22 Януари 2021петък11:57 ч.

Иран стимулира раждаемостта

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1231

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви нова политика за насърчаване на раждаемостта, като порица десетилетната традиция на семейно планиране, внесена от Запада, като богунеугодна. Онези, които предлагат идеята за семейно планиране, мислят с понятията на светския свят, изтъкна Ахмадинеджад, цитиран от АП. Новата инициатива, според която държавата ще плаща на семействата за всяко ново дете и ще депозира пари в банкова сметка на новороденото, докато навърши 18 години, е поврат след дългогодишните усилия за засилване на икономиката чрез намаляване на неудържимия растеж на населението на страната.
Според новия план всяко дете, родено през текущата иранска година, която започна на 21 март, ще получи влог от 950 долара в държавна банкова сметка. След това ще продължи да получава в нея по 95 долара всяка година, докато стане на 18. Децата ще имат право да теглят парите, като навършат 20 години, за образование, брак, здравни грижи и жилище.
Населението на Иран е вече 75 млн. души, като 26 млн. са на възраст 15-30 години, но по думите на президента страната може да изхрани до 150 милиона. Смята се, че в момента 10 млн. живеят под чертата на бедността, а 3 милиона са безработни. Програмата ще бъде особено привлекателна за обществените слоеве с по-ниски доходи, които подкрепиха Ахмадинеджад и популистката му политика на изборите през 2005 и 2009 г.
От началото на 70-те години Иран започва да прилага успешно политика на семейно планиране, олицетворявана от плакатите в обществените здравни центрове: "Две деца стигат!" Тя е спряна след Ислямската революция през 1979 г., за да бъде възродена отново 10 години по-късно, когато населението рязко нараства и икономиката изпада в криза.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 315

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 381

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 371

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 223

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ