05 Юли 2020неделя10:08 ч.

Бузлуджа

Истината

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 2333

Сергей Станишев,
председател на НС на БСП

Бузлуджа е свято място. Място, където винаги истината е била свята. 119 години. Тук винаги е имало само една партия. Истинската. БСП. Името може и да се е променяло, но социалистическата идея - никога. В света няма много такива партии, които повече от 100 години да се борят за една и съща идея и да успяват да постигнат обещаното. Както ние го направихме в нашия мандат преди година, дори в коалиция.
Интересно ми е къде ли е святото място за привържениците на Синята коалиция, на НДСВ, на "Атака"... да не говорим за ГЕРБ - гражданите за едноличен режим в България. Еднодневките идват отнякъде, обещават нещо, лидерите им взимат, каквото могат, и българите плащат за поредната измама. БСП е единстваната партия, която досега не е излъгала. Тя е единствената партия от 20 години насам, която изпълни всички свои предизборни обещания в своя мандат.
Бузлуджа е истината. Всеки от нас тук е социалист и отстоява убежденията си цял живот. Социализмът обаче не е едно червено знаме и един исторически връх. Социализмът е верую за справедливост, готовност да си съпричастен, солидарен с грижата и болката на останалите, да бъдеш отговорен. Ние сме такива. Ние никога не сме си позволявали като сегашните управляващи да лъжем. Да, да лъжем за каквото и да е, както те правят всеки ден от година насам. За нас истината е над всичко, дори понякога да не е в наша полза.
Дори незадълбоченото сравнение доказва, че вече година управляват откровени лъжци.
За една година предишното правителство и предишният парламент постигнаха напредък, който направи България пълноправен член на Европейския съюз. Тези в момента само лъжат за някакво тежко наследство и харчат парите... от това наследство.
Постигнахме стабилизация на страната и успехи във всички сфери. В икономиката всяка година инвестициите нарастваха с милиарди. През изминалата година "с помощта" на ГЕРБ паднаха с милиарди. Създадохме бизнес климат, който изпълни с доверие инвеститорите. Всяка година повишавахме заплатите, удвоихме пенсиите, удължихме майчинството. Това са постижения, които сега настоящата власт не само не развива, а безскрупулно отнема на хората! Успяхме да извършим немалко реформи, най-успешната от които в областта на данъчната политика. Колкото до битката с престъпността - повечето от делата, които завършват с осъдителни присъди днес, са също разкрити по наше време, доказателствата са събрани по наше време, делата са в съда отпреди юли 2009 г. Днешната власт показно арестува, но какъв е резултатът? Един след друг арестуваните са освободени, няма повдигнат нито един сериозен обвинителен акт по бомбастичните "разкрити" от управляващите престъпления. А дори и те вече не могат да прикрият факта, че само за година престъпността се е повишила с 12%. С какво се борят те всъщност?
Къде по-точно това управление спазва европейските правила и норми? Едно от основните им послания беше, че ще "отпушат"  еврофондовете и ще ги усвояват бързо. От октомври до април според данни на Бюджетната комисия на Европейския парламент България в темпа на усвояване е спаднала от 14-о на 26-о, предпоследно, място.
Миналата година, тук, на Бузлуджа казах, че нямаме причини да се срамуваме от нашето управление. За година ГЕРБ доказа това. Страшното е, че обикновените хора, всички плащаме за безумното им управление. Плащаме за ненужно високия акциз на много стоки, за които беше догововрена с ЕС постепенна и плавна промяна. Плащаме за блъфа за 2 милиарда лева допълнителни приходи. Най-много плащат пенсионерите, нашите майки и бащи, защото Дянков реши да "спестява" за тяхна сметка. Защото няма да има увеличаване на вдовишките пенсии, на пенсиите за хората над 75 години и изобщо пенсиите за следващите 1-2 години ще бъдат замразени. Студентите също плащат за промените в Закона за висшето образование с увеличените си такси. Пак ние плащаме и за системния тормоз над бизнеса, когато всяка фирма, която не е гербаджийска, е подложена на тотални проверки.
Държава не се управлява с МВР и ДАНС, не се управлява с голи обещания и кухи заклинания. Не може да се управлява само с лъжи. За щастие, все повече и повече хора осъзнават това. Казах, че Будлуджа е нашата истина. Управляващите все по-трудно могат да я скрият. Време е и те да кажат сбогом на илюзиите. Те бяха огромни. Но илюзиите си отиват, защото никаква пропаганда, никакъв пиар, никакво медийно присъствие не може да подмени реалния живот и не може да накара хората да не мислят и да не анализират дали живеят по-сигурно, по-добре, дали виждат перспектива.
За България, не просто за БСП, е изключително важно да дадем отпор на този поход на ГЕРБ към всички власти и към еднолична власт и режим. Само БСП може да ги спре. БСП е партия, която отстоява интересите на хората. БСП е партията, която има своя свят идеал и своята визия.
Днешното безотговорно управление трябва да бъде спряно. Това е отговорността и каузата на БСП. България заслужава достойна съдба.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 634

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 729

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1320

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ