03 Декември 2023неделя02:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Ченчев: Служебният кабинет отпуска пари за несъществуващ мост, а кметът на Копривщица сключва договори за него без решение на Общинския съвет

автор:Дума

visibility 134

„Отпуснати с постановление на служебното правителство пари за възстановяване на мост, който не съществува. В същото време - обществена поръчка от Община Копривщица за изграждане на същия мост, проведена без решение на Общинския съвет. Наред с това - кадастрална карта, според която мостът е свързан с нищото, защото и посочената улица не съществува. Г-н министър, вие имате ли информация какви точно строителни дейности са извършвани в Копривщица?”

С тези думи зам.-председателят на ПГ на „БСП  за България” Иван Ченчев се обърна към регионалния министър Андрей Цеков и посочи фактите:

„Казусът визира съоръжение от о.т. 943 до о.т. 924, намиращо се на територията на Община Копривщица. За него има сключен договор от Община Копривщица на базата на проведена обществена поръчка и отпуснато финансиране по постановление на Министерски съвет № 300 от 28.09.2022 г.

В постановлението на Министерски съвет се посочва, че средствата се отпускат за възстановяване на транспортно съоръжение - там, обаче мост няма и това може да се види с просто око. В същото време обществената поръчка и на базата на нея – сключеният договор, са за изграждане на транспортно съоръжение. Договорът е сключен, без да има валидни строителни книжа, без да е приет от Общински съвет и съгласуван с НИНКН, съгласно изискванията на ОУП или ПУП”, посочи Иван Ченчев.

По думите му абсурдът продължава с факта, че според кадастралната карта няма улица, която свързва моста с останалите улични платна в Копривщица. Строителната сага продължава със сключването на договор за строителен надзор, като не е ясно надзорът какво ще проверява – изграждане на мост или възстановяване на несъществуващ мост.

В отговорът си регионалният министър представи информацията, която той има, но уточни, че въпросът с отпускането на парите е от компетентността на Министерски съвет – служебното правителство по това време, и най-вече  - на Община Копривщица.

В репликата си Иван Ченчев посочи, че това е един от красноречивите примери как се управлява Община Копривщица и че въпросът многократно е поставян от страна на съветниците от БСП.

„Това не е първият случай, в който кметът на ГЕРБ Бойка Дюлгярова и екипът й взимат решения без знанието и санкцията на Общинския съвет”, заяви и Мария Тороманова, досегашен общински съветник и кандидат за кмет  на БСП в Копривщица. Ти даде пример с проект „Покривна фотоволтаична инсталация за производство на ел.енергия от възобновяем източник за нуждите на сградата на Младежки център гр.Копривщица“, без за същото да има валидни строителни книжа, съгласувани в НИНКН всъответствие с изискванията на ОУП.

„При сключването и обявяването ОбС не е уведомен, нито средствата са включени в списъка с капиталови разходи. Нещо повече,  ОбС няма решение за обособяване и именуване на която и да е общинска сграда като Младежки център”, посочи Мария Тороманова.

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 815

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 746

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 731

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 779

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 723

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 826

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 825

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 720

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ