23 Май 2024четвъртък19:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Ива Пехливанска: Дипломите на парамедиците ни се признават в цял свят

Често третират тези специалисти като шофьори, санитари, болногледачи, казва председателят на Съюза на парамедиците в България

/ брой: 96

автор:Аида Паникян

visibility 1909

Интервю на Аида Паникян


ВИЗИТКА: Ива Пехливанска е юрист с опит в областта на международното право, правата на човека, медицинското право и здравния мениджмънт. Работила е като експерт във Външно министерство и в Посолството на България в Лондон. През 2003 г. основава компания за повишаване на професионалната квалификация, следдипломна специализация, легализация и признаване на дипломи за завършено висше образованиe на български медицински специалисти на територията на Великобритания. Председател е на новосъздадения Съюз на парамедиците в България, с амбицията професията на парамедика да намери своето достойно място в системата на здравните специалисти у нас.

 

- Г-жо Пехливанска, защо точно сега се създава Съюзът на парамедиците в България? Какви са целите и задачите му?

- През последните години започна да се говори все по-често за парамедиците у нас. Предимно поради дефицитите на кадри в сферата на спешната помощ и средната възраст на работещите специалисти, която е над 55 г. Мисля, че самите институции си дават ясна сметка, че парамедиците са ценен ресурс, който за съжаление не се използва напълно в България.

Идеята за учредяването на Съюза дойде спонтанно, след като завърших IV степен на квалификация през 2022 г. 

Но може би тук трябва да разкажа коя е причината да се насоча към тази професия. В началото на 2021 г. влязох като доброволец в КОВИД отделение по време на третата вълна, която беше изключително тежка и с много жертви вследствие на фатални усложнения след прекараното заболяване. В отделението се запознах с двама парамедици, които също бяха доброволци. Направи ми впечатление, че те извършваха дейности от санитарни до сестрински грижи и манипулации с лекота и умения присъщи на медицински специалисти. Обгрижваха пациентите с такава отдаденост и емпатия, че в този сектор самите болни бяха в много по-добро физическо и психическо състояние и се възстановяваха по-бързо. От тях научих и за самото обучение и практическа подготовка. Така реших и аз да запиша курс за обучение по професията "парамедик" и при нужда да имам знанията и уменията за бърза и адекватна реакция при оказването на първа помощ.

Разбира се скоро след стартиране на обучението се влюбих в професията, която ти дава изключително полезни, дори в ежедневието, умения да спасяваш човешки живот. Срещнах също като мен отдадени да помагат на пациентите колеги и преподаватели, които не пестяха време и усилия да ни покажат точно как трябва да работи спешната медицинска помощ у нас. 

Впоследствие обаче, разбира се, като юрист се заех да прочета как е регламентирана професията "парамедик" и за мое най-голямо учудване открих огромни празноти в нормативната уредба, да не кажа тотална липса на такава. Така се зароди идеята за учредяване на Съюза съвместно с колеги - парамедици и с активната подкрепа на нашите преподаватели.

Основните цели и задачи, разбира се, са почти идентични с други подобни съсловни организации в сферата на здравеопазването, с изключение на факта, че тук трябва всичко да бъде изградено от нулата. За съжаление нямаме никаква основа, на която на стъпим и да надграждаме.       

- Имало ли е досега браншова организация, която да обединява специалистите от тази професия?

- В България няма и не е имало друга браншова организация, която да обединява парамедиците на национално или регионално ниво. Мисля, че именно по тази причина проблемите с интегрирането на тези специалисти са в застой повече от 7 години. 

- Колко са парамедиците у нас?

- По наши неофициални данни завършилите от 2017 г. до наши дни са над 2000 души. Но реализиралите се в Центрове за спешна медицинска помощ, филиалите и спешните отделения в лечебните заведения са не повече от 150 души. Знаем, че една част от завършилите са емигрирали от страната, а други работят в други сфери поради невъзможност за адекватна реализация. 

- Има ли интерес към професията или по-скоро - отлив от нея? 

- Забелязвам доста голям интерес към професията. През последните няколко месеца ни се обаждат почти всеки ден млади хора от цяла България с въпроси, касаещи къде е най-качествено обучението, колко семестъра включва за отделните степени, какви знания получават и най-важният въпрос: къде могат да работят след завършване на обучението. Забелязвам и един интересен факт. Все по-често с нас се свързват служители на МВР и Пожарна безопасност с желание да се запишат за професия "парамедик", за да реагират по-бързо и адекватно при нужда от евакуация, инциденти и ПТП. 

- Кой може да учи за парамедик?

- Кандидатите трябва да са навършили 18 г., да имат завършено средно образование и свидетелство за управление на МПС - В категория. В някои колежи се правят и входящи тестове за обща култура по оказване на първа помощ, физическа и психическа пригодност.

- Медицинските училища у нас подготвят парамедици. Доколко и в кои сфери тези специалисти намират професионална реализация?

- За съжаление медицинските колежи и медицинските факултети към медицинските университети в момента имат акредитация за подготовка единствено на III степен на квалификация. За нас като първи приоритет е тези изисквания да бъдат променени и в медицинските училища да се подготвят най-вече специалисти от най-високата - IV степен. Смятаме, че там може да се гарантира наистина високо качество на теоретична и практическа подготовка, особено на тази степен, с която след това завършилите студенти имат право да работят самостоятелно в ЦСМП/ФСМП.

Относно реализацията на специалистите, както вече посочих има много неясноти и предизвикателства пред новозавършилите. Истината е, че в различните региони отношението към парамедиците е диаметрално противоположно. Отдавам този факт, именно на липсата на ясна институционална политика и регулация на професията. Истината е, че колегите от другите специалности и ръководителите на някои лечебни заведения не разбират мястото и възможностите на парамедиците като част от спешните екипи и ги третират като шофьори, санитари, болногледачи. А парамедиците са тясно специализирани специалисти, които са обучени да диагностицират, стабилизират и транспортират пациенти при спешни състояния по установени алгоритми. Те са подготвени също така в пълен обем за действия по евакуация и триаж при масови инциденти и бедствия. И противно на масовото мнение, че те се обучават само няколко месеца, истината е, че обучението им до IV степен е с продължителност 3 учебни години.  

- Могат ли да разчитат на кариерно израстване у нас?

- За момента, за съжаление, нямат такова развитие, с изключение на възможността да запишат друга медицинска специалност. Смятам, че с времето ще се създадат правила и възможности за продължаващо обучение, защото като всяка професия в здравеопазването това е изключително важно. Познавам много колеги, които въпреки ситуацията преминават редица допълнителни курсове за усъвършенстване на уменията в Сърбия и други съседни на нас държави. В България за момента разполагаме единствено с курс по Pre-hospital trauma life support - Международен стандарт за доболнично поддържане на живота при травми. Програмата ПУЛСС (Практически увод в лечението на спешните състояния), която се изпълнява от Министерството на здравеопазването по европейски проект, също е доста добре изградена за повишаване на знанията и уменията при критични спешни състояния за всички работещи в спешната помощ.  

- Какви са правата, задълженията и отговорностите на един парамедик? Какво пише в длъжностната му характеристика?

- Парамедикът не разполага с длъжностна характеристика. И това е така, защото е отделен в група "Приложни медицински специалисти в здравеопазването", където според класификатора тези специалисти не се използват в националната практика.

Нямаме написани и приети права, задължения и отговорности. Разполагаме единствено с Държавни образователни изисквания, където е посочено, че парамедикът може да работи самостоятелно или в екип с лекар по осигуряване на първа помощ и транспортиране на болни хора и пострадали в рамките на неговите компетенции.

Ние от Съюза подготвихме проект на длъжностна характеристика, съобразена със степените на квалификация и обучението, което се провежда в момента, която сме предоставили на ангажираните с тази дейност институции. Изразили сме и пълната си готовност да съдействаме с участие на наши експерти, които да улеснят процесите по изработване на всички текстове съобразно актуалните европейски стандарти и изисквания за работещите в сферата на парамедицината.    

- Дипломите на завършилите у нас парамедици признават ли се в страните от ЕС и в САЩ?

- Дипломите придобити у нас със съответните хорариуми се признават почти в цял свят. Там, където не се признават напълно се изисква специалистите да преминат няколкодневно допълнително обучение завършващо с теоретичен и практически изпит, предимно по Pre-hospital trauma life support.

- Какви промени са необходими в законодателството ни, за да заемат полагащото им се място и да имат уважението на обществото и на институциите?

- Предложили сме цялостна законодателна рамка, която според нас е необходимо да бъде изменена и допълнена съобразно изискванията на длъжността, дейностите, които парамедиците и сега осъществяват и нуждите на спешната помощ у нас. 

На първо място е необходимо да се създаде Наредба регламентираща професионалните дейности, които парамедиците могат да осъществяват самостоятелно и в екип.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 709

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 362

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 357

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 338

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ