13 Август 2020четвъртък17:33 ч.

Искаме ли "Белене"?

/ брой: 113

автор:Светла Василева

visibility 1736

Искаме ли аджеба АЕЦ "Белене" или напротив? Ей това не стана ясно за всичкото време, в което държавата се управлява от ГЕРБ. Проектът се люшкаше през годините между отхвърляне като безперспективен "празен гьол", донесъл само загуби и приемане като необходим за икономиката ни, която без него "ще банкрутира".
Ще строим. Не, няма да строим. Ще плащаме оборудването. Не, няма да го плащаме, ще пляскаме руснаците. В крайна сметка платихме. Че дори направихме комичен опит да продадем единия от реакторите на Иран все едно контрактуваме контейнер със сирене или с агнешко месо. Смях!  Срам! И вопиюща некомпетентност.
До септември и вторият реактор за АЕЦ "Белене" ще е на българска земя. Правителството още няма идея какво да прави. С проекта. С реакторите. С площадката. С отрасъл енергетика.
Сега се чака правно-икономическият анализ на БАН. По същия начин управляващите чакаха анализа на Световната банка за електроенергийния пазар. Голямо чакане падна, а резултатът беше 20 странички резюме на доклад. Тепърва щели сме били да променяме закони и току виж към Нова година нещо вземе, че се случи. В електроенергетиката. Което обаче никак не е сигурно.
Проектът АЕЦ "Белене" вече няма време за губене. Защото след по-малко от четири години влизат в сила новите завишени екоизисквания към въглищните ни централи. Казано иначе, електроенергийната ни система ще остане без 3500 МВт базови мощности. С какво ще ги заместим? С внос? Откъде и на какви цени? И защо да внасяме и "храним" чужди икономики, след като имаме проект, площадка и оборудване за АЕЦ? Предизборно премиерът и министри от ГЕРБ се скъсаха да се хвалят с чутовен инвеститорски интерес към "Белене". После нещата се спихнаха дотам, че в управленските приоритети на управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" няма и намек за АЕЦ.
Докато властта се помайва и надява някой друг да вземе решение вместо нея, експерти алармират, че България е застрашена от недостиг на ядрени специалисти. Дори за АЕЦ "Козлодуй". Обучаващите се в момента са 80, а за обслужването само на един блок са нужни 380. Това не тревожи министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Не тревожи и бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" - Валентин Николов. Той пък чака някак реакторите от "Белене" да се наместят на площадката на "Козлодуй" или щели да ги продадат. Премиерът пак се чуди да участва ли държавата в проекта или да се дистанцира. Абе, с какво ще си светим след 5-10 години?


 
 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ