на средната пенсия. Предвидили сме също и ще настояваме за бюджет 2023 за безплатни учебници, безплатни лекарства за деца, преизчисляване на пенсиите, увеличаване на МРЗ. Предлагаме и смятаме, че ще го постигнем - замразяване цената на газа, компенсации за битовите и небитовите потребители и пр.

Важното е българските граждани да направят своя избор, и то така, че политиките, които ще бъдат реализирани впоследствие, да бъдат в тяхна полза. Единствен изразител на тези политики е БСП. Да не се поддават на тези внушения, че, видите ли, след тези избори няма да има кабинет.

Кабинет ще има и БСП трябва да бъде част от него, за да може да се случва всичко, което е разписано в нашата програма, и да продължат тези действия, които реализирахме за 7 месеца и половина, и беше усетено от всички български граждани. За да могат тези средства, които 12 години бяха крадени от българина, да влизат сега в неговия джоб, да посреща тежките дни и месеци, които предстоят. Защото държавата има средства, но те трябва да бъдат балансирани по правилния начин. БСП беше партията, която успя да насочи кормилото на държавата в правилната посока и никой не бива да си приписва тези заслуги. 

- Защо трябва да се гласува за БСП на 2 октомври?

- Ако българските граждани желаят да си увеличат доходите, да получават тези компенсации, които досега са получавали, ако искат да има мораториум и пределна цена на газа, ако искат да се увеличи МРЗ, да се преизчислят пенсиите, да се увеличат разходите за млади семейства, да има необлагаем доход на уязвимите слоеве, да изберат номер 28. БСП доказа, че, бидейки в управлението, може да отстоява правата и интересите на българските граждани.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 185

Отлагаме еврото за 2025 г.

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 185

Tунелът "Петрохан" под въпрос

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 185

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 184

Отново ескалация в Северно Косово

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 185

Мелони призна за провал с мигрантите

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 185

Крайнодесни влизат във френския Сенат

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 185

Медиен октопод

автор:Александър Симов

visibility 362

/ брой: 185

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 320

/ брой: 185

Анатема!

автор:Боян Бойчев

visibility 374

/ брой: 185

Народът се вдигна в защита на руската църква

автор:Георги Димитров

visibility 360

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ