04 Август 2021сряда21:00 ч.

Истината лъсна

/ брой: 99

автор:Евгени Гаврилов

visibility 73

Човек лъже най-малко по две причини - съзнателно, преследвайки користни цели, или от незнание. При експремиера Борисов тези причини обикновено се съчетаваха и опашатите Му лъжи често се превръщаха в смехотворни измишльотини. Истината обаче има едно основно свойство - рано или късно излиза на светло. Ето - вчера отново стана ясно, че изграждането на толкова рекламираната от Него газова връзка с Гърция безвъзвратно закъснява и завършването й се отлага за незнайно кога през 2022 г. 

Този обект бе сред любимите Му за инспекция. Последната бе през февруари. И стана удобен повод обществеността да бъде облъчена с поредната доза мантри - диверсификация на доставките, газова независимост и т.н. А истината е прозаична - трасето за доставка на втечнен американски газ от Александруполис за България не трябваше да изостава от "Турски поток", пардон "Балкански поток", който ще се захранва с руско синьо гориво. Азерският газ е само камуфлаж в цялата геополитическа схема. България под Негово давление се мъчеше да реди сложен газов пъзел. В него влизаха и планове за хъб "Балкан", и участие в терминала за втечнен газ край Александруполис. Именно за това толкова се бързаше и за интерконектора с Гърция. Ако се съди по действията на властта, по тази връзка трябва колкото може по-бързо да потече американски газ, доставян до Александруполис с кораби. За да спаси изпълнението на договора с азерската държавна компания СОКАР, страната ни промени входната точка на доставка през връзката "Кулата-Сидерокастро", а не както бе планирано. 

Щом станеше дума за газови тръби, доскорошният премиер говореше едно, но ставаше друго. Един цитат: "По газовата връзка с Гърция се работи усилено и това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект." Както е известно, това е проект с 11-годишна давност. 

Също вчера стана ясно, че природният газ ще поскъпне още - заради ремонта на газопровода "Турски поток". Друг е въпросът кога го пуснаха, кога започнаха да го ремонтират. Защо бе мълчанието им за 3 милиарда лева за "Турски поток", попита реторично и президентът Румен Радев тези дни. Това обаче е отделна тема.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 18

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 26

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 35

/ брой: 149

Опасна абракадабра

автор:Велиана Христова

visibility 36

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ