03 Юли 2020петък20:04 ч.

Историци искат учебниците да се пишат от учители

/ брой: 129

автор:Велиана Христова

visibility 457

Учебниците по история трябва да се пишат от учителите под ръководството на университетски методисти, защото вузовските преподаватели и академичните учени пишат сложно и дори учителите не разбират уроците, камо ли учениците, които не са мотивирани да изучават миналото. Това заявиха историците проф. Нина Дюлгерова и Николай Поппетров от секция "История" на Съюза на учените по повод на скандала с учебниците за Х клас. Мотото им бе "Битката за историята в учебниците по история".

Има политически натиск върху авторите на учебниците и издателствата, след като неколцина некомпетентни лица в течение на седмици атакуват учебниците, че не очернят достатъчно "комунизма", смята проф. Дюлгерова. Историята трябва да се преподава не от гледна точка на днешните конюнктури и интереси, а през призмата на конкретните исторически ситуации в дадените периоди, смята тя. Николай Поппетров заяви, че самата историческа колегия си е виновна, че не дава отпор на измислени "улични" трактовки и факти. Според него сред професионалистите, в обществото, в медиите и в политиката не се дебатират основните проблеми и това води до изкривявания. Той е категоричен, че авторите не трябва да вземат хонорари за учебниците, както не им се плаща и за научните статии.  

Историците: Трябват ни дебати, не нападки

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ