29 Март 2020неделя02:06 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Актуално

История на висшето техническо образование у нас

Тази книга е необходима за студентите и учените в инженерните специалности, но интересна и за любознателните

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 717

"Положителните науки с приложение в индустрията". "История на висшето техническо образование в България" - с това заглавие изд. "Захарий Стоянов" пусна на пазара интересна книга, която ще е полезна и за инженерите у нас, и за широката публика. Нейни автори са акад. Васил Сгурев, проф., дтн Сашо Гергов и инж. Генчо Иванов. Книгата е под общата редакция на акад. Васил Сгурев, който е известен наш учен с международна известност, работи в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Сгурев има над 350 научни публикации, 8 монографии, 30 патента и изобретения. Носител е на орден "Стара планина" II ст. (2010 г.). 

Книгата ще бъде представена днес, 30 януари, от 16 ч. в салона на НТС на ул. "Раковски" в столицата. Тя е един опит да се проследи и осмисли пътят на българското висше образование в инженерното дело и архитектурата след освобождението на България от турско робство. Отбелязани са най-важните събития в това развитие от 1879 г., като описанието им е на основата на множество архивни документи. Значителна част от тях са възпроизведени в книгата, а други са цитирани от достъпни, достоверни източници.

Възникването на българското висше техническо образование не е нито бързо, нито лесно, нито просто. То има почти 140-годишна история с немалко борби, поврати и драматични периоди. Началото му е едва в началото на Втората световна война и по този показател страната ни е последна сред европейските държави. В книгата се прави опит да се проследи и осмисли противоречивият и трънлив път на българското висше техническо образование. 

В книгата са възпроизведени редица документи, от които личи безпрецедентната половинвековна борба на дейците от Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) за създаването на висше техническо образование в България. Сегашните наследници на БИАД от Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) продължават активно да се борят за издигане на равнището на това образование.

В изданието са отбелязани различните периоди от развитието на висшето техническо образование от съставеното през 1882 г. Завещание на братята Евлоги и Христо Георгиеви до наши дни. Малцина знаят, че това завещание е било главно за техническо висше училище, после с него е построен ректоратът на Софийския университет. Посочени са и някои съвременни предизвикателства, които предстои то да преодолее. Както е известно, в последните години у нас не достигат висшисти с инженерно образование, а кандидат-студентите в тази област не са много. Инженерните науки са включени в професионалните направления, които ще бъдат стимулирани от държавата с повече средства, стипендии и пр.   

Книгата е интересна и полезна както за читателите, интересуващи се от историята на науката и техниката в България, така и за изследователите на развитието на висшето техническо образование у нас, за студенти.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ