16 Януари 2022неделя21:54 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Иван Ченчев: Спортът трябва да бъде национална кауза

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 386

Спортът като национален приоритет не трябва да има цвят, а да е кауза на всички политически сили, заяви пред БСТВ председателят на Комисията за децата, младежта и спорта Иван Ченчев. Той посочи, че очаква от бившия министър Красен Кралев и настоящ член на комисията от ГЕРБ да бъде конструктивна опозиция.

Развитието на масовия спорт е приоритет на БСП и ще бъде основен в работата на комисията. Според Ченчев в условията на глобална национална криза трябва да се обърне сериозно внимание и на трите сектора, за които отговаря комисията: на децата и младежите - защото са бъдещето на нацията, и на спорта - защото това е здравето на нацията.

"Има изключително притеснителна тенденция при децата и младежите - техния здравен статус. Големи поражения им нанася интернет - те са непрекъснато на телефоните и са обездвижени", констатира Ченчев и посочи, че в тази посока комисията ще бъде особено активна.

Според него спортът трябва да бъде неразривно свързан с науката. Пример за това е Националната спортна академия, която за своята 90-годишна история е излъчила не само спортисти от световна величина, но и политици, министри и други изтъкнати спортни активисти.

"Нека да не звучи като клише, но българският спорт изостана в годините на Прехода именно в тази точка - скъсване на връзката между науката и спорта", смята Иван Ченчев. Той посочи, че е дошъл моментът за създаване на нова структура "научено приложен център или институт", който да бъде оглавен от кадрите на НСА. 

От вчера на сайта на спортното министерство е публикуван проект за разпределение на парите между федерациите. Чака ред и нов законопроект за младежта, който да осигури равнопоставеност. 

"Целта ни е да надграждаме това, което е направено за развитието на спорта у нас. Щастлив съм, че още при формирането на коалицията се оказа, че програмата на БСП за основните приоритети: науката в спорта, масовия спорт като национален приоритет, безплатните спортни площадки за деца и юноши и други, се споделят от всички", добави Иван Ченчев и посочи, че бюджетът за този важен сектор за тази година ще бъде увеличен.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 544

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 618

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ