08 Август 2020събота18:12 ч.

Иран стимулира раждаемостта

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1134

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви нова политика за насърчаване на раждаемостта, като порица десетилетната традиция на семейно планиране, внесена от Запада, като богунеугодна. Онези, които предлагат идеята за семейно планиране, мислят с понятията на светския свят, изтъкна Ахмадинеджад, цитиран от АП. Новата инициатива, според която държавата ще плаща на семействата за всяко ново дете и ще депозира пари в банкова сметка на новороденото, докато навърши 18 години, е поврат след дългогодишните усилия за засилване на икономиката чрез намаляване на неудържимия растеж на населението на страната.
Според новия план всяко дете, родено през текущата иранска година, която започна на 21 март, ще получи влог от 950 долара в държавна банкова сметка. След това ще продължи да получава в нея по 95 долара всяка година, докато стане на 18. Децата ще имат право да теглят парите, като навършат 20 години, за образование, брак, здравни грижи и жилище.
Населението на Иран е вече 75 млн. души, като 26 млн. са на възраст 15-30 години, но по думите на президента страната може да изхрани до 150 милиона. Смята се, че в момента 10 млн. живеят под чертата на бедността, а 3 милиона са безработни. Програмата ще бъде особено привлекателна за обществените слоеве с по-ниски доходи, които подкрепиха Ахмадинеджад и популистката му политика на изборите през 2005 и 2009 г.
От началото на 70-те години Иран започва да прилага успешно политика на семейно планиране, олицетворявана от плакатите в обществените здравни центрове: "Две деца стигат!" Тя е спряна след Ислямската революция през 1979 г., за да бъде възродена отново 10 години по-късно, когато населението рязко нараства и икономиката изпада в криза.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ