20 Юни 2024четвъртък08:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истински народна

Управляващият посолството на Казахстан в България Темиртай Избастин разказва пред ДУМА как голямата азиатска страна ще чества 15-годишнината на новата си конституция

/ брой: 199

автор:Галина Младенова

visibility 2922

През тази година Казахстан чества 15-годишнината от приемането на конституцията на страната. Приемането на основния закон е олицетворение на окончателното правно оформяне на държавността на Казахстан и началото на дълбоки промени в страната. За резултатите от тях разказа за ДУМА временно управляващият посолството на Република Казахстан в страната ни Темиртай Римтаевич Избастин.
- На 30 август в Казахстан се чества Денят на Конституцията. Какво е значението на тази дата за страната?
- Конституцията е най-важният документ на държавата. В него са уточнени правата и свободите на всички граждани на републиката, независимо от пола, възрастта, националността и вероизповеданието. И не случайно Денят на Конституцията има статута на общонационален, държавен празник - празник, напомнящ на казахстанците за необходимостта да знаят и спазват основния закон на републиката, да съдействат за развитието на системата за взаимната отговорност на властта и населението.
Забележително е, че тази година ние отбелязваме юбилей на Конституцията - 15-годишнината от приемането й през 1995 година.
- Каква беше необходимостта от промяната през 1995-а?
- На 28 януари 1993 г. беше приета първата Конституция на суверенен Казахстан, в която като основи на държавното устройство се декларираха както самоопределението на казахстанската нация, така и осигуряването на равни права за всички граждани на страната. Първата конституция като акт на висшата юридическа сила положи основата за изграждането на национално-държавната независимост.
Сериозно изпитание, своеобразен момент на истината за Казахстан беше средата на 1990-те години. Предсрочното разпускане на Върховния съвет през декември 1993 г. и обявяването от Конституционния съд на основание на граждански иск за нелегитимен новоизбрания на 7 март 1994-а нов Върховен съвет, доведоха до конституционна криза и необходимост от приемането на нова конституция.
Практиката показа слабостите на първата конституция, които бяха в двойнствения характер и неопределеността на тълкуването на пълномощията на законодателната и изпълнителната власт. Някои нейни принципни формулировки, засягащи характера на държавността, езиковите проблеми, частната собственост върху земята и въпросите на гражданството, станаха повод за нарастващо внимание и за социално напрежение.
Разбира се, първата Конституция на независим Казахстан изигра определена историческа роля в изграждането и утвърждаването на новата държава. Потребността от дълбоки преобразувания обаче показаха необходимостта от разработването на нова конституция, която беше приета на 30 август 1995 година.
- Оказва се, че събитията са наложили решението за замяна?
- Да, но при това заслужава внимание механизмът на процеса - референдум и предшестващият го етап на всенародно обсъждане, който продължи от 30 юни до 30 юли на 1995-а. Подобна система не е характерна за развитите демократични общества, но в същото време за държавите, нямащи такъв опит, тя е необходима.
В продължение на един месец се проведоха 33 хиляди обществени обсъждания. Граждани, колективи, обществени обединения дадоха 30 хиляди предложения и забележки. В резултат в 55 члена от новата конституция бяха направени 1100 поправки и допълнения. Така че действащият основен закон в буквалния смисъл е "народна конституция".
- А с какво се различава тя от предишната?
- Новата конституция позволи да се изгради пазарна икономика и да положим основите на демократично общество в страната ни.
Основният закон от 1995-а значително повиши статута на президента. На президента се предоставиха пълномощия на конституционен арбитър, позволяващ да се осигури съгласувано функциониране на всички сектори на държавната власт и отговорността им пред народа.
Идеята за двукамерния парламент също бе предмет на обсъждане и бе отразена в конституцията. В резултат основният закон осигури  прехода към президентската форма на управление, в страната бе създаден професионален двукамарен парламент. Всичко това спомогна де се стабилизира социално-политическата ситуация и да се концентрираме върху решаването на най-важните проблеми при провежданите реформи.
- Както показва историята, промените и допълненията в конституцията се диктуват от самия живот. Може ли да се каже същото за вашата конституция?
- Наистина поправките в конституцията бяха направени в пълно съответствие с логиката на вътрешното развитие на Казахстан и се базират върху мощните основи на социално-икономическите и социално-политическите реформи, провеждани през годините на независимостта.
На 8 октомври 1998 г. по инициатива на президента парламентът направи в конституцията около 20 промени и допълнения, които разшириха пълномощията на парламента, демократичните основи на обществения живот. Още един блок от промени бе направен в основния закон на 18 май 2007 година.
Конституционните реформи в републиката се правят в светлината на факта, че Казахстан е пълноправен член на международната общност. Държавата ни следва общопризнатите принципи и норми на международното право, правата и свободите на човека. В резултат на това се формира съвременна и конкурентноспособна политическа система, основана на демократичните принципи. В тази връзка нараства ролята и значението на политическите партии, обществените обединения, Асамблеята на народа на Казахстан.
- Какво дава конституцията на обикновения казахстанец и на народа като цяло?
- Първо, основният закон определя принципите, въз основа на които се изгражда нацията: висшата ценност на човешката личност, равноправието на хората, забрана на дискриминацията, неприкосновеността на частната собственост, плурализмът на мненията,  неотчуждаемостта на естествените права и свободи, и суверенитетът на народа, и други.
Второ, в конституцията ясно са определени целите, към които се стреми нацията. В член 1 на действащата конституция пише, че Република Казахстан се утвърждава като демократична, светска, правова и социална държава, чиито висши ценности са човекът, животът му, правата и свободите. Тук всяка дума има важно значение. Използването на словосъчетанието "се утвърждава" означава непрекъснатост на този процес. В едно от постановленията си Конституционният съвет уточни, че провъзгласяването на Казахстан като социална държава означава, че страната ще се развива като държава, която поема ангажимента да създава условия за достоен живот на гражданите си и за свободното развитие на личността, адекватни на възможностите на републиката.
Трето, конституцията определя начините за постигане на посочените високи цели. Това са посочените в алинея 2 от член първи основополагащи принципи на дейността на републиката, в съответствие с които се изгражда и осъществява държавната политика и се формират магистралните насоки за функционирането на съвременен Казахстан. Това са общественото съгласие и политическата стабилност, икономическото развитие за благото на целия народ, казахстанският патриотизъм.
Благодарение на конституцията се осигурява приоритетът на човека във всички сфери от обществения живот. Казахстан стана пълноправен участник на практика във всички международни споразумения, определящи Международната харта за правата на човека.
Бе даден и мощен тласък за провеждането на фундаменталните реформи към социално ориентирана пазарна икономика. Въпреки световната финансова и икономическа криза Казахстан напълно изпълнява ангажиментите си по увеличаване на социалните плащания и заплатите на държавните служители. Нещо повече, президентът настоява правителството да съсредоточи усилията си не само за преодоляване на последиците от кризата, но и за подготовка за постигане на икономически ръст.
 - Какво можете да кажете за достиженията на Казахстан 15 г. след приемането на новата конституция?
- Казахстан извървя огромен път в развитието си. Основният закон активизира най-важните процеси, ставащи в държавата, стана импулс за ускоряване на позитивни промени във всички сфери.
При това трябва да помним, че Казахстан направи преобразуванията си за изключително кратък според историческите стандарти срок. В развитите западни държави за това бяха необходими векове. Ние бързо акумулирахме възможностите си и преминахме към пазарна икономика, направихме демократични реформи. Днес страната ни е добре позната на международната сцена, а казахстанският президент е с авторитета на мъдър, целеустремен и справедлив лидер.
За сравнително кратко време под ръководството на Нурсултан Назарбаев ние успяхме да създадем суверенна държава с нова правова система, икономически строй, гражданско общество. И дори сега, въпреки световната криза, републиката ни има реално работеща пазарна икономика.
На свой ред, развитието на икономиката означава стабилност в обществото и всичко това се базира върху нормите на основния ни закон.
Висока и справедлива оценка на постиженията на страната ни е председателството на Казахстан на ОССЕ през 2010 година. На постсъветското пространство нашата държава първа се удостои с високата чест да оглави тази авторитетна международна организация.
- И накрая, доколкото ни е известно, миналата година Денят на Конституцията е бил честван по-особено?
- Да, това е така. За пръв път по случай празника на Конституцията в столицата ни Астана на площада до паметника "Казак ели" ("Казахстанският народ") имаше военен парад. В парада участваха над 120 единици въоръжения и военна техника - бронетехника, артилерийски оръдия, реактивни системи. След в небето над Астана преминаха самолетите на военната авиация.
Военният парад показа, че независимостта на държавата е гарантирана: имаме здрава армия, границите са защитени и се осигурява пълна безопасност както на самата страна, така и на всичките й граждани.
През тази година специално за честването на 15-годишния юбилей бе създадена държавна комисия, начело на която е премиерът. В Астана ще има голям военен парад и много културни, спортни и други мероприятия във всички региони на страната. 

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 518

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 503

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 541

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 483

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ